Botoks gerçeği

23 Şubat 2009 - Hürriyet Gazetesi

Yıllardır kullanılmasına rağmen botoks hakkında yanlış bilinen bazı noktalar var. Örneğin bu madde hâlâ yılan zehri sanılıyor, yüzde felce yol açtığı ileri sürülüyor. Oysa gerçekler bambaşka...

Halk arasında “botoks” olarak bilinen “botulinum toksin” laboratuvar ortamında elde edilen bir ilaç... Günümüzde en çok yüz estetiğinde kullanılıyor. Yüzdeki kırışıklıkların giderilmesinde her yıl kadın-erkek pek çok kişinin başvurduğu botoks işlemi, kısa sürede gençleşmek isteyenlerin can simidi olmuş durumda. Ancak botoks hakkında yanlış bilinen bazı noktalar var. Örneğin botoks hâlâ yılan zehri olarak biliniyor, yüzde felce yol açtığı ileri sürülüyor. Oysa botoks, hekim kontrolünde, belirlenen belli kas gruplarını estetik yüz güzelliğinin ve gençleşmenin sağlanması amacıyla hareketsiz kılmaktan ibaret bir uygulamadır.

İşte botoks hakkında sıkça yöneltiler sorular

Botoksun felce yol açtığı doğru mu?

Botoksun etkisi, kasın çok çalışan bölgesini felç etmek şeklindedir. Yani yaşlı görünmeye neden olan kırışıklığı, o bölgede belli bir kas grubunu hareketsiz kılarak ortadan kaldırır. ışlem kas grubunun sadece belli bir bölümüne yapılır.

Botoks yaptırırsam ifadesiz bir yüzüm mü olur?

Biz hekimler önce botoks uygulayacağımız bölgeye yönelik bir plan yaparız. Bu planda belli hareketleri bırakıp, belli hareketleri kısıtlayıcı işlem yapılırsa, ifadesiz yüz yaratmaktan kurtulunur. Oluşan çizgileri önlemek için bu işlemi yaptığımızdan, hem yüzümüzdeki kasların tüm hareketleri yapmasını, hem de kırışıklığın olmamasını bekleyemeyiz.

Bu işlemi yaptırmak güzelleştiriyor mu?

Botoksun, yüzde oluşan kırışıklıkları, çizgileri azaltıp yok etmesi kişiye bir güzellik kazandırıyor. Örneğin iki kaş arasındaki çizgiye uygulandıysa, kişinin kaşlarını çatarak negatif görünmesini önlüyor, daha pozitif ve güzel bir yüz ortaya çıkarıyor.

Sağlığa zararlı mı?

Estetik amaçla kullandığımız botoks dozu, normalde bir insana verebileceğimiz dozun onda biridir. Kaldı ki, başınız ağrıdığında aldığınız ağrı kesicilerin de zararı olabilir. Çünkü bu durum her ilaç için geçerlidir. Botoks bunların arasında zehir etkisi en az olandır, çünkü kullandığımız dozlar çok düşüktür.

Kaşların görüntüsü çengel gibi olur mu?

Kaşların çengele benzeyen bir görüntüde olması, tamamen uygulama tekniğiyle ilgili bir durumdur. Biz de güzelleşmek amacıyla gelenlerin kaşlarının cadı kaşı gibi olmasını istemeyiz ve bunun için gereken tüm önlemleri alırız.

Yüzde maskeye benzeyen bir görüntü oluşur mu?

Bu bir seçenek meselesi... Alındaki çizgileri yok etmek isteyince orası çizgisiz bir ifade alacaktır. Uyguladığınız alanı daha kısıtlı tutarsanız, belli bölgeleri hareketli olan bir alın yapısı yaratabilirsiniz. Botoks işlemi sıklıkla göz etrafına, kaz ayakları bölgesine, iki kaş arasına ve alına yapılır. Dudak kenarlarına, boyuna da uygulanabilir. Kasın aşırı çalışmasıyla ortaya çıkmış problemlerde etkili olabilir.

Botoks ayrıca şaşılık tedavisinde, spastik çocukların istem dışı kas hareketlerini engellemede de yüksek dozda kullanılıyor.

Kriz en çok erkek cinselliğini vurdu

Erkekler “kriz” dönemlerinde çoğunlukla “yetersizlik” duygusunun yol açtığı cinsel sorunlarla karşılaşılır.

Bunlar, sertleşme (ereksiyon) kayıpları, erken boşalma ve cinsel isteksizliktir.

Eş kaynaklı cinsel sorunlar yaşayan kişiler soğukkanlı ve sakin davranışlar içinde olmalıdır.

Sorunun olağan bir tepki olduğu düşünülmeli, bu durum hayatın herhangi bir döneminde karşılaşılabilecek bir sağlık sorunu (cinsel işlev bozuklukları) olarak kabullenilmeli, panik havasına girilmemelidir.

Acıbadem Etiler Tıp Merkezi’nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Yusuf Özay Özdemir

Siz Sorun Nuri Soysal Cevaplasın

Adres
Valikonağı Caddesi Gündoğdu Apt. No: 43 Daire: 1
Nişantaşı / İstanbul

Telefon
+90 (212) 234-5492  / +90 (212) 234-5428

Faks
+90 (212) 291-8014

Yasal Uyarı

Web sitemizde aktarılan bilgiler genel bilgilendirme ve bilinçlendirme amacıyla düzenlenmiş olup, kesinlikle teşhis ve tedavi yerine geçmez veya bunları tamamlayıcı uygulamalar olarak öngörülemez. Hasta gereksinmeleri ve sorunları mutlaka muayene ve konsültasyonlar sonucunda hastayla mutabık kalınarak oluşturulur.