11 Mart 2013 - Hürriyet Gazetesi
Ülkemizde en fazla yapılan estetik ameliyatların başında burun estetikleri geliyor. Kısacası birçoğumuz burnumuzdan memnun değiliz.
Burnumuzdan memnun olmayışımızın nedenleri arasında şunları sayabiliriz: Burnun uzun olması, burun ucundaki düşüklükler, burun üzerindeki kemerler, burnun yüze oranla çok büyük görünmesi, çöküntüler, burun eğrilikleri, travma ve kaza sonrası oluşan şekil bozuklukları.
Burun yüzümüzün tam ortasında bulunduğundan, şeklindeki bozukluklar estetik yaptırmanın birinci nedenini oluşturuyor. Ancak son yıllarda hava kirliliğinin artması, kalabalık şehirlerde yaşamak, oksijenin az olduğu ortamlarda uzun zaman geçirmek, burun içi dokularda oluşan sorunlar nedeniyle sağlıklı nefes alamamak da en önemli burun ameliyatı nedenleri arasında yer alıyor.
Önceki yıllarda burun estetiklerinde dış görünüşü düzeltmek ve burun içindeki sorunları gidermek amacıyla iki ayrı ameliyat yapılıyordu. Günümüzde ise bu iki sorun aynı seansta giderilmeye çalışılıyor. Burun estetiğinde hastaları memnun etmek kolay olmuyor.
Sadece şekilsel sorunları gidermenin yeterli olmadığı, iyi nefes alabilen bir burun yaratmanın da zorunluluğu düşünülecek olursa, hastaların beklentilerini yüksek oranda karşılamanın zorluğu daha iyi anlaşılabilir.
Estetik ameliyatları diğer ameliyatlardan farklı olarak hastayla birlikte bazı kararları almanın gerekli ve kaçınılmaz olduğu bir alandır. Hastayla öncesinde beklentilerini ve sizin yapabileceklerinizi konuşmadığınız, olabilecekleri sağlıklı bir şekilde aktarmadığınızda, ameliyat sonrası hasta yeni yapılan burnuna yabancı kalabilir, alışmakta zorlanabilir. Bu durumda ikinci bir ameliyat talep edebilir.
AYNI BURUNA YENİDEN AMELİYAT GEREKEBİLİR
Günümüzde iki veya daha fazla sayıda yapılan operasyonlara ‘revizyon ameliyatları’ diyoruz. Sıklıkla burundaki karmaşık sorunların bazen bir seansta çözülememesinden kaynaklanan durumlar olabildiği gibi, kullanılan ameliyat teknikleri, hastanın yüksek beklentileri gibi nedenlerle de istenilen sonuca ulaşmak mümkün olamayabiliyor.
Bunlar olunca da ikinci, üçüncü ameliyatlar kaçınılmaz oluyor. Aslında revizyon ameliyatları ‘mükemmele’ ulaşmak adına değil, daha iyi nefes alan bir burun yaratmak ve daha önce yapılan ameliyatın sonuçlarını iyileştirmek amacıyla yapılmalıdır.
İyi nefes alabilen, fonksiyonlarını tam anlamıyla gören, dış görünüşünde de sorun olmayan bir burun yaratıldıktan sonra ikinci veya üçüncü ameliyatlara gerek yoktur.
Buna rağmen hasta burnunu beğenmiyor ve ikinci bir ameliyat istiyorsa, hekim gerçekten bir sorun olduğuna inanıyorsa revizyon ameliyatı yapmalıdır. Hekim hastaya fonksiyonel olarak iyi çalışan bir burnu olduğunu, şekli konusunda da büyük bir sorun olmadığını açıklamalıdır.
Revizyon ameliyatları burundaki şekilsel sorunları, nefes almakla ilgili sorunları gidermek için yapılabileceği gibi, çok küçük düzeltmeler için de uygulanabilir.
Ameliyattan önce hastanın burnunun fotoğrafı çekilerek bilgisayar üzerinde birlikte yüz anatomisine aykırı olmayacak bir burun nasıl oluşturulabilir konuşulmalıdır. Sadece güzel görüntülü bir burun dış görüntüyü kurtarmaya yarar. Ama iyi nefes alan bir burun vücudun genel sağlığını olumlu yönde etkiler.
Geceleri rahat uyumanızı sağlar.
Eğer burunda şekil bozuklukları ve nefes almakla ilgili sorunlar birinci ameliyatta tam olarak giderilemediyse ikinci ameliyatın 9 ay veya bir yıl sonra yapılması gereklidir. Çünkü estetik operasyondan sonra burnun tam anlamıyla şeklinin oturması zaman almaktadır.
Bu gerçekleşmeden ikinci bir ameliyat yapılması hasta açısından riskli olabilir. Hastanın burnundaki ödemlerin ve şişliklerin tamamen ortadan kalkmasından sonra hekimin yapacağı muayene sonucunda, ikinci veya üçüncü bir ameliyata gerek olup olmadığına bakılabilir.
Biz estetik cerrahi hekimleri canlı dokulara heykeltıraş gibi şekil vermeye çalışıyoruz, bunu yaparken her şey istediğimiz gibi olmayabilir, bu nedenle hastalar hekimlerin belirttiği şekilde düzenli kontrollerine gelmeli, yaşadıkları en küçük sorunları dahi konuşmaktan çekinmemelidir.
BURUN ŞİŞLİKLERİ İÇİN 2-3 HAFTA SABREDİLMELİ
Burun ameliyatları sanılanın aksine ağrısız ameliyatlardır. Hastaların ameliyattan sonra hissedecekleri tek şey nefes alma zorluğu, burnun şişmesine bağlı olarak oluşacak rahatsızlıklardır. Burunda ciddi morarma olmamakla birlikte oluşabilecek küçük çaplı morarmalar bir iki hafta sonra ortadan kalkıyor. Burun şişlikleri için 2-3 hafta sabretmek gerekebiliyor.