Burun estetiğinde bilinmesi gerekenler

5 Temmuz 2010 - Hürriyet Gazetesi

İnsanların burun ameliyatlarından beklentileri gün geçtikçe değişiyor. 10-15 yıl önce bize başvuran hastaların düşünce yapısı ile şimdikiler arasında ciddi farklılıklar var. Geçmişte istenen kalkık, küçük, estetikli olduğu belli burunların yerini artık doğal ve kişinin yüzüne uyumlu burunlar aldı.

Burun ameliyatlarının farklı sebepleri var. Şekil bozukluğunun yanı sıra nefes almada güçlük de bu tarz operasyonlar gerektirebiliyor. Burnundan rahat nefes alamayanların beklentisi, estetik görünümden ziyade nefes almanın kolaylaşması oluyor.

Deri yağlıysa şişlik uzun sürer

Cerrahın operasyon öncesi özellikle üzerinde durduğu noktalar; burnun yüzle orantısı, büyüklüğü, görünümü, deri yapısı, dudak ve burun açılanması, alınla burun arasındaki açılanmanın mevcut yüz yapısıyla uyumudur.

Ayrıca burun derisinin yapısı; kalın, ince ya da yağlı olup olmaması da büyük önem taşır. Çünkü kalın ve yağlı burun yapısında, ameliyat sonrasında oluşan şişlikler daha uzun sürecektir. Eğer bu bilgi kendisiyle paylaşılmazsa, hasta estetik operasyonun başarısız geçtiğini düşünebilir.

Burnun deri yapısının incelenmesinin ardından, kemik ve kıkırdak yapısı gözden geçirilir; nasıl bir kıkırdak şekillendirmesi yapılması gerektiği hastayla konuşulur.

Burun deliklerinin genişliği, burun deliklerinde hangi oranda şekillendirme yapılabileceği, bunun gerekli olup olmadığı da hastaya verilecek bilgiler arasında yer almaktadır.

Burun kanatları içe çökmemeli

İyi bir burun ameliyatında, kıkırdak ve kemik yapısının sağlıklı bir şekilde ortaya çıkarılması gerekir. Burun deliklerinin gerektiği kadar daraltılması nefes problemini etkilemez, ancak burada önemli olan nokta, burun kanatlarının içeri çökmesine neden olacak fazla miktarda kıkırdak çıkarılmasının önlenmesidir.

Çok kıkırdak çıkarılırsa, sert nefes almalarda burun kanatları içeri doğru çökebilir.

Bu kanat desteklerini mutlaka sağlam bırakmak gerekir. Hatta doğuştan zayıf olan kanat yapılarındaki kıkırdaklara kıkırdak desteği yaparak daha rahat nefes alınmasını sağlanabilir.

Burun estetiğinde önem verdiğimiz bir başka konu da Türkiye’de çok sık görülen deviasyon sorununun çözülmesidir. Bu sorunda burnun orta bölümündeki kemik ve kıkırdak çarpık, bir tarafa yatık olur. Bu da burundan yeteri kadar hava alınamamasına yol açar. Ameliyat öncesinde bu sorunu tespit etmek ve ameliyat planını buna göre yapmak, sorunu ortadan kaldırmak gerekir.

Erkekler burun estetiğini saklıyor

Kadınların estetikten beklentisi daha yüksekken, erkekler daha doğal bir görünümü tercih eder. Çünkü çoğu erkek estetik olduğunun bilinmesini istemez.

Öte yandan; erkeklerin burun içi sorunları kadınlara göre daha fazladır. Çocukluk ve ergenlikten itibaren daha hareketli ve sportif bir yaşamlarının olması, erkeklerde kadınlara oranla daha çok burun içi sorun görülmesine neden olur.

Burun etleri nefes almayı zorlaştırır

Burnun içinden geçen havayı ısıtan, nemlendiren ve akciğerlere sağlıklı hava gitmesini sağlayan konka dediğimiz et parçalarında büyüme görülebilir. Estetik operasyon sırasında, nefes almayı güçleştiren bu sorunun çözümlenmesi gerekir, böylece burundan sağlıklı hava geçişi sağlanır.

Burun ucunun düşük olması da hastalarda önemli estetik kaygılardan birini oluşturmaktadır. Bu işlem sırasında burun içinden girilerek derinin altındaki kıkırdak yapıyı şekillendirmek ve bunu burun ucu desteğiyle bütünleştirmek gerekir.

Eğer yeterli taşıyıcı sistem yoksa, bu destek yapısını oluşturacak işlemler yapmak da gerekebilir. Estetik operasyonlardan sonra bazı kişilerin burun düşüklüğü yaşamasının sebebi, burun destek yapısının korunmamasından kaynaklanmaktadır.

Siz Sorun Nuri Soysal Cevaplasın

Adres
Valikonağı Caddesi Gündoğdu Apt. No: 43 Daire: 1
Nişantaşı / İstanbul

Telefon
+90 (212) 234-5492  / +90 (212) 234-5428

Faks
+90 (212) 291-8014

Yasal Uyarı

Web sitemizde aktarılan bilgiler genel bilgilendirme ve bilinçlendirme amacıyla düzenlenmiş olup, kesinlikle teşhis ve tedavi yerine geçmez veya bunları tamamlayıcı uygulamalar olarak öngörülemez. Hasta gereksinmeleri ve sorunları mutlaka muayene ve konsültasyonlar sonucunda hastayla mutabık kalınarak oluşturulur.