Karın estetiğini nasıl korursunuz

1 Haziran 2009 - Hürriyet Gazetesi

Hangi kadın dümdüz bir karna sahip olmak istemez ki? Eğer siz de “Düzenli spor yapıyorum, diyet sayesinde kilo da verdim ama yine de karın bölgemdeki şişkinlikten kurtulamadım” diyorsanız, yalnız olmadığınızı hatırlayın! Üstelik bu sinir bozucu çıkıntılarla yaşamak zorunda olmadığınızı da aklınızdan çıkarmayın.

Diyete ve spora rağmen karnınız dümdüz olmuyorsa, “karın germe” ameliyatıyla hayalinizdeki karna sahip olabilirsiniz. Kadınlarda neden karın sarkıyor, gevşiyor merak ediyorsanız, bunun tek bir nedeni olmadığını da söyleyelim. Karın sarkmasının nedenleri arasında şu dört madde ilk sıraya oturuyor: Sık kilo alıp vermek, özellikle hamilelikte çok kilo almak, hareketsiz yaşam ve doğumlar... Ve bu sorundan kurtulma yöntemlerine gelelim. Karın estetiklerinde iki çeşit germe operasyonu uygulanıyor: Büyük germe (Abdominoplasti) ve küçük germe (Mini Abdominoplasti)...

BÜYÜK GERME AMELİYATI: Bu işlemde tam karın germe ameliyatı yapılıyor. Karın bölgesindeki esnekliğini kaybetmiş ve çatlamış deri, fazla yağ dokusu ve sarkmış dokulardan oluşan fazlalık kesilip atılıyor. Gevşemiş olan karın ön duvarının kas yapısı tamir ediliyor. Bu germe sonucunda göbek olduğu yerde kalıyor. Ama yeni göbek deliğiyle, mevcut göbeği monte edecek bir işlem yapılıyor. Bütün karın ön duvarındaki gevşemiş kasların sağlamlığı takviye dikişleriyle sağlanıyor. Ameliyat yaklaşık üç saat sürüyor. Sonucunda, karındaki sezaryen izinin kenarlarından leğen kemiğinin bulunduğu bölgeye kadar iz oluşuyor. Bu iz, diğer uygulamaya göre biraz daha uzun oluyor.

KÜÇÜK GERME AMELİYATI: Göbeğin üst kısmında ciddi gevşekliğin ve sarkmanın görülmediği, sadece göbeğin altındaki bölgede fazlalılığı olan ve alt karın ön duvarı zayıf kalan kişilere bu yöntem tavsiye ediliyor. Büyük germeye göre daha küçük bir operasyon... Göbek deliğinin de yeri değişmiyor. Göbeğin altında kalan kısımdaki kas yapıları sıkılaştırılıp, buradaki deri ve yağ dokusu kesilip çıkarılıyor. Daha kısa sürede iyileşiyor.

 

10 GÜN SONRA İŞE DÖNMEK MÜMKÜN

Orta yaş grubundaki doğum yapmış ve deformasyon yaşamış kadınlar, karın germe ameliyatı yaptırmak ve bu sayede gönül rahatlığıyla mayo ve dar elbiseler giymek istiyor. Daha ileri yaş grubundaki kadınlar ise bu bölgedeki aşırı yağ birikmesi ve ileri derecedeki deformasyon nedeniyle yaşam biçimlerinin bozulduğu, hareket ve giyim kısıtlaması yarattığı için karın germe ameliyatı yaptırmayı tercih ediyor.

Tam iyileşme hali 2-4 hafta arasında sürüyor. Dren kullanılıyor ve ameliyattan sonraki 3-5’inci günde bu dren çıkarılıyor. Bandajlar çıkarıldıktan sonra özel korse takılıyor. Bu korsenin yaklaşık 6 hafta kadar kullanılmasını istiyoruz. Hastanede 2-3 gün yatmak gerekiyor. Hastanın işine dönmesi ise 10 günü buluyor. Tabii bu, hastanın tamamen iyileştiği anlamına gelmiyor.

 

AMELİYAT SONRASI NELER YAPILMALI

- Karın germe operasyonunundan sonra, hastalarımızdan üç hafta boyunca gece-gündüz korse takmalarını istiyoruz. Üç haftadan sonra ise gündüzleri takması yeterli oluyor.

- Operasyon sonrası hastalarımıza, karın bölgelerindeki gerginlikten dolayı, yatakta dümdüz yatmak yerine bacaklarını hafifçe karınlarına çekerek yatmalarını öneriyoruz. Yan dönerek de yatabilirler. Yatağın ortopedik olması şartı yoktur.

- Ani kasılmalar, ağır kaldırmak, ani refleksli hareketler yapmak karın içi basıncını artırır. Bu basıncın artması karnın iç duvarını sağlamlaştırmak amacıyla attığımız dikişleri zorlayabilir. O nedenle bu tarz hareketlerden kaçınmak gerekir.

- Bandajlar çıkar çıkmaz hastalar banyo yapabilir. Bandaj yerine korse kullanıldıysa ertesi gün banyo yapmakta sakınca yoktur. Sert su darbelerinden ameliyat bölgesini koruyarak banyo yapılabilir.

- Karın germe operasyonunda, içeride normal dikiş, dışarıda ise kendiliğinden eriyen dikiş kullanıyoruz. ızleri azaltmak amacıyla, ameliyat sonrası ikinci haftadan itibaren kullanması için kremler öneriyoruz. Bunlar hastanın yapısına göre kortizonlu, silikonlu kremler olabiliyor. ıki ay boyunca günde bir-iki kez kullanmaları gerekiyor.

- Operasyon sonrası ilk 6 haftada hastaya karın egzersizini önermiyoruz. Çünkü bu karın içi basıncını artırmak demektir. Onlardan özellikle yürümelerini istiyoruz.

- Her yapıya göre değişmekle birlikte tam iyileşme 3 ay ile 9 ay arasında değişiyor.

Siz Sorun Nuri Soysal Cevaplasın

Adres
Valikonağı Caddesi Gündoğdu Apt. No: 43 Daire: 1
Nişantaşı / İstanbul

Telefon
+90 (212) 234-5492  / +90 (212) 234-5428

Faks
+90 (212) 291-8014

Yasal Uyarı

Web sitemizde aktarılan bilgiler genel bilgilendirme ve bilinçlendirme amacıyla düzenlenmiş olup, kesinlikle teşhis ve tedavi yerine geçmez veya bunları tamamlayıcı uygulamalar olarak öngörülemez. Hasta gereksinmeleri ve sorunları mutlaka muayene ve konsültasyonlar sonucunda hastayla mutabık kalınarak oluşturulur.