Ekrana uzun süre bakmak gözaltında torba yapar

30 Eylül 2013 - Hürriyet Gazetesi

Genetik vücudumuzdaki kodları belirleyen bir yapı.

Birinci derece yakınlarımızda olan özellikler bizde de bulunabiliyor. Örneğin ailenizdeki kadınlarda gözaltı torbaları varsa, sizde de daha 20’li yaşlarda gözaltı torbaları oluşabilir. Ancak uzun süre ekrana bakmak da gözaltı torbalarına neden olabiliyor.

Gözaltı torbaları bazen oluşup kendiliğinden geçer. Çok yorgun, stresli, uykusuz günler geçirdiyseniz, dinlenince, sağlıklı bir şekilde uyuyunca gözaltı torbalarından da kurtulursunuz. Yaşam şeklinizde sağlığınıza katkıda bulunacak yatırımlar yapmanıza rağmen bir düzelme olmuyorsa, düzeltmek istediğiniz sorunlar aynen devam ediyorsa o zaman çözüm arama vakti gelmiş demektir.

Gözaltı torbaları, genetik ve çevresel faktörlerin dışında bazı hastalıklar sebebiyle de oluşabiliyor. Bazen bu durum beslenme biçiminden de kaynaklanabiliyor, çok fazla tuzlu yiyenlerde vücutta tuza bağlı sıvı birikimi oluşuyor ve böbrekler yorulacağından birtakım hastalıkların belirtisi olarak gözaltı torbaları ortaya çıkabiliyor.

Alerjik faktörler kaşıntıya yol açıp gözaltını tahriş edebiliyor. Bu kaşıntılar nedeniyle de ödem oluşabiliyor. Böbrek hastalıkları nedeniyle göz çevresindeki ödem oluşumu artıyor.

Gözaltı torbaları, gözaltındaki yağ bezelerinin fıtıklaşmasıyla ortaya çıkıyor. Ardından bu fıtıklar torbalanma şeklinde görülüyor. Normal koşullarda göz çevresinde yer alan yağ bezeleri, burada bulunan birçok kas yapısının arasında tampon görevi görürken, zaman içinde bağ dokusu ve deri yapısı gevşeyince kaslar da uzun süre kasılı kalıyor ve fıtıklaşma ortaya çıkıyor.

Bunun dışında yine stresli olmak, kaslardaki kasılmayı artırıyor, keseciklere basınç yaparak fıtıklaşmasını tetikliyor.

 

NASIL KURTULUNUR

Uzun yıllar boyunca gözaltı torbalarıyla yaşayan insanlar, bu yapılardan estetik operasyonla kurtuldukları zaman birdenbire 5-10 yaş gençleşiyor.

Eğer kişinin gözaltı torbaları varsa, yüzünde de bazı estetik işlemler yaptırdıysa bu gençlik ifadesi daha da belirgin hale geliyor.

Gözaltı torbalarının hangi aşamada olduğu, bu genç görüntünün derecesine de etki ediyor. Gözaltı torbaları henüz başlangıç evresindeyse neden oluştuğunu tespit etmeye çalışmak önemlidir.

Bazı kişiler çok yoğun, doğru dürüst haftalık tatil bile yapamayarak, çok fazla seyahat ederek, sıkça uykusuz kalarak, düzgün beslenemeyerek yorucu bir tempoda çalışmak zorunda kalabiliyor.

Yoğun tempodan kaynaklanan bir sorun olduğunu düşünüyorsak şayet, hastamızın uykusuz kalmamaya özen göstermesini, bulduğu tüm fırsatları dinlenerek geçirmesini isteriz.

Bazı gözaltında etkili dinlendirici dermo kozmetik ürünleri hekim önerisiyle kullanmak, gözaltı bağ dokusunu sıkılaştırıcı ürünler kullanmak yeterli ve faydalı olabilir.

Genetik faktörler ve yaşlanmaya bağlı olarak ilerlemiş torbaların basit yöntemlerle giderilmesi mümkün değildir, plastik cerrahi uzmanına başvurmakta fayda vardır.

Operasyonla bu fıtıklaşan bölüm çıkarılarak o bölgenin daha gergin ve genç görünmesi sağlanabilir.

Ancak alanında uzman bir hekimin bu operasyonu titizlikle yapması gerekir. Çünkü gözlerin ifadesinde bir farklılığa da yol açmamak önem taşıyor.

 

Gözaltı torbasına karşı neler yapabilirsiniz

- Günlük yaşamınızda dinlenmeye özen gösterin. Uyku saatlerinize dikkat edin. Eğer mümkünse her gün aynı saatte yatıp uyumaya gayret edin.

- Aynı şekilde düzensiz beslenmekten kaçınmalı, ana öğünleri mutlaka zamanında yemeye çalışarak, günlük temponuzda üç defa da ara öğün yapmaya çalışmalısınız.

- Sıvı tüketimine özen göstermek, yeterli miktarda su içmek de önemlidir.

- Çok tuzlu yiyeceklerden kaçınmalısınız. Çünkü tuz vücuttaki ödemi artıran bir nedendir.

- Kozmetik ürünler kullanıyorsanız mutlaka bir dermatoloji uzmanına danışmalısınız. Çünkü cilt yapınıza uymayan, aşırı yağlı bazı yüz kremlerini kullanmak da gözaltında şişliklere neden olabilir.

- Alerjik bünyeniz olduğunu biliyorsanız sizde alerjiye neden olduğunu bildiğiniz, yiyeceklerden, kozmetiklerden uzak durmanızda yarar vardır.

- Gözaltı torbaları olanlara sırtüstü yatmalarını öneriyoruz. Bu sayede cildin kırışmaması sağlanmış oluyor.

Siz Sorun Nuri Soysal Cevaplasın

Adres
Valikonağı Caddesi Gündoğdu Apt. No: 43 Daire: 1
Nişantaşı / İstanbul

Telefon
+90 (212) 234-5492  / +90 (212) 234-5428

Faks
+90 (212) 291-8014

Yasal Uyarı

Web sitemizde aktarılan bilgiler genel bilgilendirme ve bilinçlendirme amacıyla düzenlenmiş olup, kesinlikle teşhis ve tedavi yerine geçmez veya bunları tamamlayıcı uygulamalar olarak öngörülemez. Hasta gereksinmeleri ve sorunları mutlaka muayene ve konsültasyonlar sonucunda hastayla mutabık kalınarak oluşturulur.