İnce dudaklar dolgunlaşıyor

19 Temmuz 2010 - Hürriyet Gazetesi

Dolgun dudaklara sahip olmak pek çok kadının hayali ve bu uğurda estetik cerrahların kapısını çalanların sayısı da hayli fazla...

İstenilen dudak biçimine ulaşmanınsa ameliyatlı ve ameliyatsız olmak üzere iki farklı yöntemi var.

Yapısal inceliğe sahip dudaklar, yaşlanma, cilt elastikiyetinin azalması gibi nedenlerle daha da incelebiliyor. Bu durumda devreye estetik cerrahlar giriyor. Dudak dolgunlaştırma işlemlerinde ameliyatlı ve ameliyatsız olmak üzere iki farklı alternatiften söz etmek mümkün...

Eğer ameliyat yöntemini tercih ediyorsak, dudağa başka bir alandan yağ taşıyor; uygun dozda ve ihtiyaç oranında yağ enjeksiyonu yapıyoruz. Ancak bu yöntemin kalıcılığının az olması, tekrarlanma gerekliliği, bizi uygulaması çok daha kolay olan dolgu maddelerine yöneltiyor.

Enjeksiyon ile dudak estetiğinin prensibine gelince...

Bu işlem, direkt dudak dokusuna veya dudak çevresinde belirlenmiş noktalara, dudağı yeniden şekillendirme, hacmini artırma veya çevresindeki kırışıklıkları azaltma amacıyla çeşitli dolgu maddelerinin özel iğnelerle enjekte edilmesi prensibine dayanıyor.

 

DUDAK ÇEVRESİNİ ŞEKİLLENDİRMEK

Bu arada şunu belirtmekte yarar var; dudak estetiği, sadece dudağın kırmızı kısmını dolgunlaştırma işlemi olarak algılanmaması gereken bir estetik yöntemi. Dudak çevresine yapılan dolgu işlemleri de estetik görünüm açısından en az dudağın renkli kısmına yapılanlar kadar büyük önem taşıyor.

Örneğin üst dudak çevresindeki hattın düzeltilmesi, ağız kenarlarının bir miktar kaldırılması dudakların estetik görünümüne ciddi katkı sağlıyor.

Dudak dolgusu işlemi özel dolgu maddeleri kullanılarak yapılıyor. Sonuçları kalıcı veya geçici olmak üzere çok çeşitli dolgu maddeleri bulunuyor. Her birinin kendine göre avantaj ve dezavantajları olan bu maddeler, dudak dolgusu yaptırmak isteyenlerin ihtiyaçlarına ve elde etmek istedikleri sonuçlara göre seçiliyor.

 

ZENCİ DUDAĞI YAPMAK MARİFET DEĞİL

Bu işlemi yapmadan önce kişinin beklentilerini öğrenmek çok önemli... Çünkü dudak da tıpkı burun gibi yüzün en dikkat çeken bölümlerinden biri ve yapacağınız en küçük hata bile mutsuzluk yaratır.

Gerektiğinden kalın yani zenci dudağı gibi bir dudak yapmak, arı sokmuş gibi bir görüntüye neden olmak, bizim estetik cerrahide hiç istemediğimiz sonuçlardandır.

Öncelikle bilinmesi gereken, dudakların genlerle belirlenmiş kişiye özel yapılar olduğu, dolgu işlemi ile daha dolgun, şekilli ve genç görünecek şekilde güzelleştirilebileceği, fakat tamamen değiştirilmesinin mümkün olmadığıdır.

 

DAHA MUTLU BİR İFADE KAZANMAK MÜMKÜN

Ağız kenarlarında üst ve alt dudağın birleştiği noktalarda oluşan çukurluklar da dolgu işlemi ile giderilebilir.

Bu çukurluklar ilerleyen yaşla, yerçekiminin de etkisiyle çene derisinin aşağı doğru çekilmesi sonucu giderek belirginleşir. Bu bölgeye yapılacak dolgu işlemi ile ağız kenarlarının yukarıya doğru kaldırılması mümkündür. Böylece daha pozitif ve mutlu bir yüz ifadesi elde edilebilir.

Üst dudağın orta kısmını burun ile birleştiren iki paralel kabarık yapıdaki çizgiye yapılacak dudak dolgusu ile de üst dudağın şekillendirilerek yuvarlaklaştırılması ve sonuçta daha estetik ve çekici görünmesi sağlanabilir.

Üst dudağın orta kısmındaki V şeklindeki kavis de (cupidis bow) dudak dolgusu yöntemi ile daha estetik hale getirilebilir. Bu bölgeye yapılacak dolgu işlemi ile “V” şekli daha net vurgulanabilir.

 

UYGULAMA NASIL YAPILIYOR

Dudak dolgunlaştırma işleminden önce topical (yüzeysel) olarak veya enjeksiyonla lokal bir anestezi uyguluyoruz. Anestezi, işlemin acısız ve mümkün olduğunca konforlu yapılmasını sağlıyor. Anesteziden sonra çeşitli tekniklerle dolgu maddesi belirlenmiş noktalara enjekte ediliyor. Doğru dolgu maddesinin seçilmesi, kullanıcının ustalığı ve tekniği işlemin başarısını etkileyen en önemli unsurlar... Dudak estetiğinde kullanılan hyaluronik asitin yan etki riski ise hayli düşük. Olası morluklar, makyaj malzemeleri ile kolayca kapatılabiliyor. Enjeksiyondan kaynaklanan küçük yaralar da çok kısa sürede iyileşiyor.

 

İŞLEM SONRASI YAŞANILANLAR

Dudak dolgusu işleminden hemen sonra kısa süreli şişlik oluşacaktır. Bunun etkisini azaltmak için buz kullanılabilir. Dudakların aşırı kurumaması için bir dudak nemlendiricisi uygulamakta fayda vardır ve ilk 12 saat içinde makyaj yapılmamalıdır. Dudak dolgunlaştırma işleminden sonraki 48 saat içinde şiddetli egzersizden ve ultraviyole ışınlarına (güneş, solaryum) maruz kalmaktan kaçınılmalıdır. Eğer materyalin topak halinde kaldığı yerler hissediyorsanız günde iki kez madde tamamen çözülene kadar bu bölgelere hafifçe masaj yapabilirsiniz.

Siz Sorun Nuri Soysal Cevaplasın

Adres
Valikonağı Caddesi Gündoğdu Apt. No: 43 Daire: 1
Nişantaşı / İstanbul

Telefon
+90 (212) 234-5492  / +90 (212) 234-5428

Faks
+90 (212) 291-8014

Yasal Uyarı

Web sitemizde aktarılan bilgiler genel bilgilendirme ve bilinçlendirme amacıyla düzenlenmiş olup, kesinlikle teşhis ve tedavi yerine geçmez veya bunları tamamlayıcı uygulamalar olarak öngörülemez. Hasta gereksinmeleri ve sorunları mutlaka muayene ve konsültasyonlar sonucunda hastayla mutabık kalınarak oluşturulur.