19 Mart 2012 - Hürriyet Gazetesi
Özellikle görselliğin ön planda olduğu işlerde çalışanlar, artık kariyerleri için estetik yaptırıyor. İş hayatında estetik yaptıranları, kariyerinin başındakiler ve kariyerinde belli bir yere gelenler olarak ikiye ayırmak mümkün.
Eskiden estetik operasyon yaptıranlar bunu eşinden dostundan, özellikle de yabancılardan sır gibi saklardı.
2000’li yıllardan itibaren bu konuda yeni bir trend başladı: Kendinle barışık ol, kendini gizleme. Günümüzde estetik yaptıranların çoğu bunu rahatlıkla ifade ediyor.
Görselliğin ön planda olduğu işlerde çalışanlar; örneğin sağlık, turizm, havayolları, zincir mağazalarda çalışanlar, orta ve üst düzey yöneticiler, artık kariyerleri için estetik yaptırıyor. İş hayatında estetik yaptıranları, kariyerinin başındakiler ve kariyerinde belli bir yere gelenler olarak ikiye ayırmak mümkün.
İşe yeni başlayan gençler estetik işlemlerde daha küçük dokunuşları tercih ederken, kariyerinde belli bir yere gelenler daha büyük cerrahi işlemlere yöneliyor.
Genç çalışanlar, çatık kaşlı görünümlerinden kurtulmak için iki kaşın arasına botoks yaptırmayı, burnunu düzelttirmeyi, akne izleri varsa lazer ve soyma işlemleriyle bunlardan kurtulmayı tercih ediyor.
Kariyerinde bir yere gelenler ise meme küçültme, dikleştirme, karın ve yüz germe, kırışıklıklara karşı daha yoğun botoks ve dolgu uygulamaları, göz kapağı düşüklükleri, leke tedavileri gibi kapsamlı estetik operasyonlar geçiriyor.
YÖNETİCİLER YILLARIN İZİNİ SİLMEK İSTİYOR
İş hayatında kişileri, estetik yaptırma nedenlerine bakarak da iki gruba ayırabiliriz. Birinci grupta, fiziksel görünümlerini beğenmeyip daha iyi pozisyonlarda iş bulmak isteyenler yer alıyor. İkinci grupta ise orta ve üst kademe yönetici olup da genç yaştaki çalışanlarla aralarındaki yaştan kaynaklanan mesafeyi azaltmak isteyenler bulunuyor.
Her ne sebeple olursa olsun estetik yaptıranların tek isteği, kendileriyle daha barışık olmak, fiziki görünümlerini hem kendilerinin hem de başkalarının beğenmesi, sadece fiziki görünümlerinden kaynaklanan engellere takılmamak ve hedeflerinde ilerleyebilmek...
Örneğin uçakta her gün yüzlerce yolcuyla karşı karşıya kalan bir hostesi, kemerli burun yapısı ya da basenlerindeki fazla yağ dokusu rahatsız edebiliyor. Zaten bu tür işlerde çalışmak isteyenler, fiziki görünümleriyle ilgili sıkıntıları önceden estetik operasyonlarla giderdikten sonra iş arıyor.
Günümüzde kişinin zekası, birikimi, vizyonu bir işi yapmasında hiç kuşkusuz olmazsa olmaz yapılardır. Ancak fiziki görünüm de kişide var olan birikimi tamamlayan çok önemli bir unsurdur.
Yöneticiler, gençlerle çalıştıkları için yaşları merak konusu. Yaş farkı da iletişimi etkileyen bir faktör.
İnsanlar yaşanmışlıkları silemez elbette. Ancak fiziki görünümdeki yıpranmışlık, yaşlılık izleri, bazılarını daha çok rahatsız edebiliyor.
OPERASYON ÖNCESİ İYİ DÜŞÜNÜP TAŞININ
40’lı yaşlarındaki kişiler 30’lu yaşlarını, 50’lerindekiler de 40’larını özlüyor. Kişilerin cilt yapılarına göre estetik işlemlerle 10-15 yıllık gençleştirmeler mümkün olabiliyor. Ancak kişinin sigara içmemesi, düzgün beslenmesi, spor yapması, uykusunun düzeni, cilt elastikiyeti, estetik operasyonların süresini olumlu ya da olumsuz etkileyebiliyor.
Bu nedenle estetik operasyonlardan önce kişilerin estetikten beklentilerini çok net ortaya koyabilmeleri önem taşıyor. Aynı şekilde ne istediklerini hekimlerine çok iyi ifade etmeleri de şart. Operasyon öncesi net konuşmak, sonrasında hayal kırıklıklarını önlüyor.
İşe yeni başlayan kişilerin yaptıracağı küçük dokunuşlar diye ifade ettiğimiz estetik işlemler, daha kısa süreli dinlenmelerle atlatılabiliyor. Ancak daha radikal cerrahi işlemlerin istirahat süresi uzun olabiliyor.
Yıllarca aynada büyük bir burun görmeye alışmış bir kişi, birdenbire yeni görüntüsüne uyum sağlayamayabiliyor. Bu nedenle operasyon öncesinde bunları iyi düşünüp tartmakta yarar görüyorum.