Botoks mu yüz germe mi?

3 Kasım 2014 - Hürriyet Gazetesi

Yüzündeki sarkmadan, derinin gevşekliğinden, yeterince genç ve dinç görünmemekten yakınanların yöneldiği iki belli başlı teknik var: Botoks ve yüz germe... Peki kime hangisi daha uygun? İşte yanıtlar...

Yüzündeki sarkmadan, derinin gevşekliğinden, yeterince genç ve dinç görünmemekten yakınanların yöneldiği iki belli başlı teknik var: Botoks ve yüz germe... Yüzdeki sarkma ve gevşeme ciddi boyutlardaysa yüz germeyle, ama sadece kırışıklıklar giderilecekse botoksla çaresine bakmak daha uygundur. Botoks işlemi yapıldıktan sonra ilk 15 gün içinde etkilerini belli ederken, yüz germe sonucunda kişinin sosyal hayatına dönmesi 2-3 haftayı bulabilir. Yüz germe ameliyatı olmak isteyenler, öncesinde çok iyi araştırma yapmalılar. Hem operasyonun ayrıntılarını anlamak, hem genel sağlık koşullarını öğrenmek, hem de doğru hekimi seçmek çok önemli çünkü...

Yüz germe operasyonu genel anestezi altında yapılır. Operasyon hastadaki probleme göre 3-7 saat sürebilir. Ameliyat sırasında üst ve alt göz kapaklarına da düzeltme işlemi yapılabilir. Operasyondan sonra hasta bir gece hastanede kalır. Eğer yüz germe sırasında boyun bölgesine de gençleştirme amacıyla müdahalede bulunulduysa, orada 24-48 saat kalacak bir dren kullanılır. Ayrıca bazı hastalarda ameliyattan sonra şişlik ve morluk daha fazla olabilir. Bunlar bir hafta içinde kaybolur, kişinin sosyal hayata dönmesi 2-3 haftayı bulur. Yukarıda verdiğimiz tüm bilgileri göz önünde bulundurarak ameliyat kararını vermek gerekir. Çünkü yüz germe, botoksa göre daha radikal bir sonuç yaratır.

 

YÜZÜ ÜÇ BÖLÜMDE ELE ALIYORUZ

Yüz germe ameliyatından önce, hastayı bir bütün olarak ele alıp ameliyat planlamasının çok iyi yapılması gerekir. Hastanın beklentilerini ve neler yapabileceğimizi birlikte konuşmamız da çok önemlidir.

Biz yüz germe ameliyatı yapacaksak, genellikle yüzü üç bölüm halinde ele alırız. Alın ve kaş bölgesi birinci bölgemiz. Yüzün orta bölgesi, ikinci bölgemiz ve ağızdan aşağısı üçüncü bölüm olur.

Bu ayrımı yapmamızın sebebi, her bölümün hassasiyetinin ve yıpranmasının birbirinden farklı olmasıdır. Birçok hastada bu üç bölgenin birlikte düzeltilmesini planlanır.

Alın ve orta yüzde, daha çok endoskopik cerrahiden yararlanırız. Şakak bölgesinde açtığımız 2-3 cm’lik bir kesiden girip alındaki dokuları serbestleştirerek, alın bölgesini ve kaşları yukarı tespit ederiz. Böylece kaşların yanlarında oluşan düşüklükleri de yukarı almış oluruz.

Orta yüzdeki sarkmaları, alt gözkapağı ve şakaktan girerek gideririz. Göz altındaki torbalanma ve çökmeleri de bu şekilde düzeltiriz. Boyun içinse kulak önünden kesi yapar, bu sayede boyun bölgesinde gerginlik sağlarız.

Yüz germeden sonra iz kalıp kalmadığı çok sık sorulur. Saçlı deride, kulak arkasında, kulak önünde iz olur. Ancak kulak arkası ve saçlı deridekiler saçlarla gizlenebilir, yıllar geçtikçe belli belirsiz bir iz kalır. Kulak önündeki izler görülür ama zamanla o da silikleşir.

Bu işlemlerin sonuçları da çok merak edilir. Botoks 4-6 ayda bir tekrar gerektirir, yüz germenin etkisi ise yaklaşık 5-10 yıl sürer. Bu etki kişinin cildinin durumuna, elastikiyetine, yıpranma derecesine göre değişir.

 

KİMLER BOTOKS İÇİN UYGUNDUR

Botoks, yüzde aktif bir enfeksiyonun varlığı, uçuk olması, hamilelik ya da nörolojik kas hastalıklarında uygulanmaz. İstisnai durumlar hariç daha çok 30-40’lı yaşlarda uygulanması doğrudur. Etkili olduğu bölgeler ise yüzün üst kısmı ve boyundur.

Yüzün üst kısmında daha çok göz etrafı ve alın bölgesindeki kırışıklıklarda, kaz ayağı deformitelerinde botoks uygulanır. Ayrıca kaşları çatınca oluşan iki kaş arasındaki dik çizgileri de yok eder. Alındaki çizgilenmelerin giderilmesinde, bunun dışında kaş kaldırmada etkili olur.

Boyunda da çok ince bir kas yapısı vardır, bu yapı yaşlanma ve yerçekiminin etkisiyle etkinliğini yitirir ve dikine çizgiler, kırışıklıklar oluşur. Bu çizgilerin içine botoks uygulanarak boynun daha düzgün görünmesi sağlanır.

Siz Sorun Nuri Soysal Cevaplasın

Adres
Valikonağı Caddesi Gündoğdu Apt. No: 43 Daire: 1
Nişantaşı / İstanbul

Telefon
+90 (212) 234-5492  / +90 (212) 234-5428

Faks
+90 (212) 291-8014

Yasal Uyarı

Web sitemizde aktarılan bilgiler genel bilgilendirme ve bilinçlendirme amacıyla düzenlenmiş olup, kesinlikle teşhis ve tedavi yerine geçmez veya bunları tamamlayıcı uygulamalar olarak öngörülemez. Hasta gereksinmeleri ve sorunları mutlaka muayene ve konsültasyonlar sonucunda hastayla mutabık kalınarak oluşturulur.