Meme dikleştirme operasyonu

4 Mayıs 2009 - Hürriyet Gazetesi

Hamilelik, kilo alıp verme, emzirme ve yerçekimi gibi etkenler nedeniyle memede yıllar içinde sarkmalar oluşur.

Cilt de esnekliğini kaybedince memenin formu iyice bozulur. Bu sorundan kurtulmak için başvurulan yöntem, meme kaldırma operasyonu “mastopeksi”dir.

Meme kaldırma ameliyatları, küçük veya normal büyüklükteki sarkmış memelerde başarılı olabiliyor. Eğer büyüklüğü yeterli değil ise ilave olarak bir silikon protezle de desteklenip bu ameliyatı öyle yapmak gerekiyor. Büyük memelerde ise önce küçültme ameliyatı yapmak, ardından toparlama ve dikleştirme operasyonunu yine aynı ameliyat içerisinde gerçekleştirmek önemli...

Meme dikleştirme ameliyatı sırasında ve sonrasında hastalara şunları öneriyoruz:

Ameliyata karar vermeden önce beklentilerinizi dikkatli şekilde düşünüp doktorunuzla bunları tartışın.

En iyi sonuçlar, küçük veya normal büyüklükteki sağlıklı deri yapısı bulunan sarkık memeli kadınlarda alınır. Her ölçüdeki meme kaldırılabilir fakat sonuçlar küçük memelerdeki kadar uzun ömürlü olmayabilir.

Çocuk sahibi olmayı planlıyorsanız dikleştirme ameliyatını ertelemeniz gerekebilir. ıleride gebeliğinizi etkileyecek bir riski olmasa da, hamilelik yeniden bir meme deformitesi yapabileceğinden bunun planını o şekilde düşünerek yapmak gerekiyor.

Meme kaldırma sonrası kanama ya da iltihaplanma yaygın bir komplikasyon değildir. Fakat bunların olması durumunda belirgin yara izleri oluşabilir.

Normalde dikleştirme ameliyatı her deri yapısında farklılık göstermekle birlikte gözle görünür kalıcı izler bırakır. Zaman içerisinde bu izlerin varlığı çok azalmaktadır.

Meme kaldırma ameliyatı genellikle genel anestezi adı altında yapılır. Küçük operasyonlarda sakinleştiriciyle birlikte sadece lokal anestezi kullanılabilir.

 

DİKİŞLER BİR-İKİ HAFTA SONRA ALINIYOR

Ameliyattan sonra ince bir giysinin üzerine elastik bandaj veya cerrahi sutyen kullanmak gerekiyor.

Bir süre sonra cerrahi sutyenin ya da bandajın yerini yumuşak bir destekleyici sutyen alıyor. Bu sutyeni 3-4 hafta takmak gerekiyor. Bu operasyonlarda genellikle kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığından, sonrasında dikiş almak gerekmiyor. Eğer alınması gerekirse de bu işlem 7-10 gün sonra yapılıyor.

Eğer göğüs derisi ameliyattan sonra çok kuruduysa, gün içinde birkaç kez nemlendirici kullanılması öneriliyor. Bunu yaparken sert hareketlerden kaçınmak ve nemlendiriciyi dikişli bölgelerden uzak tutmak gerekiyor.

Ameliyat sonrası şişlikler nedeniyle meme uçlarında ve göğüs üzerinde duyu kayıpları veya azalmaları oluşabiliyor. Bu hissizlik altı hafta ya da daha uzun sürede, şişliklerin inmesiyle azalıyor. Nadiren kalıcı durumlar oluşabiliyor.

Bir iki gün içinde ayağa kalkılıyor, yapılan işe göre de 4-7 gün içinde kişi işine dönebiliyor.

Siz Sorun Nuri Soysal Cevaplasın

Adres
Valikonağı Caddesi Gündoğdu Apt. No: 43 Daire: 1
Nişantaşı / İstanbul

Telefon
+90 (212) 234-5492  / +90 (212) 234-5428

Faks
+90 (212) 291-8014

Yasal Uyarı

Web sitemizde aktarılan bilgiler genel bilgilendirme ve bilinçlendirme amacıyla düzenlenmiş olup, kesinlikle teşhis ve tedavi yerine geçmez veya bunları tamamlayıcı uygulamalar olarak öngörülemez. Hasta gereksinmeleri ve sorunları mutlaka muayene ve konsültasyonlar sonucunda hastayla mutabık kalınarak oluşturulur.