25 Haziran 2012 - Hürriyet Gazetesi
Ellerdeki yıpranma izleriyle mücadelede farklı tekniklere başvurulabilir. Kozmetik kremler, lazer uygulamaları, vücut yağından ve dolgu malzemeleriyle yapılan gençleştirme işlemleri de bu yöntemler arasındadır.
Erkeklerin ve kadınların elleri birbirinden farklı nedenlerle yıpranır, ancak kadınların cilt yapısı daha narin olduğundan dış faktörlerden etkilenme yüzdesi de daha fazladır.
Ellerin deterjanla sık temas etmesi, güneşin zararlı ışınları derken bu yıpranma her geçen gün daha da artar. Ve kadınlar bu koşturmacanın içinde ellerini bakımlı tutmak için mücadele ederler. Bu mücadelede kadınlara bazı kozmetik kremler, lazer uygulamaları, vücut yağından ve dolgu malzemelerinden destek alınarak yapılan gençleştirme işlemleri yardımcı olabilir.
Aslında ellerdeki sorunları iki bölüme ayırmak daha doğru... Çünkü ellerde bir doğumsal kaynaklı sorunlar, bir de sonradan oluşan problemler var. Doğuştan oluşanların başında parmakların yapışık olması, her iki elde ya da tek elde fazladan parmak bulunması gibi sorunlar yer alıyor. Bunlar cerrahi yöntemler kullanılarak erken yaşlarda giderilebiliyor.
Doğuştan değil de sonradan oluşan sorunları ise şöyle sıralayabilmemiz mümkün: Kırışıklıklar, güneş lekeleri, el derisinin incelmiş gibi görünmesi ve damarların çok yüzeyde olması... Bu durum, cilt altındaki özel dokunun zamanla azalmasından kaynaklanıyor. Koruyucu destek dokusu azaldığından, damarlar ele yukarıdan bakınca apaçık görülebiliyor. Bu durum rahatsızlık verici bir boyuta ulaşabiliyor. Bu yüzden de kadın hastalarımız el estetiği yaptırmak istiyor. Ellerde sonradan oluşan problemlerin giderilmesinde ilaçlar, krem tedavileri, ND Yag Lazer, Fraksiyonel Lazer kullanılıyor. Ancak ellerde oluşan çok ince varislerde lazer çok fazla tercih edilmiyor. Deri altındaki yağ dokusunun erimesi halinde ise ya hastanın kendi yağ dokusunu kullanıyoruz ya da hyaluronik asitle ellere dolgu yapıyoruz. Hyaluronik asit elde dolgu olarak kullanıldığında, bir veya bir buçuk sene kalabiliyor. El estetiğinde hastanın kendi yağ dokusunu daha çok tercih ediyoruz.
Elin cildinde kırışıklıklar oluştuysa peeling öneriyoruz. Peeling uygulamalarında çeşitli yöntemler kullanılıyor. Bu yöntemler arasında “enzim peeling” de bulunuyor. Cilt lekeleri derinin rengini oluşturan pigment miktarının aşırı artmasından kaynaklandığı için, bu yöntemle pigment oluşmasını sağlayan bir enzimin baskılanması sağlanıyor. Enzim baskılanınca da lekeli bölgelerde melanin oluşumu azalıyor ve renk açılıyor.
Güneş koruyucu kullanın
Enzim peeling yapılan kişi aynı gün işine dönebiliyor. Ancak yöntemi uygulattıktan sonra güneş koruyucuyu düzenli bir şekilde kullanmak gerekiyor. Güneş koruyucular, elleri yazın da kışın da güneşin zararlı etkilerinden, soğuktan koruyor.