Sivilce izleri ve erken tedavi

5 Kasım 2012 - Hürriyet Gazetesi

Gençler, genellikle ergenlik çağında yaşadıkları akne sorununun yol açtığı izler nedeniyle sosyal yaşamlarında sıkıntı çekiyor.

Bu sıkıntıya düşen özellikle genç kızlar, fondöten sürerek izleri kapatmaya çalışıyor. Aknenin yetişkinlik çağında bile sorun olarak karşımıza çıkması ise aslında ergenlik döneminde tedavinin ihmal edilmesinden kaynaklanıyor.

Akne izleri, günümüzde cilt hastalıkları uzmanlarının uyguladığı tedavilerin yanı sıra estetik ve plastik cerrahi uzmanlarınca kullanılan lazer yöntemiyle de silinebiliyor. Böyle bir sorun yaşayanlara önerimiz, zamanında müdahaleyle bu dertten kurtulmaları... Çünkü tedavide geç kalmak, derin ve tedavisi zor izlere yol açabilir.

Akne oluşumundaki en önemli faktör; derinin kalın ve yağlı bir yapıda olmasıdır. Akne izleri Tip 3 ve Tip 4 dediğimiz, daha kalın deri yapılarında, diğer cilt tiplerine oranla daha sık görülür. Derinin havalanmasını sağlayan porların (deliklerin) çabuk tıkanıp enfekte olmaları nedeniyle de deride çukurlar oluşur. Derinin rengi daha koyu hale gelerek çevresiyle uyumu bozulur, düzensizleşir. Akneyle yaşamak zorunda kalan gençler arasında, bu izlerden kurtulmayı istemeyen, bunun için başvurmadık yol bırakmayan yok gibidir.

Ancak izlerden kurtulmak için estetik ve plastik cerrahi uzmanlarına başvuranların, öncelikle aktif ya da yeni oluşmuş aknelerden kurtulmaları gerekmektedir.

Çünkü biz plastik cerrahi uzmanları, ancak izlere yönelik tedavi yapabiliriz. Aktif durumdaki aknelerin tedavisi ise cilt hastalıkları uzmanlarının işidir. Estetik cerrahların uygulayacağı yöntemler, akne izlerinin durumuna göre de birbirinden farklıdır.

 

HANGİ YÖNTEMLER KULLANILIYOR?

Kimyasal peeling ajanları: İşlem sırasında yüzeyden derin katmanlara doğru ilerlenerek bu ajanlar yardımıyla deri soyulur. 3-5 gün içinde soyulan derinin yerine alttan taptaze ve yeni bir deri gelir. Soyulduktan sonra deride yara oluşmaz. Uygulama sırasında hafif bir ağrı, yanma, sızı olabilir, bu hissi yelpaze ile gidermek bile mümkündür.

Kuvarstan elde edilen taş püskürtülmesi: Bu yöntemde, kuvarstan elde edilen küçük taş parçacıklarını püskürten aletler kullanılır. Bu kuvars taşlar, kum tanesinden bile küçüktür. Bu küçük taşlarla yüzeysel soyma yapılır. Daha derin soyma gerekiyorsa, zımpara yöntemi ameliyat ile uygulanır. Anestezi, lokal veya genel olarak yapılır.

Dermabrazyon: Özel aletler ile deri soyulması işlemine ‘dermabrazyon’ denilir. İşlem yapılırken tamamen derinin belli seviyelerinin soyulup akne izlerinin çevresiyle daha uyumlu seviyeye gelmesi amaçlanır. Bu yöntem birer yıl arayla birkaç kez yapılabilir. Lokal ya da genel anestezi altında yapılır ve soyulan bölge önce bir pansuman ile kapatılır. Yeni deri oluşumu yaklaşık 6-8 gün arasında sağlanır. Ancak bu yeni oluşan deri incedir, bebek teni gibi farklı bir renkte olur. O derinin normal rengine ulaşması haftalar sürebilir. O süreçte güneşten ve olumsuz dış etkenlerden korunması gerekir.

Lazer ile cilt soyma: Cildi lazer ışınlarıyla soyma işleminde, derinin üst katmanları lazerle yakılarak üst tabakalar giderilir. Yaklaşık 1-1,5 saat süren işlem sonrasında oluşan kızarıklık 3-8 hafta arasında iyileşir. Yumuşak ve gevşek cilt tiplerinde, derinin de sıkılaşmasını sağlamaya yardımcı olur.

 

İZ OLUŞUNCA BAŞARI ORANI YÜZDE 40-60 ARASINDA KALIR

Son yıllarda akne izi tedavisinde önemli mesafeler kat edilmiş olsa da, akneyi ilk safhasında tedavi etmek hâlâ büyük önem taşıyor. Yani akneyi derin safhaya ulaştırmadan tedavi etmek gerek. İz ortaya çıktıktan sonra yapılabilecek yardımın başarısı yüzde 40-60 arasında değişiyor.

Siz Sorun Nuri Soysal Cevaplasın

Adres
Valikonağı Caddesi Gündoğdu Apt. No: 43 Daire: 1
Nişantaşı / İstanbul

Telefon
+90 (212) 234-5492  / +90 (212) 234-5428

Faks
+90 (212) 291-8014

Yasal Uyarı

Web sitemizde aktarılan bilgiler genel bilgilendirme ve bilinçlendirme amacıyla düzenlenmiş olup, kesinlikle teşhis ve tedavi yerine geçmez veya bunları tamamlayıcı uygulamalar olarak öngörülemez. Hasta gereksinmeleri ve sorunları mutlaka muayene ve konsültasyonlar sonucunda hastayla mutabık kalınarak oluşturulur.