21 Şubat 2008- Hürriyet Gazetesi
Yüzyıla yakın zamandır bilinen Botolinium Toxin 1980’li yıllardan beri tıpta tedavi amaçlı kullanılmakta, 90’lı yıllardan itibaren de estetik gaye ile kullanılmaktadır. Botox bu çeşit ilaçlardan bir tanesi ve sıklıkla kullanılan bir markasıdır.
Önceleri göz etrafındaki bazı tiklerin ve spastik çocukların belirgin kas kasılmalarının tedavisinde kullanılırken 1987’de Kanada’da tesadüfen kaş arasındaki çizgileri yok ettiği gözlenmiş ve bu sayede de estetik cerrahinin kullanımına dahil olmuştur. Botox’u ülkemizde de 90’lı yıllardan itibaren gittikçe artan bir oranda kullanıyoruz.
Botox, insanların memnuniyeti arttıkça, bazı cerrahi işlemlerin de yerini alıyor. Tüm dünyada ameliyatsız yapılan estetik müdehalelerin başında botox uygulaması gelmektedir. ABD’de 2002 yılında en büyük sağlık otoritesi FDA onayladıktan sonra çığ gibi artan sayılarla insanlar gruplar halinde bu uygulamayı yaptırmaktadır.
Botox, kolay uygulanabilirliği, çok emniyetle kullanılabilmesi ve geniş kullanım sahası olması sebebiyle hastaların ve doktorların vazgeçemediği bir ilaç haline gelmiştir.
Kaş arasındaki dikine çizgilerin giderilmesi, alındaki yatay çizgilerin tedavisi, göz kenarındaki kaz ayağı çizgileri, dudak kenarındaki çizgiler, burun sırtındaki mimik çizgileri, göz altındaki ince çizgilenmeler, ağız alt kenar düşüklüklerinde, boyun dikine oluşan bantların giderilmesinde, aşırı terleme (hiperhidrozis) tedavisinde sıklıkla kullanılan botox sayesinde, mimik kaslarının bölgesel olarak hareketini geçici kısıtlayarak etki sağlıyoruz.
Botox, kaşların kaldırılması için de çok etkili bir yöntemdir. Alın germe ve kaş kaldırma operasyonlarının sayılarında azalma olmuştur. Bunun en büyük sebebi botox enjeksiyonlarıdır.
Botoxla oluşan etki 4-6 aylık bir süreyi kapsar. Daha sonra tekrar edilmesi durumu hiçbir negatif tesir oluşturmaz.
Botox ile ilgili bazı sorular
Botox yılan zehiri mi?
- Hayır, tamamen laboratuar ortamında hazırlanmış bir ilaçtır.
İğne yerine kremle uygulanabilir mi?
- Mümkün değil, kremler yalnızca ciltte, yüzeysel etki sağlar. İlaç, etkili olabilmesi, kırışıklığı yaratan kasları gevşetmesi için kas içine verilmelidir.
Botox yaptırıldığında yüz ifadesi kaybolur mu?
- Bu uygulamanın sonucunda illaki donuk ve ifadesiz bir yüzün ortaya çıkması gerekmez. Birçok tiyatro sanatçısı hastam hem çizgilerinden kurtulup hem de mimiklerini kullanmaya devam eder. Bu arada önemli olan yapılacak bölgenin ve uygulanacak dozun tesbitidir.
Sadece mankenler, sanatçılar, politikacılar mı kendini genç göstermek için kullanıyor?
-Artık yöneticiler, öğretmenler, çeşitli çalışan kesim, ev kadınları, emekliler, kısacası kendine önem veren bir çok kesim kullanmaktadır.
Sadece kadınlar mı tercih ediyor?
-Bu uygulamayı tercih eden erkeklerin oranı yaklaşık yüzde 15 ancak bu oran gün geçtikce artmakta.
Etkisi ne zaman başlıyor?
-1 ila 3’üncü günler başlar. 4-6 ay sürer. Uygulama sayısı arttıkça bu süre uzayabilir.
Nasıl uygulanır, ağrı olur mu?
