Gevşemiş, sarkmış karına düzleştirme estetiği

6 Mart 2008 - Hürriyet Gazetesi

Pantolonun üzerinden taşan, yaz geldiğinde mayo ve bikiniyle çıkıntı gibi duran, ’gevşemiş karın sorunu’, kadınları çok rahatsız ediyor.

Hangi kadın dümdüz bir karına sahip olmak istemez ki? Eğer siz de "Düzenli spor yapıyorum, zayıflama diyeti yapıp kilo da verdim ama yine de karın bölgemdeki şişkinlikten kurtulamadım" diyorsanız, sizin gibi düşünen o kadar çok kadın var ki, hiç de yalnız değilsiniz! Diyete ve spora rağmen karnınız dümdüz olmuyorsa, karın germe ameliyatıyla hayalinizdeki karına sahip olabilirsiniz.

Kadınlarda neden karın sarkıyor, gevşiyor merak ediyorsanız tek bir nedeni yok.

Karın sarkmasının nedenleri:

- Sık kilo alıp vermek

- Hamilelikte çok kilo almak

- Hareketsiz yaşam

- Doğumlar

İşte kadınların gevşemiş, sarkmış karın ve karın germe ameliyatlarıyla ilgili en çok merak ettikleri:

Deformasyon nasıl oluşuyor?

Hamilelik sırasında bebeğin karın içinde büyümesiyle birlikte karın dokusu da genişliyor. Karnın ön duvarında elastikiyet bozukluğu, yağ birikimi oluşuyor. Hamilelik sonrasında büyüyen bölgede deri gevşiyor, elastikiyeti bozulup çatlaklar oluşuyor. Karın içerisinde ise gevşemiş ve büyümüş olan karın ön duvarının kas yapısı da genişliyor, deforme olup eski haline gelemiyor.

Hangi operasyonlar yapılıyor?

Karında uygulanan iki çeşit germe operasyonu var.

- Büyük germe (Abdominoplasti)

- Küçük germe (Mini Abdominoplasti)

Büyük germe ameliyatı

Tam karın germe ameliyatı yapılıyor. İz biraz daha uzun oluyor. Karında esnekliğini kaybetmiş, çatlamış deri, fazla yağ dokusu ve sarkmış dokuların oluşturduğu fazlalık kesilip atılıyor. Gevşemiş olan karın ön duvarının kas yapısı tamir ediliyor.

Bu germe sonucunda göbek olduğu yerde kalıyor. Ama yeni göbek deliğiyle, mevcut göbeği monte edecek bir işlem yapılıyor. Karındaki sezaryen izinin kenarlarından, leğen kemiğinin bulunduğu bölgeye kadar iz oluyor. Bütün karın ön duvarındaki gevşemiş kasların sağlamlığı takviye dikişleriyle sağlanıyor. Ameliyat yaklaşık üç saat sürüyor.

Küçük germe ameliyatı

Göbeğin üst kısmında ciddi gevşekliğin ve sarkmanın olmadığı kişilerde, sadece göbeğin altındaki bölgede fazlalılığı olan ve alt karın ön duvarının zayıf olduğu kişilere yapılır. Büyük germeye göre daha küçük bir operasyon. Göbeğin yeri değişmiyor. Göbeğin altında kalan kısımdaki kas yapıları sıkılaştırılıp, buradaki deri ve yağ dokusu kesilip çıkarılıyor. Daha kısa sürede iyileşiyor.

Daha çok kimler yaptırıyor?

Orta yaş grubundaki doğum yapmış ve deformasyon yaşamış kadınlar karın germe ameliyatı yaptırıp rahat mayo ve elbise giymek istiyor. Daha ileri yaş grubundaki kadınlar da, bu bölgedeki aşırı yağ birikmesi ve ileri derecedeki deformasyon nedeniyle yaşam biçimlerini bozduğu, hareket ve giyim problemi yarattığı için karın germe ameliyatını yaptırmayı tercih ediyor.

Ameliyat öncesi yapılacaklar

- Ameliyattan 3-5 hafta önce sigaranın bırakılması lazım. Sigara bu ameliyatlarda başlı başına bir risk taşır. Yara iyileşme problemine neden olur.

- Hastanın düzenli aspirin ve kan sulandırıcı ilaç kullanmıyor olması lazım. Eğer alıyorsa da bırakması ve bununla ilgili bir zorunluluk varsa bunun irdelenmesi gerekir.

- Hastaya genel ve kapsamlı bir check-up uygulayıp kan, akciğer, kalp ve diğer sistemleri gözden geçirmek çok önemlidir.

- Varisleri olan hastalar için buna yönelik önlemler alınması ve bunların ameliyat sırasında risk oluşturmayacak hale getirilmesi lazım.

- Ayrıca karın daraltılacağı için, hastalarda akciğer sorunlarının olmaması ve buna yönelik önlem alınması gerekir.

