Zayıflama cihazları zayıflatıyor mu?

27 Mart 2011 - Hürriyet Gazetesi

Yaza doğru form tutma telaşı artıyor. O noktada diyetle birlikte zayıflama cihazları da devreye giriyor. Peki bu cihazlar söylendiği kadar işe yarıyor mu?

Bahar mevsimi, özellikle kadınları “yaza fit bir vücutla girme” konusunda harekete geçirdi. Diyetler başlatıldı, egzersizler artırıldı... Tüm bu çabalara rağmen erimemekte direnen inatçı yağlar içinse zayıflama cihazlarından medet umuluyor.

Ancak kalıcı çözüm için cerrahi yöntemler ve liposuction’ın her zaman daha etkili olduğunu söylemekte yarar var.

Zayıflama amaçlı kullanılan cihazlarla, bölgesel yağlanmaların giderilmesi amaçlansa da, söz konusu cihazların tek başına zayıflatma ve kişiyi inceltme etkisi olduğuna inanmıyorum. Özellikle de evde kullanılabilecek türde basit cihazlarla zayıflamanın mümkün olduğunu düşünmüyorum. Aynı şekilde evde masaj yapma prensibine dayanan cihazların da zayıflatıcı etkisinin olmadığının bilinmesi gerek.

Hastane ortamında kullanılan daha komplike cihazlara gelince... Ultrason dalgalarını kullanan cihazlar, uygun vakalarda kullanıldığında belli ölçüde etkili olabiliyor. Ama bu cihazların kilo fazlası çok olan, diyetine dikkat etmeyen, spor yapma alışkanlığı edinmeyen bireylerde etkili olması pek de mümkün değil.

 

15 DAKİKALIK BİR UYGULAMA YETMEZ

Hastane ortamında kullanılan söz konusu cihazlar, beslenmesine dikkat eden, sağlıklı beslenmeyi yaşam biçimi haline getiren, düzenli spor yapan, çok kilolu olmayan, sadece belli bölgelerde fazlalıkları olan kişilerde etkili olabilir.

Bu cihazlar hekimler tarafından uygun kişiler üzerinde kullanıldığında, basen ve karın bölgesindeki yağlanmalar, diz içinde ve bacaklardaki yağlanmalar bir ölçüde giderilebilir. Ancak o etki için de sadece 10-15 dakikalık bir uygulama yeterli olmaz.

En sık kullanılan yöntemlere gelince... Bunların başında yer alan kavitasyon, ultrason dalgalarıyla çalışır. Yüksek frekanslı ultrasonlar, hücrelerin dış zarını patlatır.

Hücre içindeki yağ dokusu o bölgede serbest kalır ve o bölge incelmeye, sıkılaşmaya başlar.

Eğer kişi zayıfsa, sadece vücut hatlarını düzeltmek istiyorsa, ameliyatı tercih etmiyorsa, hastane ortamında kullanılan cihazlardan yararlanabilir.

Ama belli bölgelerde çok fazla yağ depolanmışsa, örneğin karın bölgesi, bacaklar ve uylukta çok fazla yağ birikmişse, bu cihazlardan umulan yardımın alınması söz konusu değildir.

 

LIPOSUCTION DAHA ETKİLİ

Eğer kişi spora ve diyete rağmen veremediği fazlalıklarından kurtulmak istiyorsa, liposuction etkili bir yöntem olabilir.

Ancak burada ısrarla vurgulamak istediğim bir nokta var: Liposuction yaptırdıktan sonra da sağlıklı beslenmeye ve düzenli spor yapmaya zaman ayırmak gerekiyor.

Kişinin düzgün fiziğini koruması, kendine özen göstermesiyle mümkündür. Liposuction yapılan bölgelerde yağlanma olmasa da, bu defa vücudun başka bölgelerinde yağlanma görülebilir. Ama bu ancak beslenmeye önem verilmez, spor yapılmazsa olur.

Her gün belirli aralıklarla tempolu yürüyüşler yapmak, fiziki görünümün korunmasını sağlar.

Siz Sorun Nuri Soysal Cevaplasın

Adres
Valikonağı Caddesi Gündoğdu Apt. No: 43 Daire: 1
Nişantaşı / İstanbul

Telefon
+90 (212) 234-5492  / +90 (212) 234-5428

Faks
+90 (212) 291-8014

Yasal Uyarı

Web sitemizde aktarılan bilgiler genel bilgilendirme ve bilinçlendirme amacıyla düzenlenmiş olup, kesinlikle teşhis ve tedavi yerine geçmez veya bunları tamamlayıcı uygulamalar olarak öngörülemez. Hasta gereksinmeleri ve sorunları mutlaka muayene ve konsültasyonlar sonucunda hastayla mutabık kalınarak oluşturulur.