Lazer hem gençlik sağlıyor hem de dövmeleri siliyor

14 Nisan 2014 - Hürriyet Gazetesi

Lazer uygulamaları son yıllarda çok çeşitli amaçlarla tercih ediliyor. Lazer kırışıklıkların giderilmesinde, sivilce izlerinde, güneş lekelerinde, ciltteki sarkmalarda toparlama amaçlı olarak ve dövmelerin silinmesinde kullanılıyor.

Lazerin en çok kullanıldığı alanların başında yaşlanma etkilerinin ortadan kaldırılması geliyor. Yaşlanmayı etkileyen birçok faktör söz konusu oluyor. Bu faktörler arasında ailevi yapısal özellikler, güneşe, hava kirliliğine ve sigara dumanına maruz kalmak yer alıyor. Yaşla birlikte yüz hatlarında sarkma, kırışıklıkların etkisiyle değişiklikler oluyor. Bu değişiklikler de kişinin yüz ifadesini değiştirebiliyor.

Bazı kişilerde cilt yapısı daha az esnek olduğundan dolayı yaştan da bağımsız olarak daha fazla kırışıklık, sarkma, gevşeme oluşuyor. Bu durumda insanlar daha genç yaşlarında yüzlerindeki sarkma ve gevşemelerin toparlanmasına yönelik estetik işlemler için talepte bulunuyor. Lazerin yaptıkları sadece bununla sınırlı kalmıyor. Kırışıklıklar, sivilce ve güneş izlerinin kapatılmasında da lazerden çok faydalanılıyor.

Yaşlanmanın ilk başladığı bölgeler olan ağız ve göz çevresinde cilt yapısı daha ince olduğundan dolayı, diğer yöntemler daha az etkili olabiliyor. Bu nedenle ağız, göz çevresinde uygun lazerler yardımıyla yüzeysel soyma işlemi yaparak, hem daha derin dokulara inerek cildimizin temel, doğal yapıtaşlarından biri olan kolajen sentezini artırıyoruz. Hem de ameliyatla etkili olamadığımız dudak üstündeki bölgede kırışıklıklarda azalma elde ediyoruz.

Lazer yardımıyla yüzde 50-80 oranında kolajen üretimini artırarak, kırışıklıklarda yüzde 50’lik bir azalma sağlıyoruz, ama yüzde 100 etkinlik sağlanabildiğini söylemek mümkün değil. Lazer işlemini ayda 1-3 seans uygulamak yeterli oluyor. Cilt bu sayede daha parlak ve sağlıklı oluyor.

Uygulama süresi 20 dakikayı buluyor, lazer uygulamasından sonraki ilk bir iki gün boyunca ciltte çok yoğun bir kızarıklık oluyor. Aynı zamanda kabuklanma ve soyulma da görülüyor. Bu nedenle güneş koruyucu kullanılmasını, cildin sürekli nemli tutulmasını istiyoruz. Bu dönemde çok yoğun güneş altında kalınmaması lazım.

 

TEK BİR LAZERLE TÜM DÖVMELERİ SİLMEK MÜMKÜN DEĞİL

Günümüzde lazerin en yoğun kullanıldığı uygulama alanları arasında dövmelerin silinmesi de yer alıyor. Dövmelerin önemli bir çoğunluğu siyah tonlarında yapılıyor. Siyahın dışında farklı renklerin kullanıldığı dövmeler de var. Dövmelerinin silinmesini isteyen kişilerin dikkat etmeleri gereken en önemli noktaların başında uygun dalga boyundaki lazerlerin kullanılması geliyor. Çünkü lazer tüm renklerde standart bir şekilde etkili değil, farklı dalga boylarının kullanılması gerekiyor. Tek bir lazerle tüm dövmeleri silmek mümkün değildir.

Gelişmiş bir lazer cihazıyla siyah renkteki dövmelerin silinmesi 4-6 seans sürebiliyor. Ama iş farklı renkteki dövmelere gelince seans sayısı uzuyor. Cildin rengine, dövmenin uygulama derinliğine, lazerin dalga boyun göre 10-15 seans zaman alabiliyor.

Lazerin dışında dondurma yöntemiyle de dövme silme çalışmaları yapılıyor. Bu yöntem deriyi belirli bir dereceye kadar dondurarak o bölgedeki boya renklerini parçalama esasına dayanıyor. Ancak bu yöntemin bilimsel olduğunu söyleyemeyiz.

Lazer dururken, dondurma yöntemiyle dövmelerin silindiğini söylemek doğru değil. Bunları sağlık profesyoneli olmayan kişilerin uyguladığının bilgisini vererek dövme sildirmek isteyenleri uyarmamızda fayda var. Bu işlemler mutlaka hekimlerin bilgisi ve gözetimi altında yapılmalıdır. İş sadece dövmenin silinmesiyle de bitmiyor. Dövmeleri sildirdikten sonra da cildi korumaya çalışmak gerekiyor. Silme işleminin ardından deride kızarıklık, kabarıklık olabiliyor. Uygulamadan sonraki bir iki gün içinde cilt normal rengine geri dönüyor.

Lazer uygulamalarından sonra cildin suyla temas etmemesine özen göstermek gerekiyor. Enfeksiyon oluşmaması için de bazı kremler kullanılmasında fayda var.

 

DÖVME SİLME KREMLERİ SİYAH TONLARDA BAŞARILI OLUYOR

Dövme silmek amacıyla kullanılan bazı kremler de var. Dövme yapmakta kullanılan boyaların silinmesini sağlayan, kimyasal silme işlemi yapan içeriklere sahipler. Kremleri uygulayıp başarılı sonuçlar alınabildiği gibi, başarısız sonuçlar da alınıyor.

Söz konusu dövme silme kremleri siyah ve tonlarında başarılı olabiliyor, diğer renklerde başarılı olamıyor. Üstelik vücudun kremlerin içindeki kimyasallara tepki göstermesi mümkündür. Bu nedenle hekim tavsiyesi olmadan kullanılmalarını doğru bulmuyoruz.

Lazer kremden daha pahalı bir yöntemdir, ancak hekimin kontrolündedir. İşlem sonrasında cildin korunması anlamında hekimlerin önerilerini dinlemek şarttır. Aksi takdirde enfeksiyon oluşabilir. Dövme yapılması sırasında nasıl bir sabır gerekiyorsa, hemen yapılamıyorsa, dövmelerin silinmesi konusunda da sabretmekte yarar var.

Siz Sorun Nuri Soysal Cevaplasın

Adres
Valikonağı Caddesi Gündoğdu Apt. No: 43 Daire: 1
Nişantaşı / İstanbul

Telefon
+90 (212) 234-5492  / +90 (212) 234-5428

Faks
+90 (212) 291-8014

Yasal Uyarı

Web sitemizde aktarılan bilgiler genel bilgilendirme ve bilinçlendirme amacıyla düzenlenmiş olup, kesinlikle teşhis ve tedavi yerine geçmez veya bunları tamamlayıcı uygulamalar olarak öngörülemez. Hasta gereksinmeleri ve sorunları mutlaka muayene ve konsültasyonlar sonucunda hastayla mutabık kalınarak oluşturulur.