6 Aralık 2010 - Hürriyet Gazetesi
Sigara içmek, fazla güneşte kalmak, aşırı kilo alıp vermek, yüz düşüklüğüne neden oluyor. Yüz düşüklüğünün en etkili tedavisi ise yüz germe ameliyatları...
Yüz germe eskiden 50 yaş ve üzerindeki kişilerin yaptırdığı bir estetik operasyon olarak biliniyordu. Günümüzde ise yüz germeye olan yaklaşım değişti. Artık normalden daha erken yaşlanan, yüzünde sarkmalar meydana gelen ve olduğundan yaşlı görünen herkes yüz germeyle gençliklerine kavuşuyor.
Yüz düşüklüğü durumunda alında ve yanaklarda sarkma, kaşlarda düşme gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Dolgu, botoks ve kırışıklık tedavileri, derinin dış yüzeyindeki sorunların çözümlenmesini sağlasa da yüz düşüklüğünün tedavisi ancak yüz germe ameliyatıyla sağlanabiliyor.
ÖNEMLİ OLAN DERİNİN YAŞI
Yüz germede bizim için önemli olan takvim yaşı değil, derinin yaşı. Deri erken yaşlanıyorsa, yüz germe operasyonu 20-30 yıl öne çekilebiliyor. Yani yüz düşüklüğünden kurtulmak için 50-60 yaşına kadar beklemek gerekmiyor.
Ameliyattan önce düşük doz bir genel anestezi veriliyor. Ayrıca germe işleminin yapıldığı yüz bölgesine lokal anestezi uygulanıyor. İşlem yaklaşık üç saat sürüyor.
Ameliyatta ne yaptığımıza gelince... Deriyi kulağın iç bölgesinden, kulak arkasından devam eden ve saçlı deriye kadar uzanan bir kesiyle keserek gevşetiyoruz. Ardından deri fazlalıklarını keserek kestiğimiz deriyi yerine dikiyoruz. Yüzdeki gerginliğin oranını ayarlamak işlemi yapan cerrahın tecrübesi ve bilgisiyle doğru orantılı oluyor.
Yüz germe işleminde, burun ya da meme ameliyatından farklı olarak tanıdıklarınız dışında kimse estetik yaptırdığınızı anlayamıyor.
İŞLEM İÇİN KIŞ MEVSİMİ İDEAL
Yüz germe operasyonundan önce hastaların en çok sordukları soru ise iz kalıp kalmayacağı.
Kulak içinde ve arkasındaki izler çok belli belirsizdir. Saçlı deridekiler de zaten saçın içinde kalır, bir süre sonra kaybolur. Çok ciddi bir saç dökülmesi sorunu yaşanmadığı sürece de görülmez.
Bunun dışında yüz germe işleminin hangi mevsimde yaptırılmasının doğru olacağı sorusuyla da sık karşılaşıyoruz. En ideali sonbahar-kış mevsiminde yapılmasıdır, yazın da yapabiliriz ancak güneşe çıkılması konusunda ciddi kısıtlamalar getiririz.
Ameliyattan sonra hastalardan yaklaşık 10 gün kadar ani, sert, baş ve boyun hareketleri yapmamalarını isteriz. Birinci günden itibaren ılık suyla banyo yapabilirler. Önemli bir ağrı, sızı olmaz.
YÜZ SİNİRLERİNİ KORUMAK ÖNEMLİ
Yüzde yaptığımız tüm işlemlerde olduğu gibi burada da yüz sinirlerini korumaya büyük özen gösteriyoruz. Çünkü dikkat edilmezse yüz felci gelişebilir. Ancak bu cerrahın tecrübesi, bilgisiyle minimuma indirilebilecek bir risktir. Bu arada yüz germe işlemi, erkeklerde de yapılabilir ancak kadınlardakine göre daha fazla iz ortaya çıkar. Erkeklerde sakalın kulağa doğru yönlendiği bölümde izleri önleyecek bir işlem yapmak gerekir. Çünkü yüz germe sonucunda izler görünür hale gelir.