Kanserle kaybedilse de yenisi yapılabiliyor

1 Ekim 2012 - Hürriyet Gazetesi

Kanser nedeniyle memesini kaybeden kadınlar, travmatik süreci atlattıktan sonra eski görünümlerine kavuşmak istiyor. Bu hastalara, yeniden meme yapmanın çeşitli yöntemleri var.

Kadınların meme kanseri konusunda bilinçlendirilmesi önem taşıyor. Çünkü hastalığın erken teşhisi sayesinde hem hayatları kurtuluyor hem de vücut bütünlükleri korunabiliyor. Meme kanseri olmuş kadınlarda memenin korunması, hasta kadar hekimler açısından da önemli. Hekimler artık memeyi mümkün olduğu kadar koruyabilmekten yana... Ancak bazı özel durumlar var ki, memenin alınmasından başka çare kalmıyor.

Bazı kadınlarda kanser erken evrede yakalanmış da olsa, birden fazla odakta kanser geliştiği için memenin alınması en doğrusu. Bazen de hastada çok büyük bir tümör olabiliyor. Bu tümör meme cildini tuttuğundan, tümörü küçültme yoluna gidiliyor. Eğer küçültülebilirse meme korunuyor. Tümörün küçültülemediği durumlarda ise memenin alınması gerekebiliyor. Memenin alınmasını gerektiren bir başka durum da iltihabi tip meme kanserleri. Eğer bu tip bir meme kanseri saptandıysa, kemoterapiye rağmen memeyi almak söz konusu olabiliyor.

Kanser nedeniyle her iki memesini ya da tek memesini kaybetmiş hastalara, yeniden meme yapmanın çeşitli yöntemleri var. Bu yöntemleri uygulamadan önce hastanın genel durumunun çok iyi analiz edilmesi gerekiyor. Kadında tek memenin olmaması omurganın dengesini bozarken, her iki memenin olmayışı depresyona yol açabiliyor.

 

MEME ÇIKARILIRKEN PROTEZ TAKILABİLİYOR

Meme kanseri nedeniyle memesini kaybeden kadınlar, hastalığın yarattığı travmatik süreci atlattıktan sonra eski görünümlerine kavuşmak istiyor. Eskiden kanser ameliyatlarından aylar sonra yapılabilen estetik operasyonlar, son yıllarda hastaların isteği üzerine memenin çıkarıldığı ameliyat sırasında yapılabiliyor. Meme kanseriyle memesini kaybedenler, estetik operasyon ile moral buluyor.

Ameliyatın nasıl yapıldığına gelince... İlk ameliyatta, içeri balon yerleştiriyoruz. Bu balonu oradaki yara dokusu iyileştikten sonra özel iğnelerle şişiriyoruz. Balonu birkaç ay sonra çıkartıp yerine meme silikon implantları koyuyoruz. Bu implant memenin şekline uygun oluyor.

Bu işlemi tamamladıktan sonra ise hastaya meme ucu ve memenin koyu kısmını yapıyoruz. Eğer ameliyattan hemen sonra ciddi problemler yaşanmazsa, bu protezler çok uzun dayanabiliyor.

Bu arada, ameliyat yapılırken, yeni memenin büyüklük ve doku açısından diğer memeyle uyumlu olmasına dikkat etmek gerekiyor. Bu nedenle diğer meme, buraya konulacak meme implantıyla büyüklük ve şekil olarak uyumlu hale getiriliyor.

Diğer memeye benzetme işlemleri, aynı ameliyatta veya ilk ameliyattan 3-5 ay sonra yapılabiliyor.

 

KENDİ YAĞINDAN MEME YAPIYORUZ

Alınan memenin yerine yerleştirilen protezlerin yanı sıra, deri, yumuşak doku ve kas kullanılarak da meme ameliyatı gerçekleştirilebiliyor. Bu yöntemde, sırttan, koltuk altından alınan kas ve deri içeren bir dokuyu buraya monte ediyor, protezi onun arkasına yerleştiriyoruz. Bir diğer yöntemde ise göbek deliğinin altındaki deri ve kas dokusunu buraya transfer ederek meme onarımını gerçekleştirebiliyoruz.

Siz Sorun Nuri Soysal Cevaplasın

Adres
Valikonağı Caddesi Gündoğdu Apt. No: 43 Daire: 1
Nişantaşı / İstanbul

Telefon
+90 (212) 234-5492  / +90 (212) 234-5428

Faks
+90 (212) 291-8014

Yasal Uyarı

Web sitemizde aktarılan bilgiler genel bilgilendirme ve bilinçlendirme amacıyla düzenlenmiş olup, kesinlikle teşhis ve tedavi yerine geçmez veya bunları tamamlayıcı uygulamalar olarak öngörülemez. Hasta gereksinmeleri ve sorunları mutlaka muayene ve konsültasyonlar sonucunda hastayla mutabık kalınarak oluşturulur.