20 Mayıs 2013 - Hürriyet Gazetesi
Karın germe ameliyatı diyetten, spordan sonuç alamayan, karın bölgesindeki jöle gibi görüntüden rahatsızlık duyanlar için çözüm olabilir.
Kadınların günlük yaşamlarında hayat boyu beslenmelerine dikkat etmeleri, yağlı, şekerli gıdalardan uzak durmaları; ideal kilolarında kalmalarına yardımcı oluyor. Ama önemli olan bunu bir yaşam tarzı haline getirip, uygulayabilmekte yatıyor. Kış boyunca öğlenleri geçiştirip bütün kaloriyi akşam yemeğinde almak, her hafta sonu dışarıda yemek yemek, buna karşılık hareketten kaçınmak kasları zayıflatıp vücudu yağlandırdığı gibi, siluetin de bozulmasına yol açıyor. Bu durumda beslenme ilkelerine uymak, spor yapmak sağlığı korumada önemli rol oynuyor. Ancak bazı nedenler var ki, tüm bu önlemler alınsa da, diyetle beraber spor yapılsa da, karında gevşeyip sarkmalara yol açıyor.
Karın adeta bir tabak jöle gibi yumuşuyor, sallanıyor. Karın germe ameliyatı diyetten, spordan sonuç alamayan, karın bölgesindeki jöle gibi görüntüden rahatsızlık duyanlar için çözüm olabilir.
Kadınlar ‘karın germe’ ameliyatıyla hayallerindeki düz görünümlü karına sahip olabiliyor.
Karın sarkmasının ve gevşemesinin nedenlerini merak ediyorsanız tek bir nedeni yok, birden fazla nedeni var: Sık kilo alıp vermek, hamilelikte çok kilo almak, hareketsiz yaşam ve doğum yapmak.
Karın germe ameliyatında başlıca iki yöntem uygulanıyor. Büyük germe (Abdominoplasti) ve küçük germe (Mini Abdominoplasti) ameliyatlarına, hekim hastanın durumuna göre karar veriyor.
Büyük germe ameliyatı: Bu yöntemle karın bölgesinde gevşeme ve sarkma sorunu yaşayan kadınlara, tam karın germe ameliyatı yapılıyor. İz biraz daha uzun oluyor. Karında esnekliğini kaybetmiş, çatlamış deri, fazla yağ dokusu ve sarkmış dokuların oluşturduğu fazlalık kesilip atılıyor.
Gevşemiş olan karın ön duvarının kas yapısı tamir ediliyor. Bu germe sonucunda göbek olduğu yerde kalıyor. Ama yeni göbek deliğiyle, mevcut göbeği monte edecek bir işlem yapılıyor.
Karındaki sezaryen izinin kenarlarından, leğen kemiğinin bulunduğu bölgeye kadar iz oluyor. Bütün karın ön duvarındaki gevşemiş kasların sağlamlığı takviye dikişlerle sağlanıyor. Ameliyat yaklaşık üç saat sürüyor.
Küçük germe ameliyatı: Göbeğin üst kısmında ciddi gevşekliğin ve sarkmanın olmadığı kişilerde, sadece göbeğin altındaki bölgede fazlalığı olan ve alt karın ön duvarının zayıf olduğu kişilere yapılır. Büyük germeye göre daha küçük bir operasyon. Göbeğin yeri değişmiyor. Göbeğin altında kalan kısımdaki kas yapıları sıkılaştırılıp, buradaki deri ve yağ dokusu kesilip çıkarılıyor. Daha kısa sürede iyileşiyor.
EN ÇOK KİMLER KARIN GERDİRİYOR
Eskiden kadınlar sarkmış ve gevşemiş karın sorununu aşabilmek için sıklıkla toparlayıcı korseler giyiyordu. Ancak bu geçici yöntemlerden rahatsız olanlar, germe ameliyatıyla radikal sonuçlar alarak sorunlarından kurtulmayı tercih ediyor.
Özellikle de orta yaş grubundaki doğum yapmış ve deformasyon yaşamış kadınlar karın germe ameliyatı yaptırıp rahatlıkla mayo ve elbise giymek istiyor. Daha ileri yaş grubundaki kadınlar da, bu bölgedeki aşırı yağ birikmesi ve ileri derecedeki deformasyon nedeniyle yaşam biçimlerini bozduğu, hareket ve giysi bulmakta sorun yarattığından dolayı germe ameliyatı yaptırmayı tercih ediyor.
AMELİYAT ÖNCESİ NELER YAPILMALI
Karın germe ameliyatı genel anestezi altında uygulandığından dolayı, ameliyattan önce bazı testler yapılıyor, aylar öncesinden sağlıkla ilgili birtakım değişiklikler yapılması önem taşıyor. Ameliyat olmadan önce yapılmasını önerdiklerimizi şöyle sıralayabiliriz:
- Ameliyattan 3-5 hafta önce sigaranın bırakılması lazım. Sigara bu ameliyatlarda başlı başına bir risk taşıyor. Yara iyileşme problemine neden oluyor.
- Düzenli aspirin ve kan sulandırıcı ilaç kullanılmaması lazım. Eğer alınıyorsa da bırakılması gerekiyor.
- Hastaya genel ve kapsamlı bir check-up uygulayıp kan, akciğer, kalp ve diğer sistemleri gözden geçirmek çok önemlidir.
- Varisleri olan hastalar için, bu rahatsızlıklarına yönelik birtakım önlemlerin alınması ve ameliyat sırasında risk oluşturmayacak hale getirilmesi gerekiyor.
- Ayrıca karın daraltılacağı için, hastalarda akciğer sorunlarının olmaması açısından bu konuda da gerekli önlemleri almakta fayda var.
- Bel rahatsızlığı olanların ameliyattan sonra yaklaşık 10 gün kadar hafif öne eğilerek dolaşmaları gerekeceğini hastalar bilmesi gerekiyor.
AMELİYAT SONRASI İYİLEŞME SÜRECİ
Hastaların karın germe ameliyatından sonra en çok merak ettikleri konu, tam iyileşmenin ne kadar bir sürede gerçekleşeceğine ilişkindir. Bu konuda söyleyeceğimiz gerçek, tam iyileşme halinin 2-4 hafta arasında süreceği yönündedir. Ameliyat nedeniyle dren kullanılıyor ve ameliyattan sonraki 3-5’inci günde dren çıkarılıyor.
Germe yapılan ameliyat bölgesindeki bandajlar çıkarıldıktan sonra hastalar bu ameliyata özel korse kullanıyor. Bu korsenin de yaklaşık 6 hafta kadar kullanılmasını istiyoruz.
Ameliyatı takiben hastaların hastanede 2-3 gün yatması lazım. Karın germe ameliyatı yapılan bir hastanın işine dönmesi yaklaşık 10 günü buluyor. Bu tamamen iyi olduğu anlamına gelmiyor. Ameliyattan sonra ağrı pompası uygulanıyor. Hastalara 3-4 gün ağrı kesici veriliyor. Oluşan ameliyat izleri çamaşır içinde kalıyor. Bu izlerin daha iyi iyileşmesi için ameliyattan sonra kremler ve silikon bant öneriyoruz. İzler 6 ayda azalıyor, daha az belirgin hale geliyor.