- Yapılacak bölgeler tespit edilip buralara uyuşturucu krem tatbik edilir. Buralarda çok az ve kısa süreli batma hissi duyulur sadece. Uygulamadan sonra ağrı olmaz.
Yan etkisi var mıdır?
- Tecrübeli ellerde, uygun şartlarda, bilinçli yapılırsa yok denecek kadar azdır. Kullanılacak doz tamamen emniyet sınırları içindedir.
Sadece kozmetik amaçlı mı kullanılıyor?
- Çeşitli nörolojik ve göz hastalarının tedavisinde, spastik çocukların tedavisinde, özellikle koltuk altı terleme tedavisinde, aşırı spazm ile oluşan makat fissürü tedavisinde, bazı tür migren tedavisinde de kullanılmaktadır.
Kimlere uygulanabilir?
- 18-65 yaşında herkese rahatlıkla uygulanabilir.
Kimlere uygulanmaz?
- Çok ileri yaştaki kişilere, bazı sinir-kas hastalığı olanlara, zararı bilinmemekle birlikte hamilelere de uygulamıyoruz.
Yorgun ifade bile değişiyor
Zamanla bazı mimiklerin aşırı kullanımı ve yerçekiminin etkisiyle kişiyi üzgün, gergin, yorgun ve yaşlı gösteren ifadenin giderilmesi için yüze ve boyuna yapılan kombine botox enjeksiyonuna botox lifting diyoruz.
Buradaki amaç; zaman ile bozulan yüz kas dengelerinin doğal hale gelmesine yöneliktir. Klasik botox uygulamasından daha fazla anatomik bilgi ve tecrübe gerektiren bir uygulamadır. Yüz ifadesi zamanla aşağı yönde hareket etmiş kişilerde çok yarar sağlar.
ABD’de yapılan bir araştırmada çalışan annelerin sıklıkla botox enjeksiyonu uyguladıkları, sebep olarak da daha az stresli görünmeyi amaçladıkları belirtilmektedir. Bu şekilde ailelerini dengede tutan ve idareci olmak isteyen kadınların daha dinlenmiş, sakin, daha az stresli, daha az kızgın ve daha az sert görünmeyi amaçladıkları belirtilmekte.
Aşırı terlemeye botox’lu çözüm
Aşırı terleyen insanlar bu problemlerini sık banyo yaparak, koltuk altlarına pet ve havlu koyarak, ayakkabı ve çoraplarını sık sık değiştirerek, koyu renkli giysiler ile terli yerlerini gizleyerek, terleyen ellerini sık sık kıyafetlerine silerek gizlemeye çalışırlar.
Bu durum, hastaların özgüven, özgelişim, sosyal ilişkiler, iş ve aktif eğlence hayatlarını etkiler.
Ayrıca terin yarattığı deri problemleri ve hasar görmüş kıyafetleri aşırı terlemenin yol açtığı diğer problemlerdir. Bu hastaların tedavilerine yönelik olarak dermatologlar muhtelif yöntemler önerir. Ancak bunların çoğu kalıcılığı olmayan ve haftada birçok kez uygulanması gereken yöntemlerdir.
Daha uzun, kalıcı, bölgesel terleme engelleyici yöntem botox enjeksiyonudur. Bu uygulama aşırı terleme yapan bezlere ulaşan sinir sistemine etki ederek, geçici olarak bu bezlerin üretimini engeller. Bunu yaparken duyu hislerinde herhangi bir değişiklik olmaz. Önce terlemenin yoğun olduğu bölgeler tespit edilip işaretlenir. Bölgeye uyuşturucu kremler tatbik edilip uyuşturulur. Hazırlanmış botox solüsyonları çok ince iğneler yardımıyla deri altına verilir. İşlemin tamamı yaklaşık 15-20 dakika sürer. İşlemden sonra hasta günlük aktivite ve işine devam eder. Hemen ertesi gün uygulamanın etkisi görülmeye başlar ve etki 8-10 ay kadar sürebilir. Bu işlem etki geçtikten sonra istendiği kadar tekrarlanabilir. Eğer tekrarlanamazsa terleme seviyesi yavaş yavaş eski seviyesine ulaşır.