2 Eylül 2013 - Hürriyet Gazetesi
25-30’lu yaşlarda göz çevresindeki çizgilenmeler ve kırışıklıklar için hekimlerin önerdikleri kremler etkili olabilir. Ancak özellikle de menopoz döneminden sonra göz çevrenizdeki sorunları, sadece kremleyerek çözemezsiniz.
Göz çevresinde özellikle de genç yaşlarda oluşan çizgilenmelerin nedeni, günlük hayatımızda çok sık tekrarladığımız mimiklerdir. Bu mimikleri bazı kişiler daha yoğun bir şekilde kullanırken, bazıları daha az kullanır.
Dolayısıyla mimiklerini çok kullananlarda kırışıklıklar daha erken oluşup yaşla birlikte derinleşirken, mimiklerini daha az kullananlarda yapısal olarak deri daha az yıpranır, sadece ince çizgilenmeler meydana gelir.
Göz çevresini kırıştıran ve yaşlandıran sadece mimikler değildir. Yaş almakla birlikte mimikler dışında, göz derisinde yaşlanma meydana gelir. Üst göz kapağı ve alt göz kapağının derisinde bollaşma, gevşeme oluşur. Bunların tedavisinde radyofrekans ve lazer yöntemlerinden yararlanılabilir.
UZUN UZUN GÜNEŞTE YATMAK 10 YIL ERKEN YAŞLANDIRIYOR
Kırışıklıkların oluşmasını hızlandıran faktörler arasında kötü beslenmeyi, sigarayı, alkolü, çok fazla güneşlenmeyi, hava kirliliğini sayabiliriz. Artık uzmanların da son yıllarda sıkça vurguladığı gibi güneşin UVA ve UVB ışınlarından korunmak gerekiyor.
Güneş ışınlarının en zararlı olduğu yaz aylarında saat 10.00-16.00 arasında dışarıda çok dolaşmamak, güneşin altında uzun süreler kalmamak, plajda saatlerce güneşin altında bronzlaşmak uğruna yanmamak gerekiyor. Çünkü bu uzun güneşlenmeler araştırmalara göre, cildin 10 yıl daha erken yaşlanmasına yol açıyor.
Güneşin zararlı etkilerinin dışında kendi yaptığımız bazı hatalı uygulamalar da, göz çevresinde kırışıklıklara neden olabiliyor. Bunların başında da kalitesiz makyaj ürünleri kullanmak, bu ürünleri temizlemeden yatmak, göz çevresini de olumsuz etkiliyor.
Makyajın ciltte uzun süre kalması yaşlanmayı hızlandırıyor. Aynı şekilde sigara da yaşlanmayı hızlandırıyor, bundan elbette göz çevresi de olumsuz etkileniyor. Göz çevresinin kırışmaması için yapılacak en güzel ve önemli işlerden biri akşam saatlerinde yeterince su içmektir. Böylece cilt sabaha kadar nemlenmiş olur.
Aynı şekilde sırt üstü yatmanın da cildin gergin kalmasında etkin olduğu düşünülüyor. Makyajı uygun bir ürünle ve makyaj pamuğuyla, çok yavaş hareketlerle, gözlerin üzerine bastırmadan sildikten sonra suyla yıkamak, etkili bir temizliğe yardımcı olacaktır.
Özellikle de rimel ve göz içine sürülen kalemlerin kalıntılarının temizlenmesi için jel formundaki makyaj temizleme ürünlerinin kullanılması, ardından suyla yıkandıktan sonra, göz çevresi bakım ürünlerinden yararlanılması bu bölgeyi korumayı sağlayacaktır.
GÖZ ÇEVRESİ 30’LARDA KIRIŞMAYA, ÇİZGİLENMEYE BAŞLIYOR
Kadınlar daha çok 30’lu yaşlardan itibaren kırışıklık ve çizgilenmelerin farkına varıp göz çevresi kırışıklıklarına karşı krem kullanıyor. Hekimlerin önerdiği kaliteli ve alerjik olmayan ürünlerin kullanılması ve düzenli olarak uygulanması halinde bu kremler faydalı olabiliyor.
Ancak menopoz döneminden sonra artık kırışıklıklar, çizgilenmeler, torbalanmalar, morluklar, kapak gevşeklikleri iyice oluşup oturduğundan dolayı sadece krem sürmek yetmiyor. Mutlaka botoksla göz çevresi kırışıklıklarının düzeltilmesi gerekir.
30’lu yaşlarda olup da göz çevresinde çok fazla çizgilenme olmuş kadınlar da botoks yaptırabilir. Çünkü ne kadar erken buradaki çizgilenmeler ve kırışıklıklara müdahale edilirse, ileriki yaşlarda daha derin çizgilerin oluşması da engellenmiş olur.
BOTOKS ETKiSi 6 AY SüRüYOR
Günümüzde 40-50’li yaşlardaki kadınlar nanoteknolojiyle üretilmiş 3-4 saatte çok hızlı etki eden, göz çevresini daha genç, gergin gösteren kremler kullanıyor. Kadınlar bunları genellikle acil durum kredisi olarak görüyor. Bu kremler belli bir saatte etki ettikten sonra, tekrar eski haline dönmeye yol açtığından, kadınların tercihi botoks yaptırmak oluyor. Botoksun etkisi de yaklaşık olarak 6 ay sürüyor. Bu nedenle düzenli aralıklarla, hekimin önerdiği dönemlerde botoksu tekrarlatmak gerekiyor.