Büyük meme sadece kadınların derdi değil

6 Mayıs 2013 - Hürriyet Gazetesi

Erkeklerde meme yapısının oransal olarak büyük olmasını “Jinekomasti” olarak adlandırıyoruz. Jinekomasti, bir erkek hastalığı... Memede oluşan büyüme tıpkı kadın memesine benzer bir görüntü yarattığı için jinekomasti, özellikle de yetişme çağındaki genç erkekleri rahatsız ediyor.

Bazı kadınlar büyük memeye sahip olmayı bir dert değil gurur vesilesi olarak görürken, bazıları da estetik operasyonla kurtulup daha küçük memeye sahip olmayı ayrıcalık olarak değerlendirebiliyor.

Durum erkekler açısından da farklı değil.

Son yıllarda beslenme şeklimizin değişmesi, düzensiz, dengesiz beslenme, kalorili yiyecekler ve içeceklerin tüketimi, hareketsiz yaşam, genetik yapımızın da yardımıyla erkeklerde de meme bölgesinde yağ birikmesine yol açıyor.

Erkeklerde meme yapısının oransal olarak büyük olmasını “Jinekomasti” olarak adlandırıyoruz.

Jinekomasti bir erkek hastalığı. Memede oluşan büyüme tıpkı kadın memesine benzer bir görüntü yarattığı için jinekomasti, özellikle de yetişme çağındaki genç erkekleri rahatsız ediyor. Günlük yaşamda rahatlıkla tişört giyemeyen, denize girerken memelerindeki büyüme ve oluşan görüntü nedeniyle sıkıntı çeken erkekler, yaz mevsimi geldiğinde denizden mahrum kalıyor.

Ya da görüntülerinden utandıkları için tişörtle denize giriyor. Bu sorunu genç yaşlı kim yaşarsa yaşasın çaresini arıyor.

Deniz havuz mevsimi gelmişken, erkekler rahatlıkla mayo, tişört giyebilmek istiyor.

Bazı erkekler yaşadıkları bu sorun nedeniyle büyük bir utanç duygusuna kapılarak ailesinden rahatsızlığını gizleyebiliyor.

Farklı nedenler ileri sürerek doktora başvuruyor. Yani erkekler meme bölgelerindeki büyüme nedeniyle doktora gittiklerini ailelerinden bile saklamak zorunda kalıyor.

 

KİLOLAR MEMEDE TOPLANINCA GÖRÜNTÜ BOZULUYOR

Neden erkeklerde böyle bir hastalık ortaya çıkıyor sorusuna gelince, genellikle doğuştan kaynaklanan faktörler nedeniyle jinekomasti oluşuyor.

Ergenlik çağından itibaren ortaya çıkmaya başlayan hastalığa karşı, önceleri hormonal dengesizlik olduğu düşünülerek çeşitli incelemeler yapılıyor.

Ancak jinekomasti görülen erkeklerin çok azında “hormon dengesizliği” saptanıyor.

Doğumsal nedenlerin yanı sıra erkekte jinekomastiye neden olan bir diğer sebep de, aşırı kilo alıp vermek.

Vücudun taşıyabileceğinden fazla kilo alıp vermek, üstelik uzun süreler aynı kilolarda kalmayı başaramadan bu değişiklikleri yaşamak, her kilo alınmasının ardından meme bölgesinde kalıcı yağlanmaya yol açıyor.

Üstelik bu bölgedeki yağlanma, diğer bölgelere göre daha fazla oluyor.

Bu sayede gelişen jinekomastiler daha çok olgunluk yaşında olan gruptur. Spor yapanlarda ise çeşitli nedenlerle spor yapmaya ara vermek, östrojen dengesinde bir aktivasyon sağlayıp jinekomasti oluşturabiliyor.

Vücutta kas oluşumunu artırıcı vitamin takviyesi alanlarda da jinekomasti sorunu olabiliyor.

 

BAZI ERKEKLER MEME BÜYÜMESİNE DAHA YATKIN

Jinekomasti sorunu tüm erkeklerde görülmüyor. Bazı erkeklerin vücutları meme bölgesinde oluşacak yağlanmaya daha müsait oluyor.

Jinekomasti tespit edildiğinde eğer hormonal bir problem varsa önce o tedavi ediliyor. Daha sonraki tedavi ise mutlaka cerrahi tedavi oluyor.

Çünkü ameliyat dışında tedavi şansı olmuyor. Ameliyat genel veya lokal anestezi ile yapılabiliyor.

Meme ucunun hemen alt bölgesinden 1-2 santimetrelik bir kesi yapılarak giriliyor.

Burada daha sonra ciddi bir ameliyat izi olmuyor.

Önce bölgedeki artarak birikmiş olan yağ dokusu alınıyor sonra da eğer varsa süt bezleri alınıp azaltılıyor.

Daha sonra alınmayan gizli dikişlerle burası kapatılıyor.

Özel bir korse-bandaj uygulanıyor. Ameliyat sonrası ciddi ağrılar olmuyor.

Üçüncü haftadan itibaren denize girilebiliyor.

Ameliyattan sonra hastanın 2-3 hafta korse kullanıp güneşlenmemesi öneriliyor ve günlük yaşamıyla ilgili ciddi kısıtlamalar yapılmıyor.

Cerrahi tedaviden sonra jinekomastinin tekrar oluşması söz konusu değil.

 

HIZLI VE YAĞLI BESLENME TARZI VAKA SAYISINI ARTIRIYOR

Jinekomastinin özellikle gençlerde oluşmasının kilo ile bir ilgisi çoğu kez yoktur. Çok zayıf bir erkeğin jinekomastinin olduğu seyrek görülen bir durum değildir. Daha ileri yaşta görülmesi çoğu kez kilo artışıyla olur.

İleri yaşta görülmesi halinde de tedavi cerrahi olarak yapılıyor. Hormonlu sebze ve meyve tüketimi, doğal şartların zorlanarak elde edilen gıda grubunun artması, aşırı yağlı fast-food tüketimi ile jinekomasti sayısında artış gözlemleniyor.

Sosyal refahın artması, hastaların bu rahatsızlığın tedavi edilebilir bir rahatsızlık olduğunu gözlemlemeleri doktora başvuru oranını da artırıyor. Hastalar günümüzde artık daha rahat, psikolojik sıkıntılarını aşmış bir şekilde gelerek biz hekimlere başvurabiliyor.

Siz Sorun Nuri Soysal Cevaplasın

Adres
Valikonağı Caddesi Gündoğdu Apt. No: 43 Daire: 1
Nişantaşı / İstanbul

Telefon
+90 (212) 234-5492  / +90 (212) 234-5428

Faks
+90 (212) 291-8014

Yasal Uyarı

Web sitemizde aktarılan bilgiler genel bilgilendirme ve bilinçlendirme amacıyla düzenlenmiş olup, kesinlikle teşhis ve tedavi yerine geçmez veya bunları tamamlayıcı uygulamalar olarak öngörülemez. Hasta gereksinmeleri ve sorunları mutlaka muayene ve konsültasyonlar sonucunda hastayla mutabık kalınarak oluşturulur.