Kepçe kulak ameliyatı 5-6 yaşında yapılabilir

15 Mayıs 2008 - Hürriyet Gazetesi

Kulak kepçesinin kafayla açısının normalin üzerinde bir genişlikte bulunması, çocukların ’kepçe kulak’lı olarak nitelendirilmesine neden oluyor. Çocukluktan ergenlik çağına kadar okulda ve sosyal ortamlarda alay konusu edilen bu durumu, ameliyatla düzeltebiliyoruz.

Kepçe kulak ameliyatı sözkonusu olduğunda gençler bir an önce bu sorundan kurtulmak istiyor. Aradan zaman geçmesiyle düzelecek sorunların bile hemen çözülmesini bekliyorlar. Bu nedenle gençlere bu konuda olabildiğince temkinli yaklaşmaya özen gösteriyoruz. Çünkü tüm tedavilerin en uygun zamanda yapılması gerekiyor. Ameliyatı yaparken en önemli öncelikler kişinin yaşı, yapısı, işi ve okulu, sosyal ortamıyla çok ilgilidir.

 

GENCİN ÖZGÜVENİ TAM OLMALI

Gençlerin özgüvenlerinin bu konuda iyice yerleşmesi gerekiyor. Ergenlik sonrasında gençler ruhsal anlamda daha çok gelgitler yaşıyor. Ameliyat kararı vermeden önce bunları da göz önünde bulunduruyoruz. Kulakla ilgili ameliyatlar, kulak 5-6 yaşına kadar gelişimini tamamladığı için çocukluk çağında da yapılabiliyor. Ancak bu ameliyatlarda tek kriter, organın gelişimini tamamlaması değil. Genç yeni bir hayata başlıyorsa, örneğin o yıl üniversiteye gidecekse ya da yeni bir okula başlayacaksa, hiç bilmediği bir sosyal çevreye girmeden önce estetik ameliyat yaptırıp sorunundan kurtulmak isteyebiliyor. Bu da ameliyat kararını etkiler. Gençlerin ve çocukların birbirine karşı davranışları çok acımasız olabilir, gencin yeni bir okula başlayıp yaşıtlarının alaylarıyla karşılaşması bu ameliyatı erken yapmaya neden olabilir.

 

AMELİYAT NASIL YAPILIYOR

Kafa yapısı ile kulağın belli bir açısı vardır, bu açı genişse kepçe kulak denir. Kepçelik oluşurken bazen değişik oluşumlar da olur. Kulağın açısı değişmiştir ve kıkırdak yapısı da büyüktür. Bu açılanmanın düzeltilmesi, fazla gelişmiş kıkırdak yapının alınması, mevcut kıkırdak ve kulak yapısının zarıyla, derisiyle birlikte normal açıda görülebilen bir seviyeye getirilmesi gerekir.

Ameliyat kulak arkasından yapılıyor. Kıkırdak zarı ortaya çıkarılıyor, kıkırdak şekillendiriliyor eksik varsa tamamlanıyor, fazlası alınıyor. Kulak kıkırdağının üzerindeki kıkırdak zarını şekilledirici bir biçimde tesbit ediliyor, fazla deri çıkarılıyor. Bazen bu ameliyatlar ağrılı olabiliyor. Bir iki gün ağrı kesici kullanması gerekebiliyor. Islak pamuklarla yeni şekil verilmiş kulak yapısı destekleniyor, 5-7 gün arasında sabitlenip bandajla tutuluyor. Ameliyat bölgesinin birkaç gün yıkanması sözkonusu değil. Zaman içinde doğal görünümüne kavuşuyor.

 

Aşırı stresten yiyenlere işe yarayacak öneriler

Aşırı yemek yeme ve şişmanlamanın temelinde sıkıntı, özgüven eksikliği, değersizlik duyguları yatıyor. İnsanlar gergin, sinirli, mutsuz anlarında içlerindeki duygusal açlığı mide açlığıyla karşılamaya çalışıyor. Stres altındayken kişi en çok yağlı, şekerli, unlu gıdalara yöneliyor. Aslında tüm bu gıdalar kişinin kaygılı ve stresli durumuyla baş etmesinde beden için gerekli olan B vitamininin eksikliğine yol açıyor.

Stresle ilgili yeme sorunlarıyla baş etmek için;

- Beklemeye çalışın, yemek yeme arzunuz azalacak, dikkatiniz farklı yönlere dağılacaktır.

- Düzenli yemek yeyin, çok aç kalmayın. Oturarak yemek yerseniz kontrolü kaybetmezsiniz.

- Atıştırma alışkanlığınız varsa, o saatler meşgul olacağınız bir şeyler bulun ve yemekten sakının.

- Öğün atlamayın, az ve sık beslenin.

- Şekerli, unlu, yağlı gıdalardan kaçının.

- Uykunuzun düzenli olmasına özen gösterin. Uykunun düzensiz olması da şişmanlamaya yol açar.

- Egzersiz dogal bir stres atma yöntemidir, hareket etmeye özen gösterin.

- Benliğinizle iletişime girin; sizi yeme davranışına iten olumsuz duygularınızın nedenlerini araştırın.

- Eğer hálá baş edemiyorsanız, mutlaka bir psikolog-diyetisyen işbirlikli tedaviye başvurun.

Acıbadem Bağdat Caddesi Tıp Merkezi Psikolog Dr. Ayşegül Topçu Aydın

 

Lazer beyaz tüyleri yok etmiyor

Kadınlar koltuk altı, bacak, bikini bölgesi, bıyık, çene, ayak parmakları ve ayağın üst bölgesindeki tüylerden; erkekler ise daha çok sırt, ense, göğüs ve yüzlerindeki tüylerden şikayet ederek lazer epilasyon yaptırıyor. Lazer sadece siyah ve kalın tüyler üzerinde etkili olabilirken, beyazlayan tüyleri yok edemiyor.

Lazer epilasyon hakkında az ve yanlış bilinenler:

-Lazer epilasyon en az altı seans uygulanıyor, her seans sonrasında bir kontrol seansı yapılarak tüylerin tamamen yok edilmesi hedefleniyor.

-Günümüzdeki lazer teknolojileri, açık renk ve ince tüyler üzerinde etkili olamıyor.

-Tek bir seans uygulamasında tüylerde yüzde 15-20 azalma oluyor.

-Güneşlenip çok koyu bir tene sahip olan kişilerde lazer uygulaması yapılması doğru değil. Çünkü lazer sonrasında ciltte lekelenmeler alıyor.

-Lazer uygulamasının ten açıldıktan sonra yapılması gerekiyor. Ekim-mayıs arası dönemde koyu renkteki tüyler dökülüyor, ince olanlar az da olsa çıkıyor. Koyu renkteki tüylerin az da olsa çıkma ihtimaline karşı yılda bir ya da iki defa tekrar atış yapılması gerekiyor.

-Yüz ve çene tüylenmelerinde lazer çok iyi sonuç veriyor. İsteyenlerin bikini bölgelerine de uygulanıyor. Kol ve yüzdeki ince tüylerde ise lazer etkisiz oluyor.

-Lazerden önce mutlaka lokal anestezi amacıyla krem sürülüp yaklaşık 45 dakika bekleniyor. Seans araları zamanla açılıyor.

International Hospital Etiler Tıp Merkezi’nden Dr. Emine Aksoy

Siz Sorun Nuri Soysal Cevaplasın

Adres
Valikonağı Caddesi Gündoğdu Apt. No: 43 Daire: 1
Nişantaşı / İstanbul

Telefon
+90 (212) 234-5492  / +90 (212) 234-5428

Faks
+90 (212) 291-8014

Yasal Uyarı

Web sitemizde aktarılan bilgiler genel bilgilendirme ve bilinçlendirme amacıyla düzenlenmiş olup, kesinlikle teşhis ve tedavi yerine geçmez veya bunları tamamlayıcı uygulamalar olarak öngörülemez. Hasta gereksinmeleri ve sorunları mutlaka muayene ve konsültasyonlar sonucunda hastayla mutabık kalınarak oluşturulur.