29 Kasım 2010 - Hürriyet Gazetesi
Kulak kepçesinin kafayla açısının normalin üzerinde bir genişlikte bulunması, çocukların “kepçe kulaklı” olarak nitelendirilmesine yol açıyor. Kulakların doğuştan bu şekilde olması da bazı çocuklar için hayatlarının bir dönemini kabusa çevirebiliyor.
Kulak kepçesinin kafayla açısının normalin üzerinde bir genişlikte bulunması, “kepçe kulak” olarak tanımlanan soruna yol açıyor. Anne-babalar, bu gibi bir durumda çocukları için üzülse de, daha yaşlarının küçük olduğunu düşünerek sorunu ortadan kaldıracak ameliyatı olabildiğince ileri yaşlara atıyor.
Oysa çocuklar, okul ve sosyal ortamlarında alay konusu edilen bu durum nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor.
Dolayısıyla kepçe kulak ameliyatının okula başlamadan önce yapılması, çocuğun daha az psikolojik sorun yaşamasını sağlıyor.
GENÇLER ÇOKDAHA ACELECİ
Çocukluk dönemi geçip de ergenlik çağına gelindiğinde ise bu sorundan bir an önce kurtulmak isteniyor. Ayrıca düzelmesi için belli bir süre gerektiren sorunların bile hemen çözülmesi bekleniyor.
O yüzden, gençlere bu konuda olabildiğince temkinli yaklaşmaya özen gösteriyoruz. Ameliyatı yaparken en önemli önceliklerse kişinin yaşı, yapısı, işi/okulu, sosyal ortam oluyor.
Ergenlik sonrasında gençler, ruhsal anlamda fazlasıyla gelgitler yaşıyor. Ameliyat kararı vermeden önce bunları göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Kulakla ilgili ameliyatlar, kulak 5-6 yaşına kadar gelişimini tamamladığı için çocukluk çağında da yapılabiliyor. Ancak bu ameliyatlarda tek kriter, organın gelişimini tamamlaması değil... Hasta yeni bir hayata başlıyorsa (örneğin o yıl üniversiteye gidecekse), hiç bilmediği bir sosyal çevreye girmeden önce estetik ameliyat yaptırıp sorunundan kurtulmak isteyebiliyor.
OPERASYON NASIL YAPILIYOR
Kepçe kulak sorununun oluşumu sırasında bazen farklı sorunlar da doğabiliyor. Örneğin kulağın açısı değişmiş ve kıkırdak yapısı büyük olabiliyor. O durumda, bu açılanmanın düzeltilmesi, fazla gelişmiş kıkırdak yapının alınması, mevcut kıkırdak ve kulak yapısının zarıyla, derisiyle birlikte normal açıya getirilmesi gerekiyor.
Ameliyat, kulak arkasından yapılıyor. Kıkırdak zarı ortaya çıkarılıyor, kıkırdak şekillendiriliyor, eksik varsa tamamlanıyor ya da fazlası alınıyor. Kulak kıkırdağının üzerindeki kıkırdak zarını şekillendirici tespit ediliyor, fazla deri çıkarılıyor.
AĞRI KESİCİ KULLANMAK GEREKEBİLİR
Kepçe kulak ameliyatları bazen ağrılı olabiliyor ve birkaç gün ağrı kesici kullanmak gerekebiliyor. O süreçte ıslak pamuklarla yeni şekil verilmiş kulak yapısı destekleniyor, sabitleniyor ve 5-7 gün kadar bandajlı kalıyor. Ameliyat bölgesinin birkaç gün yıkanması da söz konusu değil. Kulaklar zaman içinde doğal görünümüne kavuşuyor.