10 Haziran 2013 - Hürriyet Gazetesi
Estetik operasyon yapılmış burna havuz ve deniz mevsiminde daha çok dikkat etmek, çarpmalardan ve darbelerden adeta bir bebeği korur gibi korumak gerekiyor.
Burun estetiği, hastaların beklentilerinin çok yüksek olduğu bir işlemdir.
Burun, yüzün tam ortasında bulunduğundan, nasıl görüneceği çok önemlidir. Bu nedenle hekimler olarak, burnunu yaptırmak isteyen kişiye soracağımız ilk soru, tam olarak ne istediğidir.
Çünkü zihin karışıklığı ve beklentilerin tam olarak belirlenmemesi, ortaya çıkacak sonucu etkileyecektir. Net olmak önemlidir.
Beklentilerin öğrenilmesinin ardından sıra hekimin ayrıntılı muayenesine gelir.
Bu muayenede kişinin burnunda deviasyon ya da kemer olup olmadığı, burun kanatlarının yapısı, burnun yüze orantısı incelenir.
Tüm bunların yanı sıra burnun alın ve dudakla açısına, yüz kemikleriyle ilişkisine de bakılır.
Hastanın fotoğrafları çekilerek bilgisayar üzerinde değerlendirmeler yapılır, operasyon sonrasında ortaya çıkacak yeni burnun nasıl görüneceğine dair konuşulur.
Estetik yaptıracak kişilerin burunlarının içindeki yapıyı bilmeleri mümkün değildir. Bu nedenle burun içi yapıların çok iyi incelenip ondan sonra estetikte ne yapılabileceğine bakılması önem taşımaktadır.
Biz, estetik operasyondan önce her hastaya özel bir planlama yapıyoruz. Ardından planlamaya uygun olarak ameliyatı gerçekleştiriyoruz.
Güzel burun; hem fonksiyon olarak rahat nefes alınmasını sağlayan, hem de yüzle uyumlu olan, doğal görünendir.
SABIRLI OLMAK GEREK
Estetik operasyonlardan sonra hastaların yorumunu öğrenmek hekim açısından önemlidir.
Beklentiler ve yapılabilecekler net bir şekilde belirlenmediyse, iyi bilgilendirme yapılamadıysa, hasta ameliyat sonrasında sıkıntı yaşayabiliyor. Çünkü atel alındıktan sonra kişi, aynada bir anda farklı bir yüzle karşılaşıyor.
Ancak hasta, burnun tam şeklini almasının altı ay ile 1 yıl arası bir süreyi bulacağını öğrenmişse, büyük oranda mutlu olabiliyor.
Bu süreçte burna özen göstermek, çarpma ve darbelerden adeta bir bebeği korur gibi korumak gerekiyor.
OPERASYON SONRASINDA BUNLARA DİKKAT EDİLMELİ
Hastalar burun estetiği ameliyatından sonra bir gün hastanede yatıp taburcu oluyor. Ancak atel ve bandajlar alınıncaya kadar, bir hafta kadar dinlenmeleri gerekiyor.
Burnun bandajlı olduğu ilk hafta sauna, hamam gibi aşırı sıcak ve nemli ortamlardan uzak durulmalı.
Operasyondan iki–üç hafta sonra aşırı efor gerektirmeyen sporlar yapılabilir. Hasta dilerse yürüyüş ya da hafif koşu yapabilir, kafasını suya sokmadan yüzebilir. Ancak dalış sakıncalıdır.
En az iki–üç ay boyunca futbol, basketbol gibi burna darbe gelebilecek sporlardan uzak durulması gerek.
Gözlük kullananlara ilk iki-üç hafta lens takmalarını öneriyoruz. Üç haftadan sonra burun bölgesine bası yapmayan hafif bir gözlük kullanılabilir.
Operasyondan hemen sonra hastalarımız genellikle internette çok zaman geçiriyor. Ancak bu süreçte yatmalarını tavsiye ediyoruz, çünkü aşağı doğru baktıklarında yüzde şişlikler oluşabiliyor. Şişliklerin oluşmaması için bilgisayar başında çok fazla eğilerek zaman harcamamaları gerekiyor.
Hasta, burun ameliyatından sonraki ilk iki hafta su çekerek burnu yıkayabilir, burnunu sıkmadan silebilir.
SİGARA, İYİLEŞME SÜRECİNİ ETKİLER
Burnunu yaptırmak isteyenlerden ameliyat öncesinde sigarayı bırakmalarını istiyoruz. Bunun iki önemli nedeni var. Birincisi; anesteziden uyanırken öksürük ve balgam olabilir. İkincisi de sigara, iyileşme sürecini olumsuz etkiler. Hastalarımıza ameliyat yaraları düzelinceye kadar, en az iki-üç hafta sigaradan uzak durmalarını öneriyoruz.