Botoks, etkisini 48 saatte gösteriyor

2 Kasım 2009 - Hürriyet Gazetesi

Botoks, ne kadar sürede etkisini gösteriyor? Uygulama öncesinde ve sonrasında nelere dikkat edilmeli? Kimler yaptırmamalı? ışte son 10 yıla damgasını vuran bu estetik harikasıyla ilgili merak edilenler...

Botoks, “Clostridium Botulinum” isimli bakteriden elde edilen, kasları gevşetmek amacıyla kullanılan bir ilaçtır. Bu ilaç, 20 yılı aşkın bir süredir tıbbın değişik dallarında kas kasılmalarını rahatlatmak amacıyla kullanılıyor.

Botoksun insanda nasıl etki gösterdiği konusu ise çok merak ediliyor. Yıllar süren mimikler sonucu, kaslarda gözle görülür çizgiler ve kırışıklıklar oluşuyor. Deriye bağlı yüzeysel kasları gevşeterek, kırışıklıkları rahatlatmak ve yumuşatmak mümkün oluyor.

Kasların gevşemesi ile daha fazla kırışıklık oluşması engellendiği gibi, daha huzurlu ve daha genç bir görünüm ortaya çıkıyor. Düzenli olarak yapılan botoks, yüzün üst kısmındaki yaşlanmayı yavaşlatıcı bir etkiye sahip. Botoksun etkisi, uygulandıktan 48 saat sonra ortaya çıkıyor. Son halini alması ise 10 günü buluyor.

Etkisi 4-6 ay sürüyor

İlk uygulamalarda dört ayda bir, tekrar eden uygulamalarda altı ayda bir, düzenli uygulamalardan sonra yılda bir yapılacak botoks enjeksiyonları, iyi sonuçlar alınmasını sağlıyor. Erkekler, kadınlara göre daha büyük yüz kaslarına sahip olduklarından, sık sık botoks işlemini yaptırmaları gerekebiliyor. Aynı durum, yüz kaslarını daha fazla kullanan, çok mimikli kişiler için de geçerli.

Botoks enjeksiyonları, yüz kaslarının adeta fazla hareket etmemesi için eğitilmesini sağlıyor. ılk botokslardan sonra aradan zaman geçince, çizgileri rahatlatmak için daha az botoks kullanmak yeterli oluyor.

Botoks hakkında sık sorulan soruların başında, yöntemin güvenilir olup olmadığı geliyor. Botoks enjeksiyonları 10 yıldır, kozmetik amaçlı olarak yaygın bir şekilde kullanılıyor. ABD’de FDA (Amerikan Gıda ve ılaç Dairesi) tarafından kullanımı onaylanan ve son 10 yıla damgasını vuran bu ilaç, estetik uygulamaların vazgeçilmezleri listesinde ilk sıraları alıyor.

Botoksun en başarıyla uygulandığı bölümler arasında alın, göz çevresi ve kaşların arası geliyor. Ayrıca boyun çizgileri, burun kenarlarındaki kırışıklıklar, burun ucu kaldırma, dudak üzerleri, çene bölgesi kırışıklıklarında da kullanılıyor.

Botokslu bölgeye masaj iyi gelir

Botoks uygulamasında alınacak sonuç, enjeksiyon yapılan bölgeye ve verilen ilaç miktarına bağlı olarak değişiyor. ılacın özellikleri, uygulama yöntemleri ve uygulamayı yapan kişinin tecrübesi, başarıyı etkileyen en önemli faktörler.

Alında ve kaşlarda kırışıklıklara neden olan hareketler (mimikler) engellenirken, kişinin isteğine bağlı olarak hafif hareketli hale de getirilebiliyor.

Öte yandan yüzün diğer kasları, botoks enjeksiyonlarından etkilenmiyor. ılaç, sadece uygulama yapılan bölgede etkisini gösteriyor. Botoks, 10 dakikada uygulanabiliyor. Sulandırılmış ilacın çok küçük bir miktarı, tedavi edilen bölgedeki kaslara enjekte ediliyor. Tedaviden sonra 1-2 saat süreyle dik bir pozisyonda durmak, botoks ilacının zerk edilen yerde kalmasını sağlamak açısından önem taşıyor. Ayrıca bu süre boyunca ilacın enjekte edildiği kaslara egzersiz uygulanması da yararlı oluyor.

Hamileler yaptırmamalı!

Botoks sırasında genellikle ağrı duyulmaz. Ancak bazı hastalar, botoks enjeksiyonlarının yapılması sırasında sızlama hissedebilir. Tedavi sonrasında acı hissedilmesine çok nadir rastlansa da, tedavi öncesi enjeksiyon uygulanacak bölgelere anestezik etkili kremler kullanmak, enjeksiyonla ilgili rahatsızlıkları azaltacaktır.

Botoks enjeksiyonlarının yan etkisi yok denecek kadar az ve geçicidir. Hafif bir baş ağrısı, birkaç günde iyileşen ve makyajla kapatılabilen morarma olabilir.

Ancak hatalı uygulamaya bağlı olarak, botoks göz kapağına yakın bir noktaya doğru kayarsa, üst göz kapağının geçici olarak aşağıya sarkması gibi bir durum ortaya çıkabilir. Bu çok nadir olarak görülen bir yan etkidir.

Botoks işlemleri, hamile olan veya bebek emziren kadınlara yapılmamalıdır. Nöromüsküler rahatsızlıkları veya kanama problemleri olanlar, tedavi yapılması istenilen bölgede deri hastalıkları olanlar, botoks enjeksiyonları için uygun adaylar değildir.

Botoks öncesinde de dikkat edilecek durumlar vardır. Aspirin veya aspirin içeren ilaçlar alınmamalıdır.

Uygulama öncesi bir hafta süre ile alkol alınmaması gerekir. Alkol de kanama ve morarma görüntüsüne neden olabilir. Tedavi sonrasında enjeksiyon bölgesi kasları çalıştırılmalıdır. 24 saat süreyle zorlayıcı egzersiz hareketlerinden de uzak durulmalıdır.

Siz Sorun Nuri Soysal Cevaplasın

Adres
Valikonağı Caddesi Gündoğdu Apt. No: 43 Daire: 1
Nişantaşı / İstanbul

Telefon
+90 (212) 234-5492  / +90 (212) 234-5428

Faks
+90 (212) 291-8014

Yasal Uyarı

Web sitemizde aktarılan bilgiler genel bilgilendirme ve bilinçlendirme amacıyla düzenlenmiş olup, kesinlikle teşhis ve tedavi yerine geçmez veya bunları tamamlayıcı uygulamalar olarak öngörülemez. Hasta gereksinmeleri ve sorunları mutlaka muayene ve konsültasyonlar sonucunda hastayla mutabık kalınarak oluşturulur.