Meme estetiğinde beklentileriniz gerçekçi olmalı

29 Ekim 2012 - Hürriyet Gazetesi

Meme estetiği yaptıracak kadınların başlıca iki talepleri oluyor. Birincisi, büyük memenin küçültülmesi. İkincisi de sarkan ve sıkılığını kaybeden memenin daha dolgun ve dik hale gelmesi. Bu iki talebi karşılarken kadınların isteklerini iyi anlamak ve onları büyük beklentiler içine sokmamak gerekiyor.

Meme estetikleri için ‘yaşsız estetikler’ diyebiliriz. Çünkü kilo alıp vermiş ve hiç doğum yapmamış genç kadınların yanı sıra doğum yapıp kilo almışlara ve ileri yaştaki kadınlara da meme estetiği ameliyatı yapılabiliyor.

Büyük memeye ameliyat yapmak için başlıca üç neden gerekiyor: Hamilelik sonrası memelerin büyümesi, emzirme sonucunda büyüme ve aşırı kilo alıp verme sonucunda oluşan büyüme.

Memelerini küçültmek isteyen kadınların en sık sordukları soruların başında, ameliyatın hamile kalmasında ya da bebeğe süt vermesinde bir sorun oluşturup oluşturmadığı geliyor. Bu soruya cevabımız, ameliyatın hiçbir sorun oluşturmadığı yönündedir.

 

AMELİYAT İZİ KALIYOR

Yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı memenin deforme olmasıyla birlikte meme dokusu sarkıyor, ucu aşağı düşebiliyor, deri dokusu bollaşıyor. Bu durumda dokunun toparlanıp göğüs kasının üst kısmına asılmasını içeren bir ameliyat yapılıyor. Meme ucu aşağı düştüyse, yukarı kaydırılıyor ve olması gerektiği yere taşınarak sabitleniyor. Bollaşan deri dokusunun fazlası da kesiliyor.

Ancak meme küçültme ameliyatı ‘izsiz’ bir ameliyat değil, bunun kesinlikle bilinmesi gerekiyor. Fazla dokunun kesilip atılmasıyla bir iz oluşuyor. Eskiden T şeklinde bir iz oluyordu. Şimdi sadece meme ucundan aşağı doğru uzanan tek bir çizgi izi oluşuyor. Yani daha az izle ameliyat yapılmış oluyor.

 

HER KADININ ANATOMİSİ FARKLI

Kadınların meme ameliyatında sık sorduğu bir başka soru ise, meme derisinde oluşan çatlakların ameliyata engel olup olmadığı. Ameliyat sırasında fazla deri atılıyor, bunun dışında kalan deri gerginleştirildiği için çatlaklar daha az belirgin oluyor.

Büyük meme ameliyatlarında hastalarımızla mutlaka konuştuğumuz bir konu daha var. O da, küçültmeden sonra kavuşacakları memelerinin ölçüsüyle ilgili. Bu konuda gerçekçi beklentilere sahip olmaları için gerekli açıklamaları yapmaya özen gösteriyoruz. Her kadının anatomisi farklı olduğu gibi, yıpranmalar sonucunda oluşan sorunlar da farklıdır. Bu ameliyatlar kişiye özeldir, her hastamızın planlaması birbirinden farklıdır.

 

KOYU TENLİLER İZİ DAHA KOLAY SAKLIYOR

Meme ameliyatlarından sonra izlerin iyileşmesi kişilere göre değişiyor. Bazı kişilerde üç-altı hafta içinde iyileşme oluyor, bazılarında ise bir veya iki yıl sürüyor.

Bu durum, kişinin deri yapısından kaynaklanıyor. Derinin rengi, gerginlik derecesi gibi faktörler iyileşmeyi etkiliyor. Koyu tenlilerde izlerin iyileşmesi daha uzun zaman alabiliyor. Ama açık tenlilerde de izler daha kolay görülüyor.

Ameliyattan sonra hastalara bir süre korse takmaları ve sporcu sutyeni kullanmaları öneriliyor, ağır kaldırmamaları isteniyor.

Ayrıca sigara içmemeleri, aspirin kullanmamaları gerekiyor. Kol hareketi meme dokusunun tespit edildiği göğüs kasını hareket ettirdiğinden, hastandan kolunu çok kaldırmaması isteniyor. Ayrıca “Yaklaşık 8-10 hafta sırt üstü ya da yan tarafınıza yatın” diye öneride bulunuluyor.

 

MASTOPEKSİ, KÜÇÜK MEMELERDE BAŞARILI

Memelerinin sarkmasından, dokularının gevşemesinden rahatsız olan kadınlara da dikleştirme ve toparlama ameliyatları yapılıyor. Hamilelik, kilo alıp verme, emzirme ve yerçekiminin etkisiyle memede yıllar içinde sarkmalar oluşuyor. Cilt de esnekliğini kaybedince memenin formu bozuluyor. Meme kaldırma operasyonu olarak adlandırdığımız ‘mastopeksi’ ameliyatları, küçük ve sarkık memelerde daha başarılı oluyor.

Bu ameliyatla ilgili bilinmesi gereken bazı önemli noktalar var: Meme kaldırma ameliyatı sonrası kanama ya da iltihaplanma oluşması yaygın değil, fakat bunlar geniş yara izlerine neden olabiliyor. Dikleştirme ameliyatı, gözle görünür kalıcı izler bırakabiliyor.

 

GENEL ANESTEZİ YAPILIYOR

Hastanın nasıl bir meme istediğini, boyutlarını, ameliyat sonrası beklentilerin doktoruyla paylaşması gerekiyor. Her hekimin ideal meme bedeni ve şekli konusunda farklı bir bakış açısı olabiliyor.

Yaş ve ailevi duruma bağlı olarak ameliyattan önce mamografi çektirmek de gerekebiliyor. Meme kaldırma ameliyatında hastaya genel anestezi yapılıyor. Küçük operasyonlarda sakinleştiriciyle birlikte lokal anestezi kullanılabiliyor.

 

DİKİŞLER 1-2 HAFTA SONRA ALINIYOR

Meme dikleştirme ameliyatlarından sonra ince bir giysinin üzerine elastik bandaj veya cerrahi sutyen kullanmak gerekiyor. Cerrahi sutyenin ya da bandajın yerini daha sonra yumuşak bir destekleyici sutyen alıyor. Bu sutyeni sargı bezinin üzerine belli saatlerde üç-dört hafta takmak gerekiyor. Dikişler ise bir ya da iki hafta sonra alınıyor.

 

HİSSİZLİK OLUŞABİLİR!

Eğer göğüs derisi ameliyattan sonra çok kuruduysa, gün içinde birkaç kez nemlendirici kullanılabilir. Bu sırada sert hareketlerden kaçınılmalı ve nemlendirici dikişli bölgelerden uzak tutulmalı.

Ameliyat sonrası şişlikler nedeniyle meme uçlarında ve göğüs üzerinde hissizlik oluşabilir. Bu hissizlik, altı hafta ya da daha uzun sürede şişliklerin inmesiyle azalır. Nadiren sürekli olduğu durumlar da olabilir.

Hasta, ameliyattan sonraki bir-iki gün içinde ayağa kalkabilir ama en az bir hafta mutlaka dinlenmeli. Bir hafta ya da daha uzun süre cinsel ilişkiden, bir ay güç gerektiren sporlardan uzak durulmalı.

Siz Sorun Nuri Soysal Cevaplasın

Adres
Valikonağı Caddesi Gündoğdu Apt. No: 43 Daire: 1
Nişantaşı / İstanbul

Telefon
+90 (212) 234-5492  / +90 (212) 234-5428

Faks
+90 (212) 291-8014

Yasal Uyarı

Web sitemizde aktarılan bilgiler genel bilgilendirme ve bilinçlendirme amacıyla düzenlenmiş olup, kesinlikle teşhis ve tedavi yerine geçmez veya bunları tamamlayıcı uygulamalar olarak öngörülemez. Hasta gereksinmeleri ve sorunları mutlaka muayene ve konsültasyonlar sonucunda hastayla mutabık kalınarak oluşturulur.