Memedeki renk farkına ‘dövme’li çözüm

23 Nisan 2012 - Hürriyet Gazetesi

Kanser sonrasında yeniden yapılan memenin uç kısmı ile diğer meme arasında renk farkı olabilir. Söz konusu farklılık, dövme yardımıyla giderilebilir.

Meme dokusu, kadınlar için güzelliklerinin en önemli parçalarından biridir. Bu nedenle çoğu kadın, memede oluşan gevşeme, sarkma, büyüme gibi sorunları meme küçültme operasyonlarıyla ortadan kaldırmak ister. Buna karşılık memesini küçük bulup daha büyük memeye sahip olmak için bıçak altına yatanlar da çoktur.

Bir de meme asimetrisi, meme başı küçüklüğü, meme başı büyüklüğü, çökük meme başı ve kanser nedeniyle meme başının kaybolması gibi sorunlar vardır. Bir diğer önemli işlem de kanser sonrasında memesini ve meme başını kaybetmiş kadınlara yaptığımız onarımdır. Burada hastamıza yeniden meme yaparız. Her iki memenin, meme başı etrafındaki kahverengi dokunun rengini eşitleyebilmek amacıyla da memeye dövme uygulaması yaparız. Meme başına ait beş temel sorunun özellikleri ve cerrahi düzeltme yöntemleri farklıdır:

- Meme başı çökmesi: Bu sorun, ya doğuştandır ya da çocukken ortaya çıkar. Dışarıdan baktığımızda meme ucunun içeri çökük olduğunu görürüz. Ameliyat sırasında meme ucunu içeri çeken sistemi gevşeterek, meme ucunun dışarı çıkmasını sağlarız. Bazen meme başı, tümör nedeniyle çökük olabilir. O nedenle operasyondan önce kansere yönelik bazı testler yapılması gerekir. Meme başı çöküntülerinin ameli-yatları, lokal anestezi altında yapılır.

- Meme başı büyüklüğü: Meme başı büyüklüğüne ilişkin sorun, daha çok yapısaldır ya da çok emzirmekten kaynaklanır. Biz, bu şikayetle gelen hastamıza sonrasında yeni bir bebek yapmayı düşünüp düşünmediğini sorarız. Çünkü küçültme ameliyatından sonra emzirme problemi yaşanabilir.

- Meme başı asimetrileri: Meme başı asimetrilerinde iki farklı durum söz konusudur. Birincisinde, sadece meme başları asimetriktir. Diğerinde ise hem meme başının hem de etrafındaki ‘areola’ denilen kahverengi bölge asimetrisi söz konusudur. Lokal anestezi altında yaptığı operasyon öncesinde normal memenin areola çapını ölçeriz. Normal olmayan memenin areola çapına bu ölçüyü uyguladıktan sonra fazla deriyi kesip çıkarırız. Sonra özel bir dikiş yardımıyla kesiği kapatır ve eşitliği sağlarız.

- Meme başı yokluğu: Bu durum, kanser nedeniyle memenin alınmasıyla ortaya çıkar. Yeni meme yapılırken, meme başının da yeniden yapılması gerekir. Yeniden yaptığımız memede ikinci seansta yeni bir meme başı oluştururuz. Meme başı, o bölgedeki deri dokusunun kesilip şekillendirilmesiyle de oluşturulur. Etrafındaki koyu renkli areola, diğer meme areolasından alınan deriyle yapılır. Aynı renkte dövme yaparak meme ucu etrafındaki koyuluğunu oluştururuz. Dövme sayesinde, iki meme arasında renk farkı da olmaz.

-Meme başı küçüklüğü: Bazı kişilerin meme başı anatomik olarak küçüktür. Bu durumdan yakınan kişi gençse, meme başına dokunmayız. Çünkü hamile kaldığında ve emzirme döneminde meme başı büyüyecektir, ameliyat etmek bu nedenle doğru değildir.

Siz Sorun Nuri Soysal Cevaplasın

Adres
Valikonağı Caddesi Gündoğdu Apt. No: 43 Daire: 1
Nişantaşı / İstanbul

Telefon
+90 (212) 234-5492  / +90 (212) 234-5428

Faks
+90 (212) 291-8014

Yasal Uyarı

Web sitemizde aktarılan bilgiler genel bilgilendirme ve bilinçlendirme amacıyla düzenlenmiş olup, kesinlikle teşhis ve tedavi yerine geçmez veya bunları tamamlayıcı uygulamalar olarak öngörülemez. Hasta gereksinmeleri ve sorunları mutlaka muayene ve konsültasyonlar sonucunda hastayla mutabık kalınarak oluşturulur.