19 Ağustos 2013 - Hürriyet Gazetesi
Dolgun dudaklara sahip olmak, çoğu kadının hayali ve bu amaçla uzmanlara başvuranların sayısı hayli yüksek...
Özellikle genç yaştaki kadınlardan dudak estetiği konusunda çok talep geliyor.
Bazı kadınların dudakları yapısal olarak incedir. Dudaklar, yaşlanma, cilt elastikiyetinin azalması gibi nedenlerle daha da incelebilir. Bu durumda bir uzmana başvurmak kaçınılmaz olur. Ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemlerle bu sorunu düzeltebilmek mümkündür.
Eğer ameliyat yöntemini tercih ediyorsak, dudağa başka bir alandan yağ taşır, ihtiyaç oranında yağ enjeksiyonu yaparız. Ancak bu yöntemin kalıcılığının az olması, tekrarlanma gerekliliği, bizi uygulaması çok daha kolay olan dolgu maddelerine yöneltir. Dolgu maddelerinin kalıcılığı, yağa göre daha fazladır.
DOLGUNLAŞTIRICI ENJEKTE EDİLİYOR
Enjeksiyon ile dudak estetiği, direkt dudak dokusuna veya dudak çevresinde belirlenmiş noktalara, dudağı yeniden şekillendirme, hacmini artırma ve çevresindeki kırışıklıkları azaltma amacıyla çeşitli dolgu maddelerinin enjekte edilmesi prensibine dayanır.
Dudak estetiği sadece dudağın kırmızı kısmını dolgunlaştırma işlemi olarak algılanmamalıdır. Dudak çevresine yapılan dolgu işlemi, dudağa estetik bir görünüm kazandırmak anlamında önem taşır. Örneğin üst dudak çevresindeki hattın düzgünleştirilmesi, ağız kenarlarının bir miktar kaldırılması dudakların daha estetik görünmesini sağlar.
Dudak dolgusu işlemi özel dolgu maddeleri kullanılarak yapılır. Sonuçları kalıcı veya geçici olmak üzere çok çeşitli dolgu maddeleri vardır. Her birinin kendine göre avantaj ve dezavantajları olan bu maddeler arasından, dudak dolgusu yaptırmak isteyenlerin ihtiyaçlarına ve elde etmek istedikleri sonuçlara göre seçim yapılır.
ARI SOKMUŞ GİBİ GÖRÜNMEMELİ!
Dudaklar yüzün en dikkat çekici bölgelerinden olduğu için, estetik işlemden önce dudak estetiği yaptırmak isteyenlerin beklentilerini tam olarak öğrenmek önemlidir. Bazıları az bir dolgunlukla idare edebilirken, bazıları daha kalın dudaklar isteyebilir.
Gereğinden kalın dudak yapmak, arı sokmuş gibi bir görüntüye neden olmak, hiç istemediğimiz sonuçlardır.
Dudakların sahip olunan genlerle belirlenmiş kişiye özel yapılar olduğu, dolgu işlemi ile daha dolgun, şekilli ve genç görünebileceği, fakat tamamen değiştirilmesinin mümkün olmadığı gerçeği göz önünde bulundurulmalıdır.
Yapılan işlemin detaylarına gelince... Dudak dolgunlaştırma işleminden önce topical (yüzeysel) olarak veya enjeksiyon ile lokal bir anestezi uygulanır. Sonra dolgu maddesi, belirlenmiş noktalara enjekte edilir. İşlemin başarısı, doğru dolgu maddesinin seçilmesinin yanı sıra uzmanın ustalığı ve tekniği ile doğru orantılıdır.
AĞIZ KENARINA DOLGU POZİTİF İFADE VERİYOR
Ağız kenarlarında, üst ve alt dudağın birleştiği noktalarda oluşan çukurluklar da dolgu işlemi ile giderilebilir.
Bu çukurluklar ilerleyen yaşlarda yerçekiminin etkisiyle çene derisinin aşağı doğru çekilmesi sonucu giderek belirginleşir.
Bu bölgeye yapılacak dolgu işlemi ile ağız kenarlarının yukarıya doğru kaldırılması mümkün olur ve sonuçta daha pozitif, daha mutlu bir yüz ifadesi kazanılır.
Üst dudağın orta kısmını, burun ile birleştiren iki paralel kabarık yapıdaki çizgiye yapılacak dudak dolgusu ile de üst dudağın şekillendirilerek yuvarlaklaştırılması ve sonuçta daha çekici görünmesi mümkündür.
Üst dudağın orta kısmındaki V şeklindeki kavis de dudak dolgusu yöntemi ile daha estetik hale getirilebilir. Bu bölgeye yapılacak dolgu işlemi ile “V” şekli vurgulanabiliyor.
İŞLEMDEN SONRA GÜNEŞTEN KAÇININ
Dudak estetiğinde kullanılan hyaluronik asitin yan etki riski oldukça düşüktür. Oluşabilecek morluk, makyaj malzemeleri ile kapatılabilir. Enjeksiyondan kaynaklanan küçük yaralar da kısa sürede iyileşir. Dudak dolgusu işleminden hemen sonra kısa süreli şişlik olabilir. Bunun etkisini azaltmak için buz kullanılabilir. Dudakların aşırı kurumaması için bir dudak nemlendiricisinin kullanılması gerekir ve ilk 12 saat makyaj yapılmaması önem taşır. Dudak dolgunlaştırma işleminden sonraki 48 saat içinde şiddetli egzersizden ve ultraviyole ışınlara (güneş, solaryum) maruz kalmaktan da kaçınılması gerekir. Bazen dolgu işleminden sonra kadınlar dudaklarında ele gelen, topaklanma şeklinde bazı oluşumlarla karşı karşıya kalabilir. Bu durumda, madde tamamen çözülene kadar parmaklarla hafif masaj yapılabilir.