Gevşeyip sarkan karna ‘düzleştirme’ estetiği

9 Şubat 2009 - Hürriyet Gazetesi

Eğer “Düzenli spor yapıyorum, diyet sayesinde kilo da verdim ama yine de karın bölgemdeki şişkinlikten kurtulamadım” diyorsanız, yalnız olmadığınızı bilin. Çünkü gevşemiş karın durumu, pek çok kadının ortak sorunu...

Diyete ve spora rağmen karnınız dümdüz olmuyorsa, “karın germe” ameliyatıyla hayalinizdeki karna sahip olabilirsiniz. Kadınlarda neden karın sarkıyor, gevşiyor merak ediyorsanız, ona da bir açıklık getirelim. Bu sorunun tek bir nedeni yok.

İşte karın sarkmasının nedenleri:

-Sık kilo alıp vermek

-Hamilelikte çok kilo almak

-Hareketsiz yaşam

-Doğumlar

-Karında gevşeme ve sarkma nasıl oluşuyor?

Hamilelik sırasında bebeğin karın içinde büyümesiyle birlikte karın dokusu da genişliyor. Karnın ön duvarında elastikiyet bozukluğu, yağ birikimi oluşuyor. Hamilelik sonrasında büyüyen bölgede deri gevşiyor, elastikiyeti bozulup çatlaklar oluşuyor. Karın içerisinde ise gevşemiş ve büyümüş olan karın ön duvarının kas yapısı genişliyor, deforme olup bir daha eski haline gelemiyor.

Karın nasıl geriliyor?

Karında uygulanan iki çeşit germe operasyonu var: Büyük germe (Abdominoplasti) ve küçük germe (Mini Abdominoplasti)

Büyük germe ameliyatı nasıl yapılır?

Tam karın germe ameliyatı yapılıyor. ız biraz daha uzun oluyor. Karında esnekliğini kaybetmiş, çatlamış deri, fazla yağ dokusu ve sarkmış dokuların oluşturduğu fazlalık kesilip atılıyor. Gevşemiş olan karın ön duvarının kas yapısı tamir ediliyor.

Bu germe sonucunda göbek olduğu yerde kalıyor. Ama yeni göbek deliğiyle, mevcut göbeği monte edecek bir işlem yapılıyor. Karındaki sezaryen izinin kenarlarından, leğen kemiğinin bulunduğu bölgeye kadar iz oluyor. Bütün karın ön duvarındaki gevşemiş kasların sağlamlığı takviye dikişleriyle sağlanıyor. Yaklaşık üç saat sürüyor.

Küçük germe ameliyatı nasıl yapılır?

Bu operasyon, göbeğin üst kısmında ciddi gevşeklik ve sarkma olmayan kişilere, sadece göbeğin altındaki bölgede fazlalılığı bulunan ve alt karın ön duvarı zayıf olan kişilere yapılıyor. Göbeğin yeri değişmiyor. Göbeğin altında kalan kısımdaki kas yapıları sıkılaştırılıp, buradaki deri ve yağ dokusu kesilip çıkarılıyor. Daha kısa sürede iyileşiyor.

Kimler karın gerdiriyor?

Orta yaş grubundaki doğum yapmış ve deformasyon yaşamış kadınlar, karın germe ameliyatı yaptırıp rahat mayo ve elbise giymek istiyor. Daha ileri yaş grubundaki kadınlar da bu bölgedeki aşırı yağ birikmesi ve ileri derecedeki deformasyon nedeniyle yaşam biçimlerinin bozulduğu, hareket ve giyim problemi yarattığı gerekçesiyle karın germe ameliyatını yaptırmayı tercih ediyor.

Ameliyat çoğu kez sezaryenden daha az ağrılıdır. Ameliyattan sonra ağrı pompası uygulanıyor. Hastalara 3-4 gün ağrı kesici veriliyor. İzler ise çamaşır içinde kalıyor. Bu izlerin daha iyi iyileşmesi için ameliyattan sonra kremler ve silikon bant öneriliyor. ızler 6 ayda azalıyor ve daha az belirgin hale geliyor.

Ameliyattan önce nelere dikkat edilmeli?

-Ameliyattan 3-5 hafta önce sigaranın bırakılması lazım. Sigara bu ameliyatlarda başlı başına bir risk taşır. Yara iyileşme problemine neden olur.

-Düzenli Aspirin ve kan sulandırıcı ilaç kullanmıyor olmak lazım. Eğer hasta bu ilaçlardan alıyorsa bırakmalı ve bununla ilgili bir zorunluluk varsa durumun irdelenmesi gerekir.

-Hastaya genel ve kapsamlı bir check-up uygulayıp kan, akciğer, kalp ve diğer sistemleri gözden geçirmek çok önemlidir.

-Varisleri olan hastalarda buna yönelik önlemler alınması ve ameliyat sırasındaki olası riskler ortadan kaldırılmalıdır.

-Ayrıca karın daraltılacağı için, hastalarda akciğer sorunlarının olmaması ve buna yönelik önlem alınması gerekir.

-Bel rahatsızlığı olanlar, ameliyattan sonra yaklaşık 10 gün kadar hafif öne eğilerek dolaşmaları gerekeceğini bilmelidir.

Tam iyileşme ne kadar sürüyor?

Tam iyileşme hali 2-4 hafta kadar sürüyor. Dren kullanılıyor ve ameliyattan sonraki 3 veya 5’inci günde dren çıkarılıyor. Bandajlar çıkarıldıktan sonra özel korse takılıyor. Bu korsenin yaklaşık 6 hafta kadar kullanılması isteniyor. Hastanede 2-3 gün yatmak gerekiyor. Hastanın işine dönmesi ise 10 günü buluyor. Ayrıca bu, kişinin tamamen iyileştiği anlamına gelmiyor.

Ameliyattan sonra neler yasak?

-Geriye doğru hareket etmek...

-Ağır yük kaldırmak...

-Yaklaşık iki hafta araba kullanmak...

-İki hafta süresince spor yapmak... O sürenin sonunda yürüyüşe, 6-8 hafta sonrasında ise diğer sporlara izin var.

-Ayrıca öksürmek ve hapşırmak karın içi dikişlerini zorlayacağından, gripten olabildiğince kaçınılmalı...

Siz Sorun Nuri Soysal Cevaplasın

Adres
Valikonağı Caddesi Gündoğdu Apt. No: 43 Daire: 1
Nişantaşı / İstanbul

Telefon
+90 (212) 234-5492  / +90 (212) 234-5428

Faks
+90 (212) 291-8014

Yasal Uyarı

Web sitemizde aktarılan bilgiler genel bilgilendirme ve bilinçlendirme amacıyla düzenlenmiş olup, kesinlikle teşhis ve tedavi yerine geçmez veya bunları tamamlayıcı uygulamalar olarak öngörülemez. Hasta gereksinmeleri ve sorunları mutlaka muayene ve konsültasyonlar sonucunda hastayla mutabık kalınarak oluşturulur.