Liposuction zamanı

13 Mayıs 2013 - Hürriyet Gazetesi

Hepimiz ne kadar dikkat etsek de kışın kilo alıyoruz. Bahar aylarında ise diyete başlıyor, spor salonlarına akın ediyoruz. Kilolar veriliyor, ama inatçı bölgesel yağlar bir türlü gitmiyor. İşte o zaman liposuction devreye giriyor.

Kadınlar her kış mevsimi bittikten sonra bahar aylarında yazın mayolarını, bikinilerini nasıl taşıyacaklarının derdine düşüyor. Çünkü ne kadar dikkat etmeye çalışsak da hepimiz kış aylarında kilo alıyoruz.

Bahar aylarında diyete başlanıyor, spor salonlarına akın ediliyor. Kilolar veriliyor, ama inatçı bölgesel yağlar bir türlü gitmiyor. İşte o zaman liposuction devreye giriyor.

Şimdi liposuction yaptırmanın tam zamanı. Yaza kadar sağlıklı beslenmeye devam edip, yağlı yiyeceklerden, şekerden uzak durup spor yaptığınız takdirde, bölgesel yağlanmalarda uygulanacak liposuction, istediğiniz kıyafetleri taşımanıza yardımcı olacaktır.

Liposuction kelime anlamı olarak “yağ çekme” demek. Bu işlemi yapmadan önce yaptıracak kişilerden genel sağlık durumlarını ortaya koyan bazı testler istiyoruz. Hipertansiyon, diyabet, iskemik kalp hastalarında bu testler yapıldıktan sonra çok dikkatli bir şekilde uygulanması gerekiyor.

Liposuction genel anestezi altında uygulanması gereken bir işlem olduğundan dolayı, mutlaka plastik cerrahi hekimleri tarafından yapılması önem taşıyor. Her ameliyat gibi bu işlemin de komplikasyonları olabilir.

Liposuction yaptırmak isteyenlerin en sık sordukları soru felç ve emboli riskidir. Tekniklerin geliştirilmesi sayesinde alınan önlemlerle bu komplikasyonlar en aza indirilmekteyse de, işlemin ehil ellerde, alanında uzman, tecrübeli hekimlerce uygulanmasında büyük yarar görüyoruz.

 

OPERASYONDAN SONRA 1,5 AY KORSE TAKILMASI GEREKİYOR

Liposuction işlemine karar verildikten sonra hangi bölgeye ne yoğunlukta uygulanacağına karar veriyoruz. Çapı 1-5 mm arasında değişen çok ince ve uzun kanüller (çubuklar) yardımıyla yağ alacağımız bölgedeki fazla yağları dışarı çekiyoruz.

Bu işlemin çok dikkatli yapılmasıyla, uygulamanın yapıldığı bölgede dalgalanmalar, çöküntüler oluşmasının da önüne geçmiş oluyoruz. Eğer daha küçük bir alanda uygulamayı yapacaksak lokal anestezi yöntemini de kullanabiliyoruz.

Bölgedeki yağ hücrelerinin sıvı verilerek şişirilmesi, kan damarlarının büzüştürülmesiyle yağ embolisinin önüne geçilebiliyor. Günümüzde lazer liposuction veya ultrasonik liposuction teknikleri de uygulanıyorsa da birbirine üstünlüğü yoktur, ek tedavi yöntemi olarak uygulanabilir. Ancak yağların uzaklaştırılmasında her zaman klasik liposuction yöntemi daha etkilidir.

Vücuttan yağların uzaklaştırılmasına yönelik işlemler, kadınlara ve erkeklere yapılabiliyor. Prensip olarak yağ dokusu yerine tam oturmadığı için ergenlik dönemindekilere uygulamıyoruz. Liposuction, 20’li yaşlardan sonra yapılabilir ancak bundan fayda görecek kişileri net bir şekilde belirlemek gerekiyor. Bunu da vücut kitle indeksine bakarak kararlaştırıyoruz. Çünkü vücut kitle indeksine göre morbid obez olduğunu saptanan hasta grubuna bu işlemin yapılması kesinlikle bilimsel değildir. Vücut ağırlığı normal ve normalin biraz üzerinde olan, sağlıklı beslenme diyeti uygulamasına ve spor yapmasına rağmen, vücudunun sadece belirli bölgelerinde yağ odakları biriken kişilere uygulanması daha doğrudur, bilimseldir.

 

KADINLARIN VE ERKEKLERİN YAĞ KUMBARASI FARKLI YERLERDE

Kötü beslenmek, spor yapmamak, düzensiz uyku, insülin direnci gibi birçok etkenle kilo alıyoruz, yağlanıyoruz. Kadınlar da erkekler de kumbarada para biriktirir gibi yağ biriktiriyor. Ama hepimizin kumbarası vücudumuzun farklı yerlerinde bulunuyor. Kadınlar basen, karın, kol altı, bacak etrafında ya biriktirirken, erkekler göbek ve bel kenarlarında, hatta meme bölgesinde yağ biriktiriyor. Yağ çekme işlemini en çok ve sık uyguladığımız alanlar bunlar olsa da, bazı ekstrem uygulamalar da yapıyoruz. Örneğin çene altındaki gıdı bölgesine, ayak bileğinin çevresine, dizlerin iç yüzündeki topaklanmalara, birikmelere yönelik olarak da yağ çekme işlemi uygulayabiliyoruz.

 

EN ÖNEMLİ NOKTA: VÜCUT SİLUETİNİ BOZMAMAK

Yağ çekme işlemi yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, vücudun siluetini bozmamak, ekstra çukurlaşmalar ve cilt üzerinde dalgalanmalar yaratmamaktır. Bu işlem yapılırken en sık gördüğümüz hata, yüzeysel dediğimiz ve vücutta kalması gereken yağ dokusunun alınmasıdır. Islak tekniklerin uygulanması, cerrahın becerisi, teknik konulardaki yeterliliği tüm yan etki ve komplikasyonların önlenmesini sağlayacaktır.

Yağ çekme işleminin her ameliyat kadar riski vardır. Bu riskler göz önünde bulundurularak hastane koşullarında, plastik cerrahi hekimleri tarafından yapılmasında yarar olduğunu tekrar vurgulamak isterim.

Siz Sorun Nuri Soysal Cevaplasın

Adres
Valikonağı Caddesi Gündoğdu Apt. No: 43 Daire: 1
Nişantaşı / İstanbul

Telefon
+90 (212) 234-5492  / +90 (212) 234-5428

Faks
+90 (212) 291-8014

Yasal Uyarı

Web sitemizde aktarılan bilgiler genel bilgilendirme ve bilinçlendirme amacıyla düzenlenmiş olup, kesinlikle teşhis ve tedavi yerine geçmez veya bunları tamamlayıcı uygulamalar olarak öngörülemez. Hasta gereksinmeleri ve sorunları mutlaka muayene ve konsültasyonlar sonucunda hastayla mutabık kalınarak oluşturulur.