- Bel rahatsızlığı olanların ameliyattan sonra yaklaşık 10 gün kadar hafif öne eğilerek dolaşmaları gerekeceğini hastalar bilmelidir.

Tam iyileşme ne kadar sürer

Tam iyileşme hali 2-4 hafta arasında sürüyor. Dren kullanılıyor ve ameliyattan sonraki 3-5’inci günde dren çıkarılıyor. Bandajlar çıkarıldıktan sonra özel korse takılıyor. Bu korsenin yaklaşık 6 hafta kadar kullanılmasını istiyoruz. Hastanede 2-3 gün yatmak gerekiyor. Hastanın işine dönmesi ise 10 günü buluyor. Bu tamamen iyi olduğu anlamına gelmiyor.

Ameliyat sonrası yasaklar

- Geriye doğru hareket yapılmamalı

- Ağır yük kaldırılmamalı

- Yaklaşık iki hafta araba kullanılmamalı

- Öksürüp hapşırmak ile karın içi dikişlerini zorlayacağından, hasta nezle ve gripten olabildiğince korunmalı

- Hasta, iki hafta spor yapmamalı. Daha sonra yürüyüş ve 6-8 hafta sonra diğer sporları yapabilir.

Ağrı oluyor mu, iz kalıyor mu?

Ameliyat çoğu kez sezaryenden daha az ağrılıdır. Ameliyattan sonra ağrı pompası uyguluyoruz. Hastalara 3-4 gün ağrı kesici veriliyor. İzler çamaşır içinde kalıyor. Bu izlerin daha iyi iyileşmesi için ameliyattan sonra kremler ve silikon bant öneriyoruz. İzler 6 ayda azalıyor, daha az belirgin oluyor.

 

Yanığa ne sürülmeli?

Yanık her insanın karşılaştığı veya karşılaşma ihtimali yüksek olan bir yaralanma şeklidir. Yanıklar termal (sıcak bir cisim veya alev ile temas), kimyasal (asit veya baz ile temas) veya elektrik ile oluşabilir. Yaralanma yeri çok küçük veya vücudun büyük bir bölümünü kaplayabilir. Yanık yarası çok küçük olsa da hastayı rahatsız edecek bir ağrı oluşturur. Toplumumuzda yanık bölgesine çok değişik maddeler ve yiyecekler sürülmektedir. Sürülen maddeler çok değişik kimyasal özelliklere sahip olmasından dolayı halkımız da hangisinin uygun olup olmadığı konusunda tam bir fikir birliği içinde değildir.

Bir sağlık kurumuna ulaşılmadan yanığa sürülebilecek en etkili madde hydrojeldir. Hydrojel yanık bölgesine kalın bir tabaka olarak sürülür. Kısa süre içinde yanık bölgesini soğutur ve acıyı azaltır. Hydrojel içeren tıbbi ürünler her eczaneden temin edilebilir. İlk yardım çantalarında bulundurulması faydalıdır. Hydrojel bulunamazsa aralıklı olarak soğuk jel veya buz uygulama ağrıyı azaltır.

Kimyasal bir yanık oluşmuşsa öncelikle alan temiz su ile iyi bir şekilde yıkanmalıdır. Jel veya buz uygulama yapılamayacak kadar geniş alan yanıklarında ise yanık bölgesi temiz ve ıslak bir çarşaf ile sarılarak sağlık merkezine ulaştırılır.

International Hospital, Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Nezail Demirciler

 

Tek cihazla cilde üç boyutlu gençlik

Acıbadem Sağlık Grubu Bağdat Caddesi Tıp Merkezi’nde hizmete giren "Üç Boyutlu Cilt Yenileme Sistemi", IPL (Intense Pulse Light), ND-YAG laser ve Titan teknolojisini birleştiriyor. Bu özellikler sayesinde ilk defa cildin hem üst, hem orta, hem de derin tabakalarında gençleştirme yapılıyor.

Yoğunlaştırılmış Atılımlı Işık (IPL): Cihazın flash lambasından yoğunlaştırılmış görünür bir ışık veriliyor. Bu geliştirilmiş IPL (Intense Pulse Light) sistemi ile uygulanan "foto genesis" işlemi derinin en üst tabakasını yeniliyor. Lekeler, kızarıklıklar ve ince damarsal genişlemeler tedavi ediliyor.

ND-Yag Laser: Bu sistem ile uygulanan "lazer genesis" işlemi ise cildin orta tabakasındaki değişiklikler nedeni ile oluşan yaşlılık belirtilerini tedavi ediyor. Lazer enerjisi kolajen yapımını artırarak genişlemiş gözenekler, derideki kalınlaşma ve kabalaşma, ince kırışıklıklar ve yoğun deri kızarıklığının giderilmesini sağlıyor. Ayrıca akne izlerinin tedavisinde de oldukça etkili.

Titan Sistemi: Güvenli bir kızıl ötesi ışık kaynağı kullanımı derinin en alt tabakasını ısıtarak kolajen liflerin kısalıp kalınlaşmasını, uzun dönemde ise kolajenin yeniden yapılanmasını sağlar. Tüm vücuttaki gevşemiş ve sarkmış cildi sıkılaştırmak için kullanılıyor.

Acıbadem Sağlık Grubu Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Yasemin Saray

 

Doğru nefes alarak hayallerinize ulaşın

Geliştirdiği NFS (Nefes) sistemiyle yepyeni bir "dönüştürücü" yaşam metodu sunan Nevşah Fidan, ikinci kitabı "Yansımalar"ı çıkardı. Nefes alıp vermenin kişinin hayatını bir anda değiştirebileceğini söyleyen Fidan, doğru nefes alıp vererek birçok hastalığın üstesinden de gelinebileceğini belirtiyor.

"Transformal nefes"in ardından kendi sisteminiz olan NFS’yi geliştirdiniz. Biraz bu sistemden bahsedebilir misiniz?

- NFS, nefes sistemi demek. Bu sistem bilimsel bir takım verilerle Transformal Nefes Eğitimleri’nin geliştirilmiş bir hali. Çünkü her geçen gün yeni bilgiler ortaya çıkıyor ve sistemler de yenilenmek zorunda kalıyor.

Yanlış nefes alışverişini nasıl anlayabiliyorsunuz?

- Genelde nefes alışkanlığı nedeniyle oluşan bütün tıkanıklıklar, akupunktur meridyen noktalarında oluşuyor. Siz nefes alırken o noktalara bakarak nefesin nasıl tıkandığını ve insanın yapısını analiz edebiliyorsunuz.

NFS sistemi neleri içeriyor?

- Sistemi ilk aşamada kişinin nefes alışkanlıklarını tanıyıp, kişilik analizine destek olması için kullanıyorum. 10 sayfalık bir analizin ardından nefes analizi yapılıyor. Kişi hayatında neleri değiştirmek istiyorsa, nefes sistemlerinden destek alarak, programı dönüştürücü sistemlerle destekleyerek 4,5-5 günlük seminerler dizisi yapıyoruz ve kesin sonuç alıyoruz. Örneğin konuşma probleminiz varsa ortadan kalkıyor, astımınız yok oluyor, kanser gibi ciddi bir hastalığınız varsa iyileşmeye başlıyor.

Dönüştürücü sistem tam olarak ne demektir?

- Aslında ne düşünüyorsanız onun olmasını sağlayan sistem demektir. "Secret" filmi buna en belirgin örneklerden biri. Doğru nefes insan vücudunu bir mıknatısa çeviriyor ve düşünceleriniz nefesle maddeye dönüşüyor, siz düşündüklerinizin olduğunu görüyorsunuz.

Tüm bunlar nefesle mi oluyor?

İnsan vücudu ve çalışma mekanizması o kadar mükemmel ki, bir hastalığınızın olması mümkün değil. Vücutta bir hastalık oluyorsa, anlayın ki nefesiniz iyi akmıyor. Nefes karnına iyi gidiyorsa çocuğunuzun olmama imkanı yok. Aynı şekilde kalp, yüksek tansiyon olması da mümkün değil. Nefes analizlerine bakıldığında, rahatsızlık olan bölgeyi de belirleyebiliyoruz. Birçok hastalık oksijenli ortamda çok bulunmamaktan kaynaklanıyor. Nefes vücutta doğru bir şekilde aktığında duygusal anlamda da fiziksel anlamda da negatiflik veya hastalık olmasının imkanı yok.

Yeni kitabınız "Yansımalar"da birçok hikayeye yer veriyorsunuz. Bunun nedeni bilgilerinizi daha anlaşılır bir şekilde aktarmak istemeniz mi?

- Ben teorileri anlatsam belki de anlaşılmayacaktı. Ama hikayelerle -tabii yaşanmış hikayeler, masallar değil- bu bilgiler daha kolay anlaşılıyor.

Röportaj: Sinem VURAL

Siz Sorun Nuri Soysal Cevaplasın

Adres
Valikonağı Caddesi Gündoğdu Apt. No: 43 Daire: 1
Nişantaşı / İstanbul

Telefon
+90 (212) 234-5492  / +90 (212) 234-5428

Faks
+90 (212) 291-8014

Yasal Uyarı

Web sitemizde aktarılan bilgiler genel bilgilendirme ve bilinçlendirme amacıyla düzenlenmiş olup, kesinlikle teşhis ve tedavi yerine geçmez veya bunları tamamlayıcı uygulamalar olarak öngörülemez. Hasta gereksinmeleri ve sorunları mutlaka muayene ve konsültasyonlar sonucunda hastayla mutabık kalınarak oluşturulur.