Dudak estetiği hata kaldırmaz

18 Mart 2013 - Hürriyet Gazetesi

Dudakları ameliyatlı ya da ameliyatsız yöntemlerle dolgunlaş-tırmak mümkün. Ancak bu işlemi yapmadan önce doktorun, kişinin beklentilerini öğrenmesi çok önemli. Çünkü yüzün dikkat çekici bir bölgesi olduğundan, dudakta yapılacak en küçük hata büyük mutsuzluk yaratacaktır.

Dolgun dudaklara sahip olmak kadınların estetikte en çok istediği değişiklikler arasında yer alıyor. Yapısal inceliğe sahip dudaklar, yaşlanma, cilt elastikiyetinin azalması gibi nedenlerle daha da incelebiliyor. Dudak dolgunlaştırma işlemlerinde iki alternatiften söz edebiliriz. Ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemlerle bu sorunu düzeltebilmek mümkün oluyor.

Eğer ameliyat yöntemini tercih ediyorsak, dudağa başka bir alandan yağ taşıyoruz. Uygun dozda ve ihtiyaç ne orandaysa yağ enjeksiyonu yapıyoruz. Ancak bu yöntemin kalıcılığının az olması, tekrarlanma gerekliliği, bizi uygulaması çok daha kolay olan dolgu maddelerine yöneltiyor.

Enjeksiyon ile dudak estetiği, direkt dudak dokusuna veya dudak çevresinde belirlenmiş noktalara dudağı yeniden şekillendirme, hacmini artırma ve çevresindeki kırışıklıkları azaltmak amacıyla çeşitli dolgu maddelerinin ince uçlu özel iğnelerle enjekte edilmesi prensibine dayanıyor.

Dudak estetiği sadece dudağın kırmızı kısmını dolgunlaştırma işlemi olarak algılanmaması gereken bir estetik yöntemdir. Dudak çevresine yapılan dudak dolgusu işlemi, dudağın kendisine yapılanlar estetik görünümün sağlanmasında önem taşıyor.

Örneğin üst dudak çevresindeki hattın düzgünleştirilmesi, ağız kenarlarının bir miktar kaldırılması dudakların estetik görünümüne büyük katkı sağlıyor. Dudak dolgusu işlemi özel dolgu maddeleri kullanılarak yapılıyor.

Sonuçları kalıcı veya geçici olmak üzere çok çeşitli dolgu maddeleri bulunuyor. Her birinin kendine göre avantaj ve dezavantajları olan bu maddeler dudak dolgusu yaptırmak isteyenlerin ihtiyaçlarına ve elde etmek istedikleri sonuçlara göre tercih edilebiliyor.

 

DOZUNU ÇOK İYİ AYARLAMAK GEREKİYOR

Bu işlemi yapmadan önce kişinin beklentilerini öğrenmek çok önemli. Çünkü dudak da tıpkı burun gibi yüzün dikkat çeken bir bölgesinde bulunduğundan yapacağınız en küçük bir hata bile mutsuzluk yaratacaktır. Gerektiğinden kalın bir dudak yapmak, arı sokmuş gibi bir görüntüye neden olmak bizim estetik cerrahide hiç istemediğimiz sonuçlardır. Öncelikle bilinmesi gereken, dudakların sahip olunan genlerle belirlenmiş kişiye özel yapılar olduğu, dolgu işlemi ile daha dolgun, şekilli ve genç görünecek şekilde güzelleştirilebileceği, fakat tamamıyla değiştirilmesinin mümkün olmadığı gerçeğini göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Dudak dolgunlaştırma işleminden önce topical (yüzeysel) olarak veya enjeksiyon ile lokal bir anestezi uyguluyoruz. Anestezi, işlemin acısız ve mümkün olduğunca konforlu olmasını sağlayacaktır. Anesteziden sonra çeşitli tekniklerle dolgu maddesi belirlenmiş noktalara enjekte ediliyor. İşlemin başarısını doğru dolgu maddesinin seçilmesinin yanı sıra kullanıcının ustalığı ve tekniği ile de ilgilidir.

 

AĞIZ KENARLARINDAKİ ÇUKURLUKLARI DOLDURMAK POZİTİF İMAJ SAĞLIYOR

Ağız kenarlarında üst ve alt dudağın birleştiği noktalarda oluşan çukurluklar da dolgu işlemi ile giderilebiliyor. Bu çukurluklar ilerleyen yaşla birlikte yerçekiminin etkisiyle çene derisinin aşağı doğru çekilmesi sonucu giderek belirginleşiyor. Bu bölgeye yapılacak dolgu işlemi ile ağız kenarlarının yukarıya doğru kaldırılması ve sonuçta daha pozitif ve mutlu bir yüz ifadesi elde edilebiliyor.

Üst dudağın orta kısmını burun ile birleştiren iki paralel kabarık yapıdaki çizgiye yapılacak dudak dolgusu ile üst dudağın şekillendirilerek yuvarlaklaştırılması ve sonuçta daha estetik ve çekici görünmesi sağlanabiliyor. Üst dudağın orta kısmındaki V şeklindeki kavis de (cupidis bow) dudak dolgusu yöntemi ile daha estetik hale getirilebiliyor. Bu bölgeye yapılacak dolgu işlemi ile “V” şekli daha net vurgulanabiliyor. Dudak estetiğinde kullanılan hyaluronik asitin yan etki riski oldukça düşüktür. Morarma makyaj malzemeleri ile kolayca kapatılabilir. Enjeksiyondan kaynaklanan küçük yaralar oluşabilir. Bu küçük yaralar da çok kısa sürede iyileşiyor.

 

ŞiŞLiKTEN KURTULMAK iÇiN BUZ KULLANIN

Dudak dolgusu işlemin-den hemen sonra kısa süreli şişlik oluşacaktır. Bunun etkisini azaltmak için buz kullanılabilir.

Dudakların aşırı kuruma-ması için bir dudak nemlen-diricisi kullanılabilir ve ilk 12 saat içinde makyaj yapılmamalıdır.

Dudak dolgunlaştırma işleminden sonraki 48 saat içinde şiddetli egzersizden ve ultraviyole ışınlara (güneş, solaryum) maruz kalmaktan kaçınılmalıdır. Eğer materyalin topak halinde kaldığı yerler hissediyorsanız günde 2 defa madde tamamen çözülene kadar bu bölgelere hafifçe masaj yapabilirsiniz.

Siz Sorun Nuri Soysal Cevaplasın

Adres
Valikonağı Caddesi Gündoğdu Apt. No: 43 Daire: 1
Nişantaşı / İstanbul

Telefon
+90 (212) 234-5492  / +90 (212) 234-5428

Faks
+90 (212) 291-8014

Yasal Uyarı

Web sitemizde aktarılan bilgiler genel bilgilendirme ve bilinçlendirme amacıyla düzenlenmiş olup, kesinlikle teşhis ve tedavi yerine geçmez veya bunları tamamlayıcı uygulamalar olarak öngörülemez. Hasta gereksinmeleri ve sorunları mutlaka muayene ve konsültasyonlar sonucunda hastayla mutabık kalınarak oluşturulur.