20 Eylül 2010 - Hürriyet Gazetesi
Yaz mevsiminde herkes daha kısa sürede iyileşen ve büyük izler bırakmayan işlemler yaptırmayı tercih ediyor.
Ve elbette bunların başında da botoks geliyor. Peki bu alışılmış işlemi kim, neden yaptırıyor, uygulama ne kadar dayanıyor dersiniz? Yanıtlar işte bu yazıda...
Botoks hem kadın hem de erkeklerin de kırışıklıklarından, derin çizgilerinden kurtularak daha genç bir görünüme kavuşmak için sarıldıkları bir can simidi durumunda...
Kadınlar botoksu güzelleşmek, genç görünmek için yaptırırken, erkeklerde durum farklı... Onlar, iki kaş arasında oluşan çizginin yarattığı gergin, sinirli, sert görünümün işyerindeki ilişkilerini olumsuz etkileyeceği düşüncesiyle botoksu tercih ediyor. Üstelik son yıllarda iş gerekçesiyle botoks yaptıran erkek sayısında çok hızlı bir artış var.
9 AY KADAR DAYANIYOR 5 YAŞ GENÇLEŞTİRİYOR
Botoks, kişinin kırışıklık yaratan kaslarını hareketsizleştirmeye yarayan ve geri dönüşü olan bir yöntem. Uygun yerlere uygun dozlarda yapıldığında, etkisini 6-9 ay kadar koruyor.
Kişinin cilt yaşına, yıpranmışlık durumuna göre de 5 ila 10 yaş arasında gençlik sağlayabiliyor.
Tekrarlayan dozlarla etkisi daha da uzuyor.
Botoksu ilk yaptırma yaşı kişiden kişiye değişiyor. Bu işlemi 25 yaşında yaptıran da var, 55’inde yaptıran da... Kişinin yıpranma derecesi, ailesel ve dolayısıyla yapısal kırışıklıklar, mimiklerin çok kullanılmasına bağlı kırışıklıklar, botoks sayesinde giderilebiliyor.
Eğer insanlar erken dönemde kırışıklıklarından kurtulmazsa, ileriki dönemde derin çizgilerle karşı karşıya kalıyor. Sigara içen kadınların dudak çevresinde oluşan ince kırışıklıkların giderilmesinde de botoks önemli rol oynuyor.
YAĞDAN ÇIKARILAN DOLGU YÜZÜ GÜZELLEŞTİRİYOR
Yaz mevsimi estetikte daha minimal, zarar vermeyen, çabuk iyileşebilecek işlemlerin yaptırıldığı bir dönem. Dolayısıyla botoks işlemlerinde belirgin bir artış oluyor. Öte yandan botoks dışında yüz dolguları da sık tercih ediliyor.
Dolgular iki gruba ayrılıyor: Birinci grup dolgularda kişinin vücudunda bulunan fazla yağlar kullanılıyor. İkinci grup dolgularda ise son yıllarda ABD’de yaygın olan, kemiğe sertliğini veren ve aslında vücudumuzda da bulunan FDA onaylı “Hidroksi Apatit” denilen bir maddeden yararlanılıyor.
Kemiğe sertlik veren maddeden oluşan dolgu maddelerinin çok yüzeysel yapılmaması gerekiyor. Aksi takdirde beyazımtrak bir madde olduğundan derinin altında görülebiliyor. Bu yüzden derine uygulamak önem taşıyor.
Hidroksi Apatit maddesi burunda, yüzde kullanılıyor. Uzun süreli etkisi var, iki-üç yıla kadar dolgunluk sağlıyor. Beş yıla kadar dayandığı da oluyor.
Ancak vücuttaki yağdan hazırlanan dokular, kişinin kendi dokusundan olması ve doğallığı nedeniyle daha çok tercih ediliyor.
Uygulama şekline gelince: Minik deliklerden girilerek vücuttan yağ alınıyor ve bu yağlar yüzde, yanak çevresindeki derin kırışıklıklarda, gülümseme çizgilerinde kullanılıyor. Bunun dışında alın bölgesindeki çöküntüler ve derin çukurlukları gidermede de iyi sonuçlar veriyor.