12 Kasım 2012 - Hürriyet Gazetesi
Liposuction, tek başına bir zayıflama yöntemi olarak görülmemelidir. Bu işlem, diyetle kilo vermeye devam eden ve sporunu yapan kişilerde zayıflamaya yardımcı olarak kullanılabilir.
Liposuction’ın kelime anlamı ‘yağ çekme’dir. Bu, ıslak veya kuru teknikler kullanılarak, 1-5 mm çapındaki ince kanüller yardımıyla vücuttaki fazla yağın dışarı alınması işlemidir. Liposuction, operasyon konusunda tecrübeli, dikkatli ve plastik cerrahi uzmanı olan hekimlerce uygulanmalıdır.
Liposuction yöntemini uygulayacağımız kişide aradığımız bazı kriterler var. Bunların başında kişinin bir diyet programında olması, düzenli spor alışkanlığı edinmesi ve sık sık kilo alıp vermemesi geliyor. Hastanın cildinin elastikiyeti ve o sırada bulunduğu kilo da önemli unsurlar.
Zira liposuction yöntemi, 110 kilo ağırlığındaki bir hastayı 70 kiloya indirecek bir sihirli değnek değildir. Liposuction ile 4-5 litreden fazla yağ alınmamalıdır.
Bu yöntemin amacı, vücudun belirli bölgelerinde toplanan, diyet ve düzenli spora rağmen yok edilemeyen ve silüeti bozan yağ dokularının vücuttan uzaklaştırılmasıdır. Liposuction aslında bir ‘silüet düzeltme’ yöntemidir. Sadece seçilmiş hastalarda zayıflamaya yardımcı olarak kullanılabilir.
ZAYIFLAMA YÖNTEMİ OLARAK GÖRMEYİN
Liposuction, diyetle kilo vermeye devam eden, sporunu yapan kişilerde belli miktarları aşmamak kaydıyla, zayıflamaya yardımcı olarak kullanılabilir. Ama tek başına bir zayıflama yöntemi olarak asla görülmemelidir. Yağ dokusu, ergenliğe kadar çoğalan, sadece büyüyüp küçülen hücrelerden oluşan bir dokudur. Vücudumuzun belli bölgelerinde yağlanma varsa, hangi kiloda olursak olalım silüetimiz bozulur. Vücudun belirli bölgelerine yerleşen yağlar, jimnastik ve diyetle yok olmadığında liposuction ile çözülebilir.
Kalın kollar, büyük koltuk altları, sutyen çevresindeki birikintiler, bel çevresindeki yağlanmalar, karın, bel, basen, ayak bilekleri ve kollara yerleşen yağlara liposuction yapılabilir. Bu işlem erkeklerde ise meme, bel ve karın bölgesine uygulanır.
İŞLEMDEN SONRA DA DİKKATLİ OLUNMALI
Liposuction, eskiden çok korkulan bir işlemdi. Tekniğin geliştirilmesi ve bilgi birikiminin artmasıyla bu durum ortadan kalktı. Artık operasyonun yapıldığı gün işe gitmek bile mümkün.
Ancak operasyon sonrası dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Çok yağlı beslenmek ve hareketsiz kalmak, liposuction’ın etkisini ortadan kaldıracaktır. Liposuction’ın uygulandığı yerdeki fazla yağ hücreleri alınacağından o bölgede eskisi kadar ciddi bir yağlanma olmaz ama yine de dikkat edilmelidir. Bu tür yöntemler, kişinin kilosu konusundaki istikrarlı yaklaşımıyla başarılı olur. Sık sık kilo alıp vermek cilt esnekliğini bozacağından, liposuction uygulamaları için uygun koşullar oluşmaz.
Liposuction’ın vücutta bıraktığı izler çok küçüktür. Esnek ciltlerde bu izler ortalama dört ay ile bir yıl arasında ortadan kalkar.
MORLUKLAR KISA SÜREDE İYİLEŞİR
Her ameliyat gibi liposuction uygulamalarının da riski vardır. Hastalar, bu ameliyat sırasında en çok pıhtı atması, felç gibi sıkıntıların ortaya çıkacağından endişelenir. Liposuction nedeniyle yağ ve hava embolisi oluşması olasılığı, milyonda bir denecek kadar azdır.
Sık sorulan sorulardan biri de morluk oluşup oluşmayacağıdır. Morluk oluşur, ancak bu da derecesi kişiden kişiye göre değişen bir durumdur. Morluklar genellikle kısa sürede iyileşir.
‘HASTA SEÇİMİ’ ÖNEMLİ
Her operasyonda olduğu gibi liposuction konusunda da hasta seçimi çok önemlidir. Hekim hastasını iyi seçebilirse, liposuction sonrası vücutta dalgalanma, sarkma, tümsek, çöküntü olmaz. Eğer işlem cilt yapısı bozuk, yeterince esnek olmayan kişilere yapılıyorsa, bu yan etkilerin ortaya çıkması kaçınılmazdır. Ancak tüm bunlar, yaklaşık altı aylık bir aranın ardından ikinci bir operasyonla düzeltilebilir. Düzeltmeye ihtiyaç olmaması açısından hastanın iyi seçilmesi, incelenmesi çok önemlidir.