Elmacık kemiklerine, kalça ve karın yağından destek

29 Mayıs 2008 - Hürriyet Gazetesi

Elmacık kemikleri, yüzün ortasında yer alan, burun ile kulak arasındaki bağlantı bölümünde bulunan bir kemik yapı.

Bu kemiğin bazı kişilerde zayıf olması, yüzün orta bölümünün çökük görünmesine neden oluyor. Elmacık kemiklerinin en önemli fonksiyonlarından biri de yüze alınacak herhangi bir darbenin beyne gitmesini ya da daha kötü ilerlemesini engelleyici bir özelliğe sahip olmasıdır.

Türkiye trafik kazalarının en yüksek oranda yaşandığı ülkelerin başında geliyor. Bu nedenle de kazalar sonrasında ortaya çıkan elmacık kemiği kırıkları da sık görülüyor. Elmacık kemiklerinde oluşan kırıklar çoğu zaman tedavi edilmeden iyileşiyor, ancak bu bölgede çukurluklar ortaya çıkabiliyor. Ama tek taraflı çukurluklar, elmacık kemiğinin üzerindeki yumuşak dokunun sarkması, gevşemesi, yüzün daha zayıf görünmesine ve depresif, üzgün bir ifadenin gelişmesine yol açabiliyor.

Bu görüntünün ortadan kaldırılmasını isteyenler "elmacık kemiği estetiği" için bize başvuruyor.

ELMACIK KEMİĞİNE DOLGU: Bu bölgenin estetik olarak çene, burun ve alın çıkıntılarıyla daha uyumlu hale getirilmesi için birtakım dolgu maddeleri kullanmak gerekiyor. Vücuttan alınan yağ dokuları ve doku kokteylleri ile yapılabildiği gibi, ameliyat sırasında çıkarılan dokular ile de yapılabiliyor. Bir yerden doku çıkarıp yağ enjeksiyonu yapıyoruz.

Ayrıca yüz yaşlanması bulunan hastalarda yüz germe işlemi uygulanırken bu bölgenin zayıflığı, germe işleminin sonucunun yetersiz kalmasına neden olabilmektedir.

Bu hastalarda germe işlemi esnasında elmacık kemiğini büyütmek gerekecektir. Buraya da çeşitli dolgu ya da implant uygulamak gerekir.

Bunlardan başka bu bölgeye operasyon ile granül biçiminde olan ve uygulandığı bölgede kemik oluşumu sağlayan maddelerin enjeksiyonu ile de büyütme yapabilmekteyiz.

PROTEZ UYGULAMASI: Daha kalıcı ve daha agresif, radikal bir işlem yapmak gerekirse buralara "implant" dediğimiz vücut tarafından reddedilmeyen, anatomik yapıya uygun protezler kullanıyoruz. Bu implantlar kemik bankasından alınabildiği gibi, alerjen özelliği alınmış materyallerden de oluşabilir. İmplantlar, gözenekli ve ponza taşına benzeyen yapılar. Yontup hazırlıyoruz, çeşitli şekillerde olanları var. Ya da kadavralardan alerjen özelliği alınmış kemik yapılarını kullanıyoruz.

Bunlar dışında silikon implantlar da kullanılmakta, ancak bunların yer değiştirmesi veya kemik içine doğru hareketlenmeleri olabilmektedir.

Ağız içinden girilerek uygulanıyor: Bu implantları hazırlarken daha çok ağız içinden girerek yapıyoruz. Bu bölgenin hazırlanmasından sonra, yüz anatomisini bozmayacak bir hale getirilip materyalin yontulup şekillendirilmesi gerekiyor. İmplantın yanaklara yerleştirilmesi çok uzun bir süre almıyor ve çok uzun bir yara iyileşme süresi yok. Birkaç gün özel bir bandaj uygulayarak takip ediyoruz. Ancak implant uygulamasından sonra 3-4 hafta kadar yüzün darbelerden uzak tutulması gerekiyor.

Çökmüş yanaklara yağ enjeksiyonu: Elmacık kemiklerindeki estetik uygulamalarının dışında, yanak dokusunun çukurluğu bazı kişilerde problem oluyor. Normalde bu bölgede yağ pakeleri vardır ancak bazı kişilerde yanaklarda bu yağ pakeleri daha az oluyor. Bu nedenle zayıf olan yerlere yağ enjeksiyonları yapılıyor. Çökük yanak bölgelerinde yağ enjeksiyonları kullanılacaksa, belli zaman içinde tekrar edilmesi gerekiyor. İlk uygulamadan sonra tekrar eriyebiliyor birkaç sene sonra yüzde 30’u kalıyor, en çok karından alınan yağ dokuları kullanılıyor. Belli işlemlerden geçirildikten sonra yağ enjeksiyonu yanaklara yapılıyor. Ama burada yağ dokusunun ne kadar süre dayandığını çok bilemiyoruz. Oraya yağla birlikte yumuşak doku da koyuyoruz.

Toz sürme kurşun zehirlenmesine yol açıyor

Son yıllarda aktarlarda satılan "toz sürme"ler kadınlar arasında büyük rağbet görmeye başladı. Bu sürmelerin gözü mikroplardan koruduğu, hatta görmeyi artırdığına dair yanlış bir kanı var. Oysa toz sürmenin pek çok zararları bulunuyor.

Toz sürmenin yaygın kullanıldığı Arap ülkeleri, Hindistan ve Pakistan’da toz sürme büyük bir halk sağlığı problemi ve göz doktorları bu konuda halkı sürekli uyarıyorlar. Gözü mikroplardan korumak bir yana, sürme kullananlarda "Trahom" denen ciddi göz enfeksiyonu daha yaygın görülüyor. Sürme pek çok bakteri ve mantarı da gözlere taşıyabiliyor.

Sürmenin bir diğer zararı ise, kurşun içerdiği için kurşun zehirlenmesine yol açabilmesi. Sürme kullanan annelerin bebeklerine de süt yoluyla kurşun geçiyor. Kimi Arap ve Asya ülkelerinde erkekler de sürme kullanıyor. Sürme bir estetik öğe olmanın yanısıra, gözü güneş yansımalarından korumak için bir önlem olarak ortaya çıkmış. Ama günümüzde gözlerimizi güneşten korumak için güneş gözlüğü kullanmalı ve klinik testleri yapılmış kozmetik ürünleri tercih etmeliyiz.

Acıbadem Göz Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Banu Coşar

Diyet yapıyorum diye 400 gramlık elma tüketmeyin

İri meyvelere dikkat: Beslenme programlarında tüketilen meyvenin miktarına da dikkat etmemiz gerekiyor. Diyet yapıyorum diye gün boyunca bir tanesi 400 gram gelen elmaların tüketilmesi, vücuda sadece yağ kazandırıyor. Aksine öğünleri bölerek ve küçük meyveler tüketerek yemek metabolizmayı hızlandırır. Bir porsiyon meyve tüketin derken biz 400 gramlık dev elmaları değil, 100 gramlık küçük elmaları kastediyoruz.

Taze meyve suyu da şişmanlatır: Taze sıkılmış meyve suları da kilo aldırıyor. Çünkü bir bardak meyve suyu, 4-5 portakalın

sıkılmasıyla elde ediliyor. Onun yerine bir küçük portakalı yemek, posa alınacağı için sindirime yardımcı oluyor.

Ekmeksiz yaşamayın: Zayıflama amaçlı diyetlerde en fazla yapılan hatalardan biri de ekmeği hayatımızdan çıkarmak. Ekmek yerine yağlı poğaçalar, tabaklar dolusu börek, zeytinyağlı dolma tüketmek. Kahvaltıda mutlaka 2-3 dilim kepekli ekmek tüketilmesi, az miktarda ceviz ve fındık yenilmesi, az yağlı peynir tercih edilmesini öneriliyor. Kahvaltıyı zenginleştirmek için haftada iki defa haşlanmış ya da az yağa kırılmış yumurta da yenilebilir. Kadınların evde yemek yapmayı azaltıp çok fazla hazır köfte, döner tüketmesi de şişmanlığın nedenleri arasında. Hazır çorba, hazır et suyu, kızartma da uzak durulması gerekenlerden.

Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak

Tırnak batmasına çektirmeyen tedavi

Tırnak batması tırnağın sık sık kesilerek enfekte olması ve sürekli ilaç kullanma aşamalarıyla birlikte kısır döngü halini alan bir sağlık sorunu. Bu kısır döngüden kurtulmanın çaresi tırnağı çektirmekten geçmiyor. Tırnak çekilip yerine yeni bir tırnak çıktıktan sonra da sorun devam ettiğinden, tırnak yatağının düzeltilmesi kişinin de daha fazla acı çekmemesini sağlıyor.

Uygun ve doğru tedavi

Eğer ağır bir enfeksiyon varsa öncelikle bu tedavi edilmeli, cerrahi müdahale ertelenmelidir. Cerrahi müdahale steril bir ortam sağlanarak ofis şartlarında lokal anestezi altında yapılabilir. Batan kısımdaki tırnak çıkartılıp diğer tırnak çekilmez ve yerinde bırakılır. Bozulmuş ve yer değiştirmiş tırnak yatağı da uygun ve dikkatli şekilde çıkartılır. Batan tırnak kısmı, tırnağın altındaki yatak ve tırnağı üreten üst kısım dikkatlice çıkartıldıktan sonra, parmak kenarları tırnağa yaklaştırılır ve uygun dikişlerle tespit edilip parmak sarılır. Bir hafta önü açık ayakkabı giymeniz yeterlidir. İkinci günden itibaren duşunuzu alabilir, işinize gidebilirsiniz. Onuncu gün dikişler alınır ve bir daha batmamak üzere düzgün bir tırnağa sahip olursunuz.

Acıbadem Bursa Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Dr. Ayhan Okumuş

Siz Sorun Nuri Soysal Cevaplasın

Adres
Valikonağı Caddesi Gündoğdu Apt. No: 43 Daire: 1
Nişantaşı / İstanbul

Telefon
+90 (212) 234-5492  / +90 (212) 234-5428

Faks
+90 (212) 291-8014

Yasal Uyarı

Web sitemizde aktarılan bilgiler genel bilgilendirme ve bilinçlendirme amacıyla düzenlenmiş olup, kesinlikle teşhis ve tedavi yerine geçmez veya bunları tamamlayıcı uygulamalar olarak öngörülemez. Hasta gereksinmeleri ve sorunları mutlaka muayene ve konsültasyonlar sonucunda hastayla mutabık kalınarak oluşturulur.