10 Aralık 2012 - Hürriyet Gazetesi
Kaş estetiği yapılırken cilt yapısının iyi tanınması ve uygulanacak yöntemin dikkatli belirlenmesi gerekiyor.
Günümüzde kaş kaldırmada botoks ve endoskopik yöntem kullanılıyor. Şaşırmış bir ifadeye sebep olmamak için hekimin bilgi ve becerisinin yüksek olması gerekiyor.
Kadınların günlük yaşamlarında kaşlarıyla ilgili rahatsızlıkları çok çeşitlidir. Kaşların azlığı, açık renk oluşu, çok kalın ve gür oluşu, iki kaşın arasındaki fazlalıklar, kaş arasındaki derin çizgiler, kaşların düşüklüğü bunlardan bazılarıdır.
Yerçekiminin etkisiyle 30’lu yaşlardan itibaren kaşların daha düşük göründüğü bir gerçektir. Ancak 30’lu yaşlardaki bir genç kadına uygulanacak yöntemle 50-60’lı yaşlarda uygulanacak yöntemler birbirinden farklılık gösterecektir.
30’lu yaşlarında bir kadın botokstan daha fazla yarar görürken, 50-60’lı yaşlarda klasik yüz germe ve endoskopik orta yüz ameliyatları işe yarayacaktır.
BOTOKSLA KAŞ ŞEKİLLENDİRME
Biz kaşlara enjeksiyon yardımıyla uygulanan ve halk arasında botoks olarak bilinen tekniği, ameliyatı göze alamayan daha genç hastalarda uygun buluyoruz.
Cildin yapısına göre bu enjeksiyonların etkisinin 3-4 ay sürdüğünü hatırlatmak gerekiyor.
Altıncı aydan itibaren etkisi tamamen kayboluyor. Tekrar yaptırmak gerekebiliyor. Etkisi çabuk geçse de ameliyattan iyidir diyenler için uygun olabilir.
ENDOSKOPİK YÖNTEM
Günlük pratiğimizde birçok plastik cerrahi hekiminin tercih olan bu yöntem, şakak kaldırma ameliyatına benzer şekilde saçlı deri içerisinde birkaç santimlik bir kesi ile uygulanıyor. Kişinin kaşları içeriden yukarı çekilerek hem kaldırabiliyor hem de istenilen şekil verilebiliyor. Endoskopik yöntem uygulanmadan önce bize sık sorulan bazı sorular oluyor. Bunların arasında kanama ve enfeksiyon oluşup
oluşmadığı sorusu geliyor. Ciddi bir kanama ve enfeksiyon oluşma riski bulunmuyor. Eğer bir iltihabi durum ortaya çıkarsa da ilaç tedavisi verilebiliyor.
Çok nadir rastlansa da bazen oluşan iltihap ilaçla çözülemiyor, bu durumda cerrahi yöntemle boşaltılması gerekiyor.
Bazen de konulan dikiş kaşı taşımayabilir bu da kaşta asimetri yaratabilir. Böyle bir durum oluştuğu takdirde dikişin tekrar konulması lazımdır.
Estetik ameliyatlarla ilgili olarak en sık sorulan sorular arasında ameliyat nedeniyle bir his kaybı oluşup oluşmayacağı gelir. Çok nadiren kaş kenarlarında his kaybı oluşabilir ancak bu kalıcı olmaz, birkaç hafta içinde ortadan kalkar. Bu nedenle endişelenmeye gerek yoktur.
AMELİYAT 1 SAAT SÜRÜYOR
Kaş kaldırma ya da kaş asma olarak bilinen ameliyat genel ya da lokal anestezi altında uygulanıyor, yaklaşık bir saat sürüyor, ameliyatın ardından bir ya da iki gün dinlenmek yeterli gelebiliyor.
Ameliyatın ardından, ameliyatın uygulandığı bölgede küçük oranda da olsa bazı şişlikler ve morluklar oluşabiliyor. Ama bu morluklar kısa sürede iyileşiyor.
Ameliyatın ağrılı olduğunu söyleyemeyiz. Sadece operasyondan sonraki birkaç gün boyunca başınızı dik tutmaya özen göstermeniz gerekiyor. Sık sık havlu içine konulan bir buzu ameliyat bölgesine uygulamak da faydalı oluyor.
Bu ameliyat nedeniyle yanlış bilinen bir nokta var; kişinin başına ameliyat nedeniyle metal vida takıldığı iddia ediliyor. Oysa bu doğru değil.
Doğrusu, saçlı deriye metal dikişlerin konulduğu ve bunların da operasyondan yedi gün sonra alındığıdır.
Ameliyatın sonucunun ne zaman alınacağına gelirsek, ilk günlerde bile gözle görülür bir ifade farklılığı oluyor. Ancak operasyonun gerçek etkisinin üç ay içinde görülmeye başlanacağını söylemekte fayda